Sabtu, 18 Ogos 2012

Ini Adalah Koleksi Pantun Hari Raya Aidilfitri




Dibawah ini adalah koleksi pantu hari raya yang is cilok merata tempat jadi jangan segan-segan untuk cilok is balik ok? Pilih-pilih percuma sahaja tak payah beli pun copy pastu taip kat sms korang senang je.


Pantun 1:
Membeli mercun di Kedai Pak Ali,
Bermain mercun di tengah padang,
Bila bermain bising sekali,
Di kejar Pak Abu dengan parang.

Pantun 2:
Membeli diesel di kedai Ah Seng,
Untuk diisi di dalam pelita,
Baik si skema mahupun samseng,
Mohon ampun maaf dipinta.

Pantun 3:
Bila diumum esok nak raya,
Semua kanak-kanak beriye-riye,
Di hari raya semua bergaya,
Jangan lupe tutup aurat ye.

Pantun 4:
Pulang ke kampung di pagi raya,
Kampung terletak di Taman Kemboje,
Mendapat sampul di pagi raya,
Eh Pak Ngah, 2 ringgit je?.

Pantun 5:
Bile nak raya tertanya-tanya,
Tiada anak bulan, maka rayanya lusa,
Banyak bicara banyak dosanya,
Wahai rerakan, maafkan saya.

Pantun 6:
Sang Teruna berbaju melayu,
Sang Dara berbaju kebaya,
Wahai si gadis yang ayu,
Jom kahwin lepas raya.

Pantun 7:
Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman MMS pun dah kira grand lah ye..!

Pantun 8:
Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai MMS pun kira ok what?

Pantun 9:
Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Pantun 10:
Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Pantun 11:
Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba shaya
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia

Pantun 12:
Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Pantun 13:
Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Pantun 14:
Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Pantun 15:
Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Pantun 16:
Kad ucapan penganti diri,
Semoga berbahagia di aidilfitri,
Kepulangan perantau dipagi raya,
menyambut syawal bersama keluarga.

Pantun 17:
Sungai disusur sehari-hari,
Dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

Pantun 18:
Disisir diandam dengan cekap,
Potong rambut pelbagai gaya,
Puasa sebulan sudahlah lengkap,
Kita menyambut Hari Raya.

Pantun 19:
Negara kita aman sentosa,
Jangan dilupa orang terinyanya,
Makan sudah baju bergaya,
Orang fakir jangan dilupa.

Pantun 20:
Masak udang dan gulai ketam,
Pembasuh mulut kuih keria,
Berbunyi mercun berdetum detam,
Riang gembira dihari raya.

Pantun 21:
Adik tersayang segak bergaya,
Mengait kuih di atas para,
Suasana riang di hari raya,
Bermaaf-maafan riang gembira.

Pantun 22:
Menyeberang lautan melintas negeri,
Terbang jauh dari Itali,
Datuk nenek muka berseri,
Anak cucu telah kembali.

Pantun 23:
Gua Niah pintunya lebar,
Dayak dusun jadi penjaga,
Datuk nenek tidak tersabar,
Kuih tersusun di atas meja.

Pantun 24:
Memukul gendang pelbagai gaya,
Amat meriah riang gembira,
Ramai bertandang di hari raya,
Tersenyum riang sanak saudara.

Pantun 25:
Puasa itu satu perintah,
Oleh Allah yang maha perkasa,
Perintah itu jangan dibantah,
Wajibnya itu pada yang berkuasa.

Pantun 26:
Hari raya hari yang berkat,
Bermaaf-maafan sesama saudara,
Hai maknusia bulatkan tekad,
Perintah Allah laksanakan segera.

Pantun 27:
Sehari sudah lesu berpuasa,
Hidangan berbuka sudah tersedia,
Jangan kamu membazir masa,
Mulai beribadat semasa belia.

Pantun 28:
Dingin di perigi waktu pagi,
Berkokok ayam ditengah laman,
Aidil fitri menjelma lagi,
Tamatlah ujian bagi yang beriman.

Pantun 29:
Sebulan genap kita berpuasa,
Semoga digolongkan pada orang berjaya,
Diperintah sudah oleh Yang Berkuasa,
Sesudah berpuasa kita beraya.

Pantun 30:
Lemah lembut tuan puteri,
Berhias pandai cantik dipandang,
Meriah menyambut Aidilfitri,
Sahabat handai datang bertandang.

Pantun 31:
Lemah lembut tuan puteri,
Berkain cindai cantik dipandang,
Meriah menyambut Aidilfitri,
Sahabat handai datang bertandang.

Pantun 32:
Udara dingin hening pagi,
Tabuh bising mulakan hari,
Aidilfitri menjelma lagi,
Masing-masing pakai berseri.

Pantun 33:
Tanpa mengira miskin kaya,
Pangkat kedudukan hamba bernyawa,
Sama-sama menyambut raya,
Maaf-maafan dihari bahagia.

Pantun 34:
Aidilfitri hari kemenangan,
Kejayaan menempuh halangan,
Mengenali erti kesenangan,
Bagi mereka yang kekurangan.

Pantun 35:
Aidilfitri hari kemaafan,
Menghapus kesalahan sesama insan,
Memupuk perpaduan sesama ehsan,
Mengikat tali keakraban.

Pantun 36:
Buah pauh di tengah bendang,
Jadi dagangan di tengah kota,
Saudara jauh datang bertandang,
Bermaaf-maafan sesama kita.

Pantun 37:
Masak udang dan gulai ketam,
Pembasuh mulut kuih keris,
Berbunyi mercun berdentum-dentam,
Riang gembira di Hari Raya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012




Kesempatan ini is menggunakan peluang blogging ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut hari Raya AidilFitri 2012, kepada semua yang mengenali diri is atau yang belum mengenali atau sedang mengkaji diri is ini dimana jua anda berada semoaga korang semua sihat sejahtera serta jangan berlumba-lumba nak balik cepat ok?

Biar lambat asalkan selamat, bukan selalu boleh balik kampung kan? Gunakan peluang ini sebaiknya, raikan hari yang bahagia disamping keluarga yang tersayang. Taklupa juga is kepada rakan-rakan blogger, serta pembaca setia blog is, serta Busuk.org yang banyak tolong dalam menjayakan blog is yang tak seberapa ini. Thanks guy, I hope we can keep our shoulder togather forever.

Serangan Komunis Ke Rejim Isreal?




Boom boom bommmm, poomm, pang pang pang, trroomm trrooomm trroommm, woiiii sapa serang kita nie?

Perhatian kepada Betalion iskandarX, kita telah diserang oleh pihak yang tidak diketahui, siapkan segala kelengkapan perang fasa dua, kawasan kita telah di ceroboh dan dibom bertubi2..... Prepare for battle....!!!!! Segala Mercun bola, segala mercun bom, segala mercun damaq, mercun roket, thunderclap, meriam buluh semua telah disediakan Commander Iskandar.

Bagus, maria kita bersiap dan berangkat ke medan perang, musuh sudahpun menghampiri HQ kita, Desa Kita Perlu Dijaga!!!! Berperang, menuju kejayaan. Gunner, siapkan meriam, kita lancarkan serangan balas, Latitude dah dikesan musuh berada di koordinat 100, 3000 Commander.

Bagus lancarkan meriam bubuh karbait banyak sikit, masukkan batu kerikir dalam, biar pedih sikit bila musuh kena, baik Commander...!!! attelery siapkan bom bom kita (mercun bom + damaq + mercum bola buatan Thailand), lancarkan serangan sariangan, Baik Commander...!!!

Koordinat 100, 3002 bom saringan telah dilancarkan, Lancarkan lagi saringan bom, biar berterabur musuh, merine, bersedia lancarkan serangan Malee, (mercun batang bunga yang selalu orang pegang sambil dia kuar api tu sebanyak 10 kali).

Yaaaaa.... is dah merepek tahap gaban dah nie. Bosan asyik dok bom bom bom keliling umah je. Tadi dah la tak leh nak datang kedai nak update blog pun tak boleh, is sakit telinga. Telinga nie time-time kemuncak lah dia nak sakit iskiskisk. pepepun jnagn lah korang main mercun macam is nie, is sekali naik angin terus istihar perang punya hehehehehe.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...