Rabu, 13 Mac 2013

is Konfius Dan Mungkin Keliru Sikit


Merujuk pada tajuk diatas, ahak bunyi macam intro surat rasmi la pulak kan? Ya memang rasmi ok? is sebenarnya konfius dengan korang semua ok? Konfius menda nya?? Konfius sebab is tak tahu korang nie lelaki ker, perempuan ker?, Umur Braper?

Bukan aper la is niee kekadang main sedap jari je nak taip nama orang kan? Kekadang yang muda is terpanggil abang atau kakak, yanag senior is terpanggil nama je yang veteran is tak panggil pangkat yang ader, bagi setengah orang tu ok, tapi bagi yang setengah lagi tu is come closer to you to knowing you deeper ok?

Maybe is ada mencalarkan hati perasaan tanpa is sedari dengan memanggil nama korang sesuka hati kan? So ini ingin kenali korang dengan jelas.

Orait Detail is ada di sini untuk rujukkan bersama ok?

santai, Santai iskandarX, Survey, is Konfius Dan Mungkin Keliru Sikit


Kalau tiada aral melintang, tiada masalah la maksud is nie boleh korang komen tak kat bawah entri is nie, macam nie:


  1. Nama Sebenar - Kalau xnak kasi tau takper tapi janagn salahkan is kalau tersilap call.
  2. Surname - Wajib bagi tau is gigit karang kalau tak bagi tau.
  3. Umur - Paling Wajib sebab is nak tau korang tua atau muda daripada is supaya is boleh hormati korang.
  4. Tempat - Nanti senang bila is blogwalking bukan dalam komputer je maybe is gerak ke tempat korang untuk interview
  5. Pekerjaan - Pun Wajib untuk is kelaskan kategori perkongsian
  6. Kegemaran/Hobi - Tak berapa wajib
  7. Awek single je!!!! it's complicated..hehehehe(it's complicated. adalah idea tambahan dari ct cheery thanks cheery)


Ok kalau korang rasa korang kawan dan sahabt is boleh lah korang komen entri nie dengan isi-isi yang dinyatakan diatas, kalau pembaca yang baru pun nak kenalan pun boleh gak komen tak terhalang, entri nie terbuka kepada semua, dan anggap lah is sedang buat survey tentang diri korang ok?

Patung Di Bawah Bumper


is nak share something maybe ada orang pernah nampak atau kawan kita pernah, atau adik beradik kita pernah atau maybe kita sendiri pun pernah atau tengah buat benda ini, iaitu menggantungkan anak patung pada bumber belakang kereta.

Wow, so nice, cute lerr bila tengok, kalau owner keta tu gurl dier akan letak patung bear, sponge bob, atau sebagainya watak kartun, kalau driver lelaki ska letak gak watak kartun nie, tapi apakah disebaliknya dengan melatakkan patung di bumber belakang kereta nie? Why dorang letak errkk? Nak tahu? ok nie is copy paste artikel nie untuk sempadan dan tauladan.


Patung di bawah bumper kereta? Mesti ada yang dah pernah nampak trend menggantung patung kecil yang comel di bawah bumper. Adakah anda semua tahu apakah sebab kebanyakkan orang suka melakukan amalan tersebut? Dan apa pula hukumnya?

santai, Santai iskandarX, Patung Di Bawah Bumper


Sebenarnya menggantungkan anak patung seperti teddy bear, spongebob dan tweety di bawah kereta adalah budaya dan kepercayaan orang Thailand. Mereka mempercayai bahawa roh orang yang mati kemalangan akan berkeliaran di tempat mereka mati, terutama roh kanak-kanak. Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta agar roh kanak-kanak tersebut tidak mengganggu mereka.


Hukumnya adalah haram kerana ianya mempercayai sesuatu yang syirik dan karut.

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

Natijahnya, berhati-hatilah dengan amalan-amalan pelik seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T.

Ok disini is ingin menambah sikit, walaupun akder niat apa apa walaupun kita, tidak tahu apa hukum letak patung tu yang menyerupai perbuatan kaum lain pun, kita sepatutnya kembali pada lesson yang pertama, patung adalah = barhala, barhala tidak patut bersama dengan orang Islam, itu je tak payah selongkar banyak2 pun, ingat satu je patung = berdosa, kalau patung untuk anak kecil tak per lah, sebab patung tu di gigitnya, dibaling nya, di pijaknya maka patung tadi tidak mendatangkan dosa pada anak kecil, lagi pun anak kecil belum baligh lagi bebas dari dosa, tapi berdosa apabila pemilik patung itu tadi adalah seorang yang dah baligh dan dewasa.

Haaaii takkan tak pernah dengar kowt orang tua2 dok kata ishh dah tua2 pun nak main anak patung lagi ka? Kan kan? Kita Melayu sebenarnya tak payah tegur menegur bab patung nie sebab kebanyakkannya Melayu adalah beragama Islam, so paham2 je yang mana halal yang mana haram.

Melayu diangkat di Rusia


Masih juga Rakyat Malaysia iaitu Melayu yang hendak menjadi seperti atau telah menjadikan diri sendiri seperti Rakyat negara lain. Akan tetapi berbeza dengan apa yang telah terjadi di Muscow, Russia.

bahasa melayu, melayu, malaysia, rusia, ustazamin, episodbaru


is tengok satu video nie di Youtube, iaitu bangsa Melayu, iaitu bangsa terakhir didalam dunia yang wujud ini diangkat dan dikaji serta di peraktikan segala ilmu, segala bahasa, segala budaya, segala -galanya la is nak cakap pun susah kan?

Apa yang telah terjadi ialah, Russia meminati Melayu lebih daripada Arab. Itu yang dapat is gambarkan apa yang telah is saksikan daripada video tersebut. Korang dah tengok belum? Kalau belum, saksikan video tersebut dibawah ini, tak payah pegi youtube karang is tak dapat trafik dan pageviews pulak nanati kalau korang tengok video tu kat sana hehehee.



Jadi, apa kata korang? Nak jadi Melayu atau Russia atau bangsa dunia yang lain? Russia cakap Melayu is wonderfull.

Akhirnya dapat gak Air Tongkat Ali Jaga Minggu nie


Alamak is lewat updatekan blog is hari nie. Apakah yang telah terjadi sehingga is membuatkan semua kawan2 serta pembaca setia blog is nie tertunggu2 nie? isk isk isk.

Jawapannya ialah.... Tongkat Ali Jaga, hahahahahaa exited sampai lupa nak update blog ngan isk isk isk. Punya la lama is dok target nak minum air nie kat kedai Pak Kissim The Legend tapi kempunan sampai berbulan, adalah dah dekat 2 bulan kan? kalau tak salah, is yang salah kira kowt hari hmm.

santai, Santai iskandarX, Tongkat Ali Jaga, Balik Pulau


Memang susah nak dapat air tu kat mana2 kedai kopi nie, is pun heran van yang hantar kppi2 paket ke warung2 dan gerai2 hanya bekalkan satu papan je kopi setiap satu kedai? Kalau is jumpa van tu mau kena rompak dengan is di buatnya lepas tu torture dorang sebab kedekut stock.

Demand tinggi tapi stock takder memang sajer cari pasal dorang nie isk isk isk.Aper pun thanks la sebab ada gak la stock untuk kitaorang Balik Pulau merasai Kopi ongkat Ali Jaga nie, tapikan memang is cakap betul la is jumpa van kopi tu is karate dorang yeeeeeeeeeeaaah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...