Memaparkan catatan dengan label competitive analysis. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label competitive analysis. Papar semua catatan

Selasa, 7 Mei 2013

Santai iskandarX - Register Akaun Alexa


Assalammualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog is serta sahabat-sahabat is yang tercinta semoga semua berada dalam keadaan selamat dan sihat serta afiat. Kali nie is sambung tentang kesinambungan intro untuk Segmen is akan datang iaitu dengan Register Akaun Alexa.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


Kenapa perlu kita register akaun kat Alexa? Tak register tak leh ker? Apa pentingnya Alexa nie? Menatang apa Alexa nie?

Hahahaha persoalan ini biasa kita dengar, baca, blogging serta macam-macam lagi, is tak tahu kalau ada yang makan terus Alexa tu pun mungkin ada ahak.

Ok sedikit sebanyak dibawah ini adalah original text About Alexa yang dicopy dari Alexa.com:

About
Our Mission
Alexa is the Web Information Company. Since our founding in 1996 we've been committed to providing free website analyics for all websites. Today, millions of people from across the globe visit Alexa.com each month to access our web analytics and other services.

Global Web Traffic Estimates
Alexa is perhaps best known for the Alexa Rank - our website ranking system which tracks over 30 million websites worldwide. The Alexa Rank and other metrics allow site owners to benchmark their sites and give consumers, marketers and advertisers metrics to evaluate websites for media buying, partnerships, and other business opportunities.

Alexa's traffic estimates are based on a diverse sample of millions of worldwide internet users using thousands of different types of toolbars and add-ons for Google Chrome, Firefox, and Internet Explorer.

Tools and Metrics for Business Owners
Alexa helps small and medium sized businesses succeed on the web. Our tools help web site owners benchmark their site's performance against their competitors, generate more traffic, and optimize their websites.

We give site owners control over their data. Site owners can update or edit the public listing information for their site. They can certify their site metrics by installing an Alexa script on their site to get more accurate metrics and insights. And they can choose which metrics to make public and which should remain private.

Browser Extensions and Add-ons
Alexa's Toolbar Creator is a free service that allows site owners to create browser add-ons that engage their audience and help drive traffic back to their website. Tens of thousands of companies have created toolbars using the Alexa Toolbar Creator. The Alexa Toolbar was one of the first browser extensions ever created in 1998 and has been downloaded by millions of people.

Tools for Developers
We make many of our metrics available through web service API's, so developers can include Alexa data and intelligence in their own products.

Ok kalau korang faham English so I'm glad, kalau tak faham is terangkan serba ringkas ok? Alexa adalah sebuah platfoprm untuk track kepupolaran sesebuah site/blog, dan dipamerkan ranking site/blog itu secara public keseluruh worldwideweb (www) untuk tatapan para Advertiser.

Semakin kecil number giliran kita di Alexa, maka semakin popular lah site/blog kita itu, dan penting korang kena tahu bila site/blog kita popular, number ranking pula kecil maka sepatutnya Advertiser yang korang join beri, bayar, upah kepada korang dengan pendapatan yang lumayan.

Korang bleh saman tau Advertise Network yang bayar lebih kurang je kat korang kalau Ranking korang high dan ada pagerank pulak tu memang boleh punya, tapi kebanyakkan blogger Malaysia, Singapore, Indonesia dan SEA yang lain tidak tahu akan bendalah ini. Undang-undang tetap digunapakai walaupun blog kita adalah blog peribadi ok?

Ok sekarang is tunjukkan tutorial murahan is tentang cara nak register Alexa.

Pergi ke Register Alexa. Dan tengok tutorial kat bawah nie.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


  1. Masukkan email korang untuk kegunaan login.
  2. Masukkan Nickname untuk digunapakai untuk info owner akaun.
  3. Klik register selepas selesai isi email dan nickname.
  4. Jika ada Facebook dan korang ingin register dan login guna facebook, boleh klik Login with Facebook.
Buka email korang dan cari email yang dihantar oleh Alexa, Alexa hantar guna email ini request-account@alexa.com.



Klik link yang ada dalam email itu untuk langkah seterusnya.

Ok link itu tadi akan membawa korang ke page untuk set kan password korang untuk akaun Alexa.

Santai iskandarX, analytics, competitive analysis, benchmarking, market research, business development, ranking, internet marketing,


  1. Masukkan password korang suka untuk akaun Alexa.
  2. Masukkan lagi password tadi seperti diatas.
  3. Klik Submit Password bila dah yakin dengan apa yang korang taip.


Ok itu sahaja untuk Register Alexa, entri seterusnya adalah untuk claim blog korang kedalam akaun Alexa yang korang dah register tu. Selamat maju jaya dalam dunia blogging, affiliate dan internet marketing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...