Memaparkan catatan dengan label Santai iskandarX. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Santai iskandarX. Papar semua catatan

Rabu, 29 Mei 2013

Bengong betoi Nak Setting Name Server dengan DNs tak lepas2


Assalammualaikum w.b.t dalam salam sejahtera kepada semua pembaca serta sahabat2 is sekalian. perghh lama gak is abandon blog nie sebab nak up balik iskandarX Society yang dah lama tengelam tu.

Tapi kan, kelmarin is dengan mak is ada pegi la Exabytes, ala citer dier korang leh baca kat blog mak is tu kat sini, kitaorang gi beli domain name .com.my kat situ. Tapi yang peningnya .com.my nie Mynic yang pegang monopolinya. Dah la pegang function dia pulak mangkuk ayun.



Sebab apa? sebab dorang tak support DNS, mangkuk la tu. Dah tau jual domain name include la skali dns, ini tidak nak kena setting lain pulak, pening habius kepala is memikir menatang tu. Rasa nak pegi panjat Suntech cekik2 je dorang tapi Exabytes cuma reseller, is submit ticket tapi dorang suruh rujuk guide yang tak update tu.

Pening bertambah lagi laa bila dah kita tak reti pasal server name nie nak pi belajar pulak kat panduan yang ketinggalan zaman. Kalau korang pening tak? kalau tak pening korang memang best la kan?Yang is peliknya reseller lain boleh je setting dns dan server name tu kat client masing2 tapi kat Exabytes pulak kena buat kat mynic dan Mynic punya function old school, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa rasa nak geget je kepala dorang nie.

is dah submit ticket support so nak tau gak leh resolved atau tidak kalau tak eh is nak panjat Suntech Bayan Baru lagi so domain itu akan terminated. Amacam? peeerghh terminated rugi la is, dan Exabytes pun rugi woooo is potency client meeehhh, cepat pujuk is cepat.

Hmmm kalau .com.my tu online, korang leh la tengok blog iskandarx-society.blogspot.com transform ke iskandarx.com.my dan blog santai is korang boleh jenguk is kat iskandarx.com, yaaa wordpress is tu laa mana lagi, dah upgrade dari xstudent ke Ebiz Gold Unlimited dah. Asyik Bandwidth Limit Exceed je terus upgradem termasuklah wordpress mak is noormalashahar.com. Jengguk jangan tak jengguk tau?

Rabu, 22 Mei 2013

Aisyeh Man Ayam berak Atas Simen daa


Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is dan para sahabat sekaliannya. Hehehehe nak tergelak sebenarnya pagi nie sebab apa? Sebab bangun pagi awal, tapi idea pulak zero isk isk isk.

So dalam kepala hotak is asyik kedengaran dialog Veteran Datuk Aziz Satar iaitu I Say Man, Ramlie, dan is pulak sambung ayam berak atas simen huhuuuuu. Korang paham apa yang mengelikan hati is nie?

Mesti tak faham kan? Cuba ulang I say man, ayam berak atas simen sambil tengok gambar kat bawah nie.....

Santai, Santai iskandarX, Ayam, berak, atas, simen


HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA...........(kalau korang tak faham gak is tak leh buat apa-apa, hanya mereka dan keluarga mereka sahaja, hanya jauhari yang mengenal manikam).

Khamis, 16 Mei 2013

Apakah eMarketing dan bagaimana ia lebih baik daripada pemasaran tradisional?


santai iskandarX, internet marketing, emarketing,

Pemasaran telah cukup banyak wujud selama-lamanya dalam satu bentuk atau yang lain. Sejak hari apabila manusia mula perdagangan apa sahaja ia adalah bahawa mereka mula-mula diniagakan, pemasaran adalah di sana. Pemasaran adalah cerita-cerita mereka yang digunakan untuk meyakinkan manusia lain kepada perdagangan. Manusia telah datang jauh sejak itu, (Well, kita suka untuk berfikir kita) dan pemasaran mempunyai terlalu.

Kaedah-kaedah pemasaran telah berubah dan bertambah baik, dan is telah menjadi banyak yang lebih cekap di bercerita dan mendapat mesej pemasaran di luar sana. eMarketing adalah hasil mesyuarat antara teknologi komunikasi moden dan prinsip-prinsip pemasaran usia tua manusia telah sentiasa digunakan.

Yang berkata, khusus yang munasabah kompleks dan adalah paling baik dikendalikan sekeping oleh sekeping. Jadi is telah memutuskan untuk memecahkan semua turun dan menangani salah satu bahagian pada satu masa. Minggu ini kita akan melihat "apa" dan "kenapa" eMarketing, menggariskan faedah dan menunjukkan bagaimana ia berbeza daripada kaedah pemasaran tradisional.

Menjelang akhir siri ini kita agak pasti anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk memberitahu cerita pemasaran yang lebih baik.

Apakah eMarketing?
Sangat hanya meletakkan, atau eMarketing pemasaran elektronik merujuk kepada aplikasi prinsip-prinsip dan teknik-teknik pemasaran melalui media elektronik dan lebih khusus Internet. The eMarketing terma, pemasaran internet dan pemasaran dalam talian, sering ditukar ganti, dan sering boleh dianggap sebagai sinonim.

eMarketing adalah proses pemasaran jenama menggunakan Internet. Ia termasuk pemasaran respons langsung dan elemen-elemen pemasaran langsung dan menggunakan pelbagai teknologi untuk membantu perniagaan menyambung kepada pelanggan mereka.

Oleh yang demikian definisi, eMarketing merangkumi semua aktiviti-aktiviti perniagaan yang menjalankan melalui laman web di seluruh dunia dengan matlamat untuk menarik perniagaan baru, mengekalkan perniagaan semasa dan membangunkan identiti jenamanya.

Mengapa ia penting?
Apabila dilaksanakan dengan betul, pulangan atas pelaburan (ROI) dari eMarketing jauh boleh melebihi daripada strategi pemasaran tradisional.

Sama ada anda seorang "bata dan mortar" perniagaan atau kebimbangan yang beroperasi semata-mata dalam talian, Internet adalah satu kuasa yang tidak boleh diabaikan. Ia boleh menjadi satu cara untuk mencapai berjuta-juta orang setiap tahun. Ia adalah di barisan hadapan dalam takrifan semula cara perniagaan berinteraksi dengan pelanggan mereka.


Manfaat eMarketing lebih pemasaran tradisional mencapai
Sifat internet bermakna perniagaan kini mempunyai capaian yang benar-benar global. Walaupun kos media tradisional menghadkan jenis ini sampai kepada syarikat multinasional besar, eMarketing membuka ruang baru untuk perniagaan kecil, pada bajet yang lebih kecil, untuk mengakses pengguna yang berpotensi dari seluruh dunia.

Skop
Pemasaran Internet membolehkan pemasar untuk mencapai pengguna dalam pelbagai cara dan membolehkan mereka untuk menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan. eMarketing termasuk, antara lain, pengurusan maklumat, perhubungan awam, perkhidmatan pelanggan dan jualan. Dengan pelbagai teknologi baru menjadi sedia sepanjang masa, skop ini hanya boleh berkembang.

Interaktiviti
Manakala pemasaran tradisional adalah sebahagian besarnya tentang mendapatkan mesej jenama di luar sana, eMarketing memudahkan perbualan antara syarikat-syarikat dan pengguna. Dengan saluran komunikasi dua hala, syarikat-syarikat boleh makan kira maklum balas daripada pengguna mereka, menjadikan mereka lebih dinamik dan penyesuaian.

Mendesaknya
Pemasaran Internet adalah mampu, dengan cara yang tidak pernah dibayangkan, memberi kesan serta-merta.

Bayangkan anda membaca majalah kegemaran anda. Anda melihat iklan dua halaman untuk beberapa produk baru atau perkhidmatan, mungkin sedan mewah terbaru BMW atau Apple iPod menawarkan terbaru. Dengan ini jenis media tradisional, ia bukan yang mudah untuk anda, pengguna, untuk mengambil langkah daripada mendengar mengenai produk untuk pengambilalihan sebenar.

Dengan eMarketing, ia adalah mudah untuk membuat langkah semudah mungkin, yang bermaksud bahawa dalam beberapa klik pendek yang anda boleh menempah ujian memandu atau diperintahkan iPod. Dan semua ini boleh berlaku tanpa mengira waktu pejabat. Berkesan, Pemasaran Internet membuat waktu perniagaan 24 jam sehari, 7 hari seminggu bagi setiap minggu tahun ini.

Dengan merapatkan jurang antara menyediakan maklumat dan memperlihatkan reaksi pengguna, kitaran pembelian pengguna adalah dipercepatkan dan perbelanjaan pengiklanan boleh pergi lebih jauh dalam mewujudkan petunjuk serta-merta.

Manfaat eMarketing lebih pemasaran tradisional 
Demografi dan mensasarkan
Secara umumnya, demografi Internet adalah mimpi pemasar. Pengguna internet, yang dianggap sebagai satu kumpulan, mempunyai kuasa membeli yang lebih besar dan mungkin boleh dianggap sebagai satu kumpulan penduduk tertumpu kepada kelas pertengahan.

Kuasa membeli tidak semua walaupun. Sifat Internet adalah bahawa para pengguna akan cenderung untuk mengatur mereka kepada kumpulan yang lebih fokus. Pemasar yang tahu di mana untuk melihat dengan mudah boleh mendapatkan akses kepada pasaran khusus mereka mahu sasaran. Mesej pemasaran yang paling berkesan apabila mereka secara langsung kepada penonton yang paling mungkin berminat. Internet mewujudkan persekitaran yang sempurna untuk pemasaran khusus kepada kumpulan sasaran.

Adaptivity dan pemasaran gelung tertutup
Pemasaran Loop tertutup memerlukan ukuran yang berterusan dan analisis hasil inisiatif pemasaran. Dengan terus mengesan tindak balas dan keberkesanan kempen, pemasar boleh jauh lebih dinamik dalam menyesuaikan diri dengan kehendak dan keperluan pengguna.

Dengan eMarketing, jawapan boleh dianalisis dalam masa nyata dan kempen boleh mengagak berterusan. Digabungkan dengan mendesaknya Internet sebagai medium, ini bermakna bahawa ada pengiklanan minimum menghabiskan sia-sia pada kurang daripada kempen yang berkesan.

Kecekapan pemasaran maksimum daripada eMarketing mencipta peluang-peluang baru untuk merebut kelebihan daya saing strategik.

Gabungan semua faktor-faktor dalam keputusan ROI lebih baik dan akhirnya, lebih ramai pelanggan, lebih bahagia pelanggan dan keuntungan yang lebih baik.

Sehingga seterusnya dalam eMarketing:
Setelah mengenal pasti "kenapa" eMarketing, artikel is seterusnya dalam siri ini akan melihat "bagaimana". is akan sambil mengerling ke arah beberapa senjata dalam senjata eMarketer, dan melihat bagaimana alat ini harus digunakan untuk sasaran pelanggan.

SEO, PPC, PRO, WebPR - akronim adalah tidak jauh di belakang. Kita akan lihat secara ringkas setiap satu, menentukan apa yang mereka dan memberi beberapa panduan dari segi yang taktik untuk digunakan dalam keadaan tertentu untuk memastikan ROI optimum untuk pengiklanan menghabiskan.

Kemudian, kita akan mengkaji setiap senjata yang lebih rapat dan lihat bagaimana ia digunakan untuk menghasilkan keputusan.

Kenapa Blog Santai iskandarX is Kategori Internet Marketing Blog?


santai iskandarX, internet marketing, IM,blogging, publisher, affiliate


Yeeeaahh mesti ada gak kan yang tertanya-tanya kenapa is kategorikan blog santai nie sebagai internet marketing blog padahalnya mula-mula is hanya update tentang personal story je kan? Sebabnya adalah Internet Marketing adalah gabungan tentang apa yang kita buat dalam internet, blogging, affiliate, direct selling (jual produk sendiri), MLM, Auditory , review, novelist, journalist, news dan sebagainya dalam satu matlamat, iaitu make money online.

Jadi is gabungkan kesemuanya dan sememangnya termaktup dalam kamus IM, Internet Marketing mengandungi ingredient seperti, personal life, lifestyle, news, tutorial, blogging (sememangnya blog), Auditory  , reviews publisher, dan sebagainya yang kita sememangnya buat hanya untuk make money online from blogging as work at home.

Adakah korang faham apa is merepek nie? Hmmm is bukan lah terror sangat dalam bab nie tapi experience dan experimental dalam bidang nie is rasa dah dekat 11 tahun dah. Yaa sejak is umur 17 lagi dah start benda nie dengan sekupang haram pun takder heheheh sebab tu korang tak terbaca nama is dalam surat khabar ok?

is bukan macam orang lain, lahir dengan kelebihan dan anugerah Allah S.W.T dalam bidang akedemik tapi dengan blogging is rsa is cukup serasi dan is jadikan tempat sebagai meluahkan apa yang is rasa patut dan tak patut, dan juga tempat untuk is kemukakan cadangan is tanpa bantahan daripada mana-mana capitalist yang bermonopoli diluar sana. 

Dalam IM hanya produk sendiri aja is belum release kan pada orang, ada software dan script yang is buat sendiri untuk kegunaan is dan ada yang is beli, panduan pulak pelbagai, is kaji dan belajar try and error, banyak yang sama berjuang dengan is kecundang sebabkan modal, atau rasa jemu tapi bagi is tanpa blogging, sapa lah iskandarX kan?

Macam cerpen pendek la pulak heheheheeee ini adalah wordless dengan text word at most daripada is. is harap sahabat-sahabat dan pembaca setia is diluar sana agar tidak rasa jemu dan teruskan dalam perjuanggan Im ini sebab IM memang boleh buat duit kalau kita bersungguh-sungguh, daripada internet is pernah dapat duit, baju, gadget, tiket wayang dan sebagainya, ebook takpayah bagi tau lah sampai nak penuh 3 TB is simpan. Apa-apa pun terima kasih kerana sudi membaca repekkan iskandarX pada hari ini.

Aik Google Plus Share dah bertukar wajah lagi?


Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is dan sahabat-sahabat sekaliannya. is bukan apa is terkujat aikkk awat muka is pulak kuar masa nak publish ke G+ nie? Dah tukar lagi Google Plus nie?

santai iskandarX, google plus, interface, design, dah, tukar


Button punya design macam pernah nampak takkan google pun cedok design orang kowt? heheheheheeh ngaku kekurangan itu bagus tak gitu? Kalau korang tengok balik la kan, nampak macam twitter + Linkedin, kan? kan? kan?

Ala biasalah Google memang macam tu apa pun akan dorang berusaha untuk meningkatkan mutu dan kualiti produk dorang walaupun percuma mahupun berbayar.

is ucapkan syabas kepasa Google Plus sebab make improvement pada design walaupun kecik sebab bosan gak la is tengok interface yang sama hari-hari. Blogging dah lama benda yang sama dok hadap memang menyampah tau huhuuuuu.

Ok keep going surprise your client dan is harap lepas nie Google akan dapat bersaing sepenuhnya dengan Oracle. :P 

Rabu, 15 Mei 2013

Top Komentator akan is buka kepada 30


Santai iskandarX, Top Commentator, Pengkritik,


Ahaaa bukan majlis 30 ok? Tapi 30 orang pengkritik is dok tengah cari. Apasal is cari sebab nak tapiskan dan kategorikan orang inilah pengkritik tegar di blog is nie.

Ekeleh iskandarX oii, hang tulis cerita ntah apa-apa ntah nak kritik amender? Eleehh heran ker? Kritik je la apa pun yang korang suka atau tak suka kat blog is nie kan? Luahkan luuaahhh kan apa saja yang korang rasa tentang entri is.
\
So 30 pengkritik nie nak jadi top is hadkan kritikan kepada 100 keatas. 100??? Yeeaahh 100 keatas baru nickname korang appear kat list keramat Top Pengkritik tu. Tapi bak kata pepatah, bila kritik tu biar la relevan dan membina, jangan komen benda yang hanya nak menanam backlink, kalau is jumpa is hits spam button je. Ada entri yang is benarkan untuk paste link url korang tapi bukan berbentuk hyperlink ok? just paste url yang di copy secara text. Itu untuk entri yang dibenarkan, panjang komen berapa pulak?

Untuk panjangan, ukuran kritikan korang tu, dah namanya kritik, bagi la panjang2 sikit kan? Takkan pendek pulak, pendek umur karang hehehe is melawak je maner lak pendek umur, just pendek la is nak jawab tak syok. is suka bagi tergeliat jari jemari is nie bila nak jawab komen korang tu orait? Break my finger please.

Kalau nak komen singgah is harap semua pembaca serta sahabat dan pengkritik tegar supaya komen kat shoutbox je sebab tan tentu pendek kan? Ahak masih lagi dalam ketegori panjang pendek, hmmm orait, haaa apa lagi errkk is nak membebel nie? Hmmmm...., haaa alamak dah lupa pulak, isk isk isk isk, oh yaa penggunaan bahasa tu kalau nak guna bahasa kasar pun boleh tapi hati-hati sebab majoriti reader dan sahabat iskandarX adalah wanita, dont break their heart ok?

Lagipun golongan professional pun baca gak blog is macam cikgu dan proff, dan tak lupa juga badan unit beruniform serta undercover, eleh mcam is tak tahu laaa korang skodeng is kan? is letak tracker kat blog is nie ip korang sentiasa is tahu hahahaha, Tapi jangan wisau hack-hack nie bukan keja is so you are safe while you are surfing and explore my blog.

So, catch you out there, kasi pecah laaaaaa heheheheee.

Selasa, 7 Mei 2013

Santai iskandarX - Register Akaun Alexa


Assalammualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog is serta sahabat-sahabat is yang tercinta semoga semua berada dalam keadaan selamat dan sihat serta afiat. Kali nie is sambung tentang kesinambungan intro untuk Segmen is akan datang iaitu dengan Register Akaun Alexa.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


Kenapa perlu kita register akaun kat Alexa? Tak register tak leh ker? Apa pentingnya Alexa nie? Menatang apa Alexa nie?

Hahahaha persoalan ini biasa kita dengar, baca, blogging serta macam-macam lagi, is tak tahu kalau ada yang makan terus Alexa tu pun mungkin ada ahak.

Ok sedikit sebanyak dibawah ini adalah original text About Alexa yang dicopy dari Alexa.com:

About
Our Mission
Alexa is the Web Information Company. Since our founding in 1996 we've been committed to providing free website analyics for all websites. Today, millions of people from across the globe visit Alexa.com each month to access our web analytics and other services.

Global Web Traffic Estimates
Alexa is perhaps best known for the Alexa Rank - our website ranking system which tracks over 30 million websites worldwide. The Alexa Rank and other metrics allow site owners to benchmark their sites and give consumers, marketers and advertisers metrics to evaluate websites for media buying, partnerships, and other business opportunities.

Alexa's traffic estimates are based on a diverse sample of millions of worldwide internet users using thousands of different types of toolbars and add-ons for Google Chrome, Firefox, and Internet Explorer.

Tools and Metrics for Business Owners
Alexa helps small and medium sized businesses succeed on the web. Our tools help web site owners benchmark their site's performance against their competitors, generate more traffic, and optimize their websites.

We give site owners control over their data. Site owners can update or edit the public listing information for their site. They can certify their site metrics by installing an Alexa script on their site to get more accurate metrics and insights. And they can choose which metrics to make public and which should remain private.

Browser Extensions and Add-ons
Alexa's Toolbar Creator is a free service that allows site owners to create browser add-ons that engage their audience and help drive traffic back to their website. Tens of thousands of companies have created toolbars using the Alexa Toolbar Creator. The Alexa Toolbar was one of the first browser extensions ever created in 1998 and has been downloaded by millions of people.

Tools for Developers
We make many of our metrics available through web service API's, so developers can include Alexa data and intelligence in their own products.

Ok kalau korang faham English so I'm glad, kalau tak faham is terangkan serba ringkas ok? Alexa adalah sebuah platfoprm untuk track kepupolaran sesebuah site/blog, dan dipamerkan ranking site/blog itu secara public keseluruh worldwideweb (www) untuk tatapan para Advertiser.

Semakin kecil number giliran kita di Alexa, maka semakin popular lah site/blog kita itu, dan penting korang kena tahu bila site/blog kita popular, number ranking pula kecil maka sepatutnya Advertiser yang korang join beri, bayar, upah kepada korang dengan pendapatan yang lumayan.

Korang bleh saman tau Advertise Network yang bayar lebih kurang je kat korang kalau Ranking korang high dan ada pagerank pulak tu memang boleh punya, tapi kebanyakkan blogger Malaysia, Singapore, Indonesia dan SEA yang lain tidak tahu akan bendalah ini. Undang-undang tetap digunapakai walaupun blog kita adalah blog peribadi ok?

Ok sekarang is tunjukkan tutorial murahan is tentang cara nak register Alexa.

Pergi ke Register Alexa. Dan tengok tutorial kat bawah nie.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


  1. Masukkan email korang untuk kegunaan login.
  2. Masukkan Nickname untuk digunapakai untuk info owner akaun.
  3. Klik register selepas selesai isi email dan nickname.
  4. Jika ada Facebook dan korang ingin register dan login guna facebook, boleh klik Login with Facebook.
Buka email korang dan cari email yang dihantar oleh Alexa, Alexa hantar guna email ini request-account@alexa.com.



Klik link yang ada dalam email itu untuk langkah seterusnya.

Ok link itu tadi akan membawa korang ke page untuk set kan password korang untuk akaun Alexa.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


  1. Masukkan password korang suka untuk akaun Alexa.
  2. Masukkan lagi password tadi seperti diatas.
  3. Klik Submit Password bila dah yakin dengan apa yang korang taip.


Ok itu sahaja untuk Register Alexa, entri seterusnya adalah untuk claim blog korang kedalam akaun Alexa yang korang dah register tu. Selamat maju jaya dalam dunia blogging, affiliate dan internet marketing.

Isnin, 6 Mei 2013

Alaaa Handset is lupa charge battery la semalam


Santai, Santai iskandarX, beteri, telifon, kong,
Kalau telifon boleh pakai bateri nie kan senang betul tak?


Disebabkan lupa nak charge battery semalam, jadi hari nie is tak leh lah update personal entri dalam blog is kali nie, alaaaaaaaaa hai. Ingat nak la borong buang semua yang dok ada dalam phone is tu.

Banyak gambar is tangkap di kumpulkan sementera nak muatkan dalam blog is nie.tapi bettery pulak leh kong, toing toing bunyi dia isk isk isk isk.

api takper karang lepas is charge full dah bettery is akan uploadkan kesemua cerita tu, dan semestinya sambungan Segmen is itu dan tutorial baru pasal Alexa pun akan is muatkan juga.

So, tunggu tau korang, lepas nie akan pasti lebih menarik salam Santai iskandarX.

Demam PRU 13 dah Selesai Dengan Ubatnya Kelmarin


malaysia, Pilihanraya Umum, PRU13, santai, Santai iskandarX,


Assalammualaikum w.b.t. dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is serta sahabat-sahabat sekaliannya. Akhirnya dah mendapat ubat bagi penyakit serta sakit kepada Demam PRU nie. Syukur Alhamdulillah ke Hadrat Illahi.

Walaupun kawasan is masih tidak dapat dikuasai oleh Melayu, tetapi is syukur kerana tempat yang is tinggal masih lagi di kuasai dan diterajui oleh Melayu kalau tidak alamatnya korang dah tak boleh la baca apa yang iskandarX nie nak merepek nanti di kemudian harinya.

Inilah yang dikatakan PRU, macam-macam yang kita boleh nampak, tengok, lihat, belajar dan sempadan dan tauladan. Di Penang nie pun semalam khabar datang ke telinga is di kawasan Kampung Melayu Air Itam, ada pergaduhan akan tetapi is menyeru semua agar bertenang sebab Polis Di Raja Malaysia masih lagi berpegang teguh dengan sumpah mereka , Cekap, Amanah dan Betul, dan ketenteraman di sana adalah terjamin.

Terima kasih kali sejuta kepada Pihak Polis kerena menjalankan tugas dalam mengawal keadaan yang tegang dengan penuh cekap lagi bijaksana. is tak tahulah di kemudian hari nie apa pulak yang akan terjadi pada Bumi Penang nie, maybe Kampung is pun akan tergadai kowt? Sepertimana yang dilalui oleh kampung2 di kawasan Bayan Baru dan sebagainya.

Tapi is nak ucapkan tahniah kepada semua pengundi bangsa Melayu dan beragaman Islam, TAHNIAH KERANA BERJAYA MENJUAL NEGERI SERTA AGAMA ISLAM DISEBABKAN OLEH RASA SIMPATI KEPADA SEORANG YANG HANYA BERJUANG DEMI DENDAM PERIBADI.

is tak faham kenapa dorang xnampak benda tu mungkin lepas nie tol ada atas bukit lama dan baru baru dorang nak sedar kowt? is doakan agar benda tu berlaku supaya dorang akan insaf.

Sabtu, 4 Mei 2013

Apa Persediaan Korang Untuk PRU13?


Assalammualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is dan para sahabat sekalian. is dah lama tak blogging cuma asyik blogwalking dan reply comment jea sejak akhir2 nie. Bukan sengaja tapi PRU 13 dah dekat bahkan esok laa PRU 13 tu.




Esok, sememangnya crowded, maybe kecoh maybe aman, tapi is amat sekali percaya pada keamanan, seperti yang di lafaskan dalam ikrar sang panglima, Angkatan Tentera Malaysia serta Polis Diraja Malaysia, bahawasanya Malaysia akan remain smooth and peace during PRU 13 nie.

Tak perlu lah kita sibuk dan syakwasangka pada kekuatan pertahanan negara sebab sememangnya mereka adalah sesungguhnya perisai kepada seluruh rakyat Malaysia. is juga rasa tak ada perlunya blogger2 diluar sana menyebarkan khabar angin yang negara kita akan berpecah belah serta kucar kacir menjelang PRU13 nie sebab Tentera dan Polis sememangnya dilatih dan terlatih bagi menjamin keselamatan dan ketenteraman negara Malaysia.

Apa yang perlu kita buat esok adalah keluar dan menuju ke tempat mengundi dan tunaikan tanggungjawab kita sebagai rakyat, 1 undi adalah suara keramat, yang adapat mengubah corak hidup serta nasib kita semua sebagai rakyat, maka gunakanlah kuasa keramat itu kearah jalan yang benar, tepat dan muktamat. Segala tuah dan malang, serta sengsara dan kebahagiaan itu adalah terletak ditangan kita pada esok hari.

Yang teramat penting, jelas dan nyata dihadapan kita perlu di bela dahulu nasib Agama kita terlebih dahulu sebelum keselesaan kita sendiri diperjuangkan, is harap korang semua faham apa yang is katakan, kebanyakkan politik semua kali ini is nampak seperti hendak membalas dendam untuk persendirian dan bukan untuk kepentingan rakyat maka kita sebagai rakyat Malaysia perlu berhati-hati dengan kuasa yang kita ada pada esok hari.

Ampun serta maaf is pinta jika kata-kata is ada menguriskan hati korang dalam entri kali ini sebagai rakyat Malaysia is hanya cintakan keamanan, demankan keharmonian seperti mana pemimpin2 yang terdahulu kita laungkan agar kekal sepanjang zaman.

Selasa, 23 April 2013

Pendahuluan Segmen Review iskandarX


santai, Santai iskandarX, Alexa, Segmen Review iskandarX, Alexa Ranking,


Assalamualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog is yang setia serta semua sahabat2 is sekaliannya. Ini adalah entri intro kepasa segmen yang is nak buat yang berlandaskan tutorial serta maklumat tentang Segmen Review iskandarX.

Fenomena iskandarX......... hehehehe korang perasan tak iskandarX nie? Maybe yes, maybe not, tapi surely lah, kalau blog korang adalah kena pada niche yang is target, mesti korang perasan is menyibuk kat blog korang kan?

Kita abaikan dahulu fenomena tu tak penting sangat yang is nak dahulukan serta tekan pada semua ialah claiming, bkaclinking, ranking, profits. Adalah gabungan yang agak perlu disertakan dengan usaha sama seluruh webmaster yang bergelumang dengan dunia publisher serta blogging.

Korang tak perlu nak risau tentang ranking, yang penting korang sudah claim site/blog korang. Untuk berjaya dalam dunia publisher, site/blog kita memerlukan popularity yang tersendiri, maka is adakan segmen seperti ini adalah bertujuan untuk korang semua, memiliki serta memperolehi ranking yang diperlukan untuk menjana pendapatan sebagi publisher.

Kenapa is asyik ulang perkataan publisher? Sebab menjana pendapatan dengan menjadi publisher adalah senang, dan adakalanya teramat susah jika kita tidak bersatu. is kekadang terbaca banyak review, blogger serta webmaster di luar sana, mengatakan Network Advertise itu tak betul cakap, tipu earning, tak bayar pendapatan, dan lain-lain.

Bagaimana dorang nak bayar sea ayaran dari advertiser elum dorang terima. Sea apa tak terima? Sea status serta ranking blog/site kita dipersoalkan, ranking, backlink,sikit  serta PageRank takdak kenapa pegi letak iklan dorang kat site/blog yang sepi, atau tak popular.

Ahaaa adakah korang tahu akan persoalan ini? Persoalan ini bukan is reka ok? Sebab is pernah live chat dengan Google Adsense Support, so dorang bagitau persoalan maca inilah yang diajukan oleh advertiser pada dorang. Sememangnya bila satu Advertiser tu nak beriklan dengan GA, dorang pkai kad kredit, dan duit akan disedut oleh Adword, tapi bila dorang check dan tak puas hati, dorang akan trace mana pegi dan datangnya trafik iklan dorang, dan bila dorang takpuas hati, dorang akan batalkan perkhidmatan Adword dorang, so GA dah rugi hahaha dan kena refund semula order tu, dan kita publisher nie kena terminated la jawabnya.

Hmmmm bukan takat GA ja yang buat macam tu, semua Advertising Network buat, kalau macam Bidvertiser doang guna keberangkalian klik tu adakah manusia atau robot atau script yang klik, kekadang tu klik sampai 1000 dalam sebulan Bidadv kira 10 je, hahahaha, sebab apa? yang klik tu ramai, dan jarak maa yang di ambik bagi setiap klik tak jauh maka klik tu akan tidak dikira.

Pening ker? jangan pening ok? itu baru is buka sikit ok? Ranking yang is maksudkan adalah Ranking Alexa.

Korang semua tahu kan apa itu Alexa? Kalau korang taknak buat publisher marketing, atau run private advertising, tak payah lah nak claim atau pedulikan Alexa nie. Sebab semua Advertiser tengok ranking Alexa bagi satu2 site/blog, sebelum terima, menolak atau invite kia join Network dorang, atau nak bagi kita earning lebih.

Kalau ada PR lagi best la sebab automatik Global Ranking Alexa drop under 250k. Lagi tinggi PR lagi mujarab la Alexa Ranking tu.

Tapi, nak dapatkan ranking bukan senang sebab memerlukan belambak2 backlink,tapi pengalaman is is buat backlink untuk blog ikandarX Society hanya ada 100 link je tu pun dah push blog is ke PR 2.

Untuk Alexa nie senang je sebenarnya, korang just ke Alexa, Register, dan install toolbar alexa tu lepas registewr. Lepas install baru claim. Naper ta claim duu? Sebab toolbar itu yang rekod korang punya perjalanan site korang. Dah install baru claim.

Ok ini step yang is susun ok?



  1. Register Alexa
  2. Install Toolbar
  3. Claim Site/Blog

Ok, yang mana dah buat sila komen kat bawah untuk bantuan lanjut.


LinkMarket Pertner
Partner 1
Partner 2

Rabu, 17 April 2013

Adakah ada orang yang ingin join Segmen?


Santai iskandarX, santai, Survey, segmen


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada sahabat2 semua sekalian. Tajuk entri agak kedengaran seperti merayu atau berbaur meminta simpati...??? errkkk iyer ker?

Bukanla is nak survey adakah korang sudi join kalau is adakan Segmen? Segmen yang is maksudkan adalah segmen review blog.

Kalau nak sila komen di bawah, esok is akan publishkan segmen tu macam mana ok?








LinkMarket
Partner 1
Partner 2
Partner 3
Partner 4

Kuda Putih SInggah Makan Kat Barvin


Santai iskandarX, santai, Kuda Putih, Polis Traffik, Balik Pulau, singgah, makan, kat, kedai, nasi, kandar, Barvin


Ini malam tadi is sempat la snap gambar Kuda Putih Balik Pulau nie, rare woo sebab tak penah is tengok dia berhenti tepi jalan nak ambik gambar.

Tapi malam semalam adalah luck is la, sebab Kuda Putih nie berhenti, singgah makan kat kedai Nasi Kandar Barvin, Simpang Empat nie.

is pelan-pelan keluarkan phone is dan snap haaa dapat pun gambar kuda putih nie hehehehe.

Tapi lepas is tangkap gambar, penunggang kuda putih nie kalut, cepat-cepat dia basuh tangan, bayar kat kaunter dan terus menuju ke kud putih tu, capai helmet terus zrrrooooommmmmmm... makan asap is heheheehehe.

Bukan ada apa pun saje je lah is snap gambar kuda putih tu, dah penunggang nya lapar apa salah kan dia singgah makan jap?

Sack Truck And Trolley Manufacturer
The uk's leading designer and manufacturer of hand truck, carts, trolleys and platform trucks. Supplying major blue chips throughout the world.

Sabtu Lepas Jalan-jalan dengan Famili Kat Batu Feringgi


Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua pemaca serta sahabat-sahabat is sekalian. is lupa nak pos kan entri nie memandangkan is z dengan backlinker, so inilah antara gambar yang is snap sendiri semasa is sekeluarga pegi jalan-jlan serta makan-makan kat Batu Feringgi.

Nikmatilah gambar yang tak berapa jelas nie sebab cam is bukan canggih pun lagi pun is dalam keta adik is. Kalau kitaorang brenti mesti gambar lagi menarik tapi tak per akan datang nanti is pakai cam yang best sikit.




Gambar atas nie masa kat dam air Teluk Bahang, masa tu tak ramai sangat orang.

 Tiba kat kedai makan Batu Feringgi. Niat di hati semua nak makan Laksa, tapi is tak makan laksa so is order bihun sup je.





 Sambil tunggu makanan sampai sempat is snap gambar pantai tepi kedai makan nie. Yup kedai nie kat tepi pantai je, best cuma skang musim kemarau so berbahang sikit la.
 Laksa sudah sampai laaaaaa.

 Ini dia ... bihun sup is.. is tak makan laksa tau, tapi bukan lah tak makan langsung kalau ada alternatif kepada laksa is makan la kalau tadak pilihan hanya laksa, so laksa pun laksa lah.





 Lepas makan bihun sup tu is jalan-jalan jap keliling kedai dan pantai, nampak lak tong aiskrim, Magnum pulak tu teringat is kat iklan yang gilz tu turun ikut tiang tu, nak la beli tapi aunty tu cakap Magnum takder, ekeleh, so cornetto je la, sebab bawah dia ada coklan urrrmm bestt.


 Jeng jeng jeng... saper nak bahagian bawah kon cornetto nie?



 Ini pemandangan area Night Market Batu Feringgi. Banyak barang, kedai berderet2 dorang buka atas kaki lima jlan, so kalau nak jalan kat sini kena hati-hati, keta banyak, pejalan kaki pun guna jalan raya untuk ke satu satu kedai.


Ini area Tanjung Takong, tak jelas sangat sebab adik is tengah memecut keta dia.


Tengok lampu signboard Tesco padam satu, badan je besar lampu kecik kasi tukar la kan?


 Masih lagi area Tanjung Tokong.

 Dah masuk area Gurney Drive pulak a.k.a Padang Kota Baru. Ekeleh mana ada padang kat sini memandai nak panggil nama padang kota tak malu betul.

 Roundabout Gurney Drive, nampak tiang melengkung tu? sebenarnya dorang nak buat patung naga sebab sini kawasan 360, tapi penduduk Melayu sini protest sehebatnya, so tak jadi letak naga.


 Persisiran Gurvey Drive, tempat parking penuh kalau tidak leh lepak2 dulu kat sini ambik angin, tapi is suka lepak Padang Kota Lama lagi sebab sana lagi berangin.





Takleh makan kat restoran atas tu tau sebab non-halal so is tak brenti lah kat sini, is sekeluarga pun balik, ngantuk, is pun low presser blood pun dok mai dah, kepala bedengung sebab bukit Teluk Bahang, dan selekoh Maut Batu Feringgi, kat Bukit Salbiah. Bukit nie ada sejarah hitam yang menyayatkan hati kalau is cerita tapi nanti lah is cerita ok?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...