Rabu, 29 Mei 2013

Bengong betoi Nak Setting Name Server dengan DNs tak lepas2


Assalammualaikum w.b.t dalam salam sejahtera kepada semua pembaca serta sahabat2 is sekalian. perghh lama gak is abandon blog nie sebab nak up balik iskandarX Society yang dah lama tengelam tu.

Tapi kan, kelmarin is dengan mak is ada pegi la Exabytes, ala citer dier korang leh baca kat blog mak is tu kat sini, kitaorang gi beli domain name .com.my kat situ. Tapi yang peningnya .com.my nie Mynic yang pegang monopolinya. Dah la pegang function dia pulak mangkuk ayun.



Sebab apa? sebab dorang tak support DNS, mangkuk la tu. Dah tau jual domain name include la skali dns, ini tidak nak kena setting lain pulak, pening habius kepala is memikir menatang tu. Rasa nak pegi panjat Suntech cekik2 je dorang tapi Exabytes cuma reseller, is submit ticket tapi dorang suruh rujuk guide yang tak update tu.

Pening bertambah lagi laa bila dah kita tak reti pasal server name nie nak pi belajar pulak kat panduan yang ketinggalan zaman. Kalau korang pening tak? kalau tak pening korang memang best la kan?Yang is peliknya reseller lain boleh je setting dns dan server name tu kat client masing2 tapi kat Exabytes pulak kena buat kat mynic dan Mynic punya function old school, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa rasa nak geget je kepala dorang nie.

is dah submit ticket support so nak tau gak leh resolved atau tidak kalau tak eh is nak panjat Suntech Bayan Baru lagi so domain itu akan terminated. Amacam? peeerghh terminated rugi la is, dan Exabytes pun rugi woooo is potency client meeehhh, cepat pujuk is cepat.

Hmmm kalau .com.my tu online, korang leh la tengok blog iskandarx-society.blogspot.com transform ke iskandarx.com.my dan blog santai is korang boleh jenguk is kat iskandarx.com, yaaa wordpress is tu laa mana lagi, dah upgrade dari xstudent ke Ebiz Gold Unlimited dah. Asyik Bandwidth Limit Exceed je terus upgradem termasuklah wordpress mak is noormalashahar.com. Jengguk jangan tak jengguk tau?

20 ulasan:

  1. Banyak is da blog ... tak pe is saya pon pening gak mula2 nk setting ia punye ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmmm, hakim ader .com.my gak yer? tahu nak setting nyer? is pening gila tadi sampai naik saka dah niee haaaarrr

      Padam
  2. ooh yg kat mynic tu mmg oldschool...kehkehkeh setiap kali nak edit domain kena search domain tu dulu...padahal kita punya nama patutnya mesti dah di-setting dgn domain2 yg kita daftar kan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la pasal dah setting nak kena tunggu 1 hari pulak isk isk isk

      Padam
  3. td masok kat .com.my error la isk...elok beli kat surf7 takde masalah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohw maaf seri is tak perasan komen kat sini, errmm bukan apa, error tu sebab is update dns server aja, memang ikut protokol kena tunggu 2 hari baru dns update.

      Padam
  4. Memang payah set DNS ni. Saya pernah sampai hantar ticket. Tapi dah ok selepas tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmm ini entri sebelum is setting kan iskandarx.com.my is tu, skang nie dah ok dah semua berjlan dengan lancar.

      Padam
  5. samala..tensionnya..dahla aku ni rabun it..susahnya nak setting dns..macam mana eh nak setting dns guna blogger hosting?
    aku beli dari emerge system sdn bhd, call diorang mintak chargea RM100 per year untuk pointing blog shaja. betul ke harga macam tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. komen kat sini please http://iskandarx.com/2013/05/29/bengong-betoi-nak-setting-name-server-dengan-dns-tak-lepas2/ , blog nie is dah discountinue dah.

      Padam
  6. .com.my tu pasal nak apply geran SKMM rm1000 ke? :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. taklah is beli .com.my sebab dah lama berkenan. tak claim pun 1k tu sebab is tak buat online shop. kalau nak claim leh guna .my je tak perlu .com.my. Umi nanti singgah ke blog baru is lah yer? iskandarx.com, sebab blog nie is tak update dah.

      Padam
  7. sabar is.. aiza pun tak faham sangat bab server ni.. klik 2churp2&1transition..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sory is baru nak balas komen sini lama xmasuk sini bersawang habih

      Padam
  8. sabar tu separuh dari sabariah

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang dah bersabar dah pun sorry late reply sebab lama xmasuk blog nie

      Padam
  9. assalamualaikum.. bro.. bole tolong setingkan domain x? ke blog.. saye pakai mynic jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam, xboleh la bro, is rasa baik bro send ticket je kat admin sbb mynic tu kena create tempt user untuk setup dier. mmng rumit kalau buat untuk org lain kalau kita beli domain name mynic dgn dns server skali dgn provider kita tuw. kalau setting external mmng leh bengkak otak is niee haa

      Padam

Sekiranya is ada menguris hati yang membaca ini... is pohon kemaafan, dan seribu keampunan dari ujung rambut sampai ujung kaki..
I Luv All Of You Commenters OF My Blog
is terpaksa Moderated Kan Komen sebab is tak perasan komen masuk bila login kat dashboard, kesian sahabat kita ada yang komen is lambat balas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...