Isnin, 10 September 2012

Penduduk rancang dua perhimpunan di Pengerang


Penduduk Pengerang yang mendakwa terjejas dengan projek Refinery and Petrochemical Integrated Complex (RAPID) bernilai RM60 bilion bercadang mengadakan dua lagi perhimpunan untuk membantah projek berkenaan.

Gabungan NGO Pengerang – satu gabungan pertubuhan yang menentang projek itu – menerusi setiausahanya Hasnul Ahmad dalam satu kenyataan berkata perhimpunan Kampungku Suaraku akan diadakan pada 16 September di Sungai Kapal.

Satu lagi perhimpunan, Himpunan Hijau Lestari Pengerang pula akan diadakan pada 30 September di Sungai Rengit, katanya.

Gambar Sekadar Hiasan

Menurut Hasnul, himpunan Kampungku Suaraku disasarkan kepada komuniti Melayu di Pengerang untuk meningkatkan kesedaran berhubung isu berkenaan.

Ia juga bertujuan menafikan kenyataan wakil rakyat mereka di kawasan parlimen dan DUN yang mendakwa majoriti penduduk Pengerang menyokong projek itu.

"Penduduk Pengerang akan buktikan yang mereka tidak bersetuju dengan projek itu.

sponsored links


"Perhimpunan ini akan menjadi medan penduduk Pengerang untuk menyatakan pendirian dan pertahankan Hak Penduduk," kata Hasnul dalam kenyataan itu.

Pejabat menteri besar Johor sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa satu tapak perkuburan Islam juga akan dipindahkan untuk memberi laluan buat projek itu.

Pengajur yang mensasarkan penyertaan kira-kira 500 orang itu turut menjemput Menteri Besar Johor Tan Sri Abdul Ghani Othman dan wakil dari kerajaan negeri serta pejabat tanah supaya hadir dan mendengar luahan penduduk.

"Selama ini hanya kerajaan yang memanggil rakyat untuk taklimat projek. Kali ini rakyat pula yang memanggil kerajaan untuk dengar masalah rakyat," katanya.

Himpunan itu katanya akan turut membincangkan kegagalan wakil rakyat BN mewakili suara rakyat dan dasar pembangunan yang mementingkan ekonomi tetapi meminggirkan rakyat.

Hasil daripada perbincangan itu akan dirakam dalam satu memorandum yang akan diserahkan kepada menteri besar dan wakil Petronas, katanya.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

Menteri: Tindakan pada Suara Inisiatif '2 minggu lagi'


Menteri yang bertanggungjawab ke atas Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata suruhanjaya itu akan mengambil masa dua minggu untuk menetapkan bentuk tindakan yang akan dikenakan ke atas Suara Inisiatif Sdn Bhd.

Sehubungan itu juga beliau juga menggesa Bank Negara menyiasat NGO hak asasi manusia Suaram yang dikaitkan dengan syarikat tersebut.

"Macam mana SSM nak ambil tindakan terhadap Suaram sebab dia tak berdaftar pun dengan (kerajaan). Tetapi saya harap Bank Negara dapat mengambil tindakan terhadap Suaram kerana mereka menerima dana asing.


"Mengenai syarikat Suara Inisiatif pula SSM akan ambil tindakan. Di bawah akta apa, kena tunggu lagi dua minggu," kata Ismail ketika ditemui pemberita semasa menghadiri majlis rumah terbuka MyIPO di Kuala Lumpur hari ini.

Tambahnya lagi, Suaram juga merupakan sebuah badan yang tidak sah memandangkan ia tidak mendaftar secara rasmi di SSM mahupun di Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

"Kita dapat aduan tak rasmi dari pendaftar pertubuhan yang Suaram ini NGO yang tidak berdaftar. Jadi apabila dia menerima surat atau apa-apa perjanjian, ianya tak valid.

"(Suaram) tak berdaftar dengan SSM dan pendaftar pertubuhan, maknanya dia tidak sah. Bagaimana satu badan yang tidak wujud boleh terima dana dari luar? Saya harap Bank Negara proaktif mengenai hal ini," kata Ismail lagi.

Ismail juga meminta ROS mengeluarkan kenyataan bagi memberi penjelasan kepada masyarakat bahawa Suaram merupakan satu badan yang tidak berdaftar.

"Saya tak boleh dakwa Suaram yang tidak wujud ini. Dari segi Akta Pertubuhan saya tak tahu. Mereka dakwa diri NGO tapi bukan NGO. Sebab itu kalau boleh saya nak ROS keluarkan kenyataan," katanya lagi.

Ismail bagaimanapun enggan mengulas apabila ditanya mengenai tindakan yang tidak diambil ke atas syarikat National Feedlot Corporation (NFC) yang melanggar Akta Syarikat 1965 kerana memberi pinjaman kepada pengarah syarikat tersebut.

Ismail berkata bahawa beliau tidak boleh mengulas perkara itu kerana tidak mahu mengganggu perbicaraan mahkamah.

sponsored links


"Sekarang ini saya tak nak komen NFC sebab dah ke mahkamah. Tak adil untuk saya komen nanti subjudis. Nanti ganggu mahkamah punya perbicaraan," kata Ismail lagi.

Barisan pengarah dan pengerusi eksekutif NFC masing-masing merupakan anak-anak dan suami kepada bekas menteri pembangunan wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

MP Petaling Jaya Utara Tony Pua sebelum ini mendakwa, syarikat milik keluarga berkenaan, yang juga berkaitan NFC – turut gagal mengadakan mesyuarat agung tahunan, memfailkan perolehan syarikat, dam laporan kewangan yang diaudit.

Pengerusi eksekutif NFC Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail kini menghadapi dua tuduhan pecah amanah jenayah berjumlah RM49.7 juta.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur memperuntukkan 15 hari bagi perbicaraan kes tersebut, dari 5 November hingga 9 November, dan dari 3 Disember hingga 14 Disember.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

PKR rancang kempen dedah salahguna Bafia


Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata PKR sedang merancang kempen untuk mendedahkan penyalahgunaan Akta Perbankan dan Institusi Kewangan (Bafia) oleh institusi kewangan.

Rafizi mendakwa, beliau menemui beberapa kes pelanggaran akta itu oleh institusi kewangan sewaktu meneliti butiran mengenai tuduhan yang dihadapinya di mahkamah.

 "Kita sedang mengumpulkan semua kes ini dan kita akan mulakan kempen umum tidak lama lagi.


"Jadi kita ada dua kes yang berjalan serentak - satu di mahkamah dan pada sama kita akan dedahkan pada orang ramai bagaimana Bafia dalam kebanyakan masa tidak digunakan untuk melindungi orang ramai.

"Kita dapati ramai orang sebenarnya terasa dimangsakan oleh bank-bank yang melanggar akta ini," katanya kepada wartawan di Mahkamah Shah Alam hari ini.

Rafizi hadir ke mahkamah tersebut hari ini untuk memohon bagi menggugurkan pertuduhan yang dihadapinya di Mahkamah Sesyen Shah Alam ekoran siri pendedahan melibatkan National Feedlot Corporation (NFC).

Rafizi pada 30 Ogos lalu melancarkan Pusat Pemantauan dan Pendedah Maklumat Negara (Now) untuk menyiasat semua dakwaan rasuah, termasuk yang melibatkan Pakatan Rakyat.

sponsored links


Pusat itu dilancarkan selepas Rafizi didakwa di mahkamah kerana mendedahkan akaun bank berkaitan dakwaan salah guna pinjaman RM250 juta dari kerajaan pusat kepada National Feedlot Corporation (NFC).

Bercakap lanjut, Rafizi menyifatkan dakwaan terhadapnya mempunyai rahmat tersendiri kerana menemukannya dengan kumpulan-kumpulan yang melobi menentang panyalahgunaan akta itu.

Dakwanya, kumpulan berkenaan gigih mendedahkan salah guna data peribadi dan sulit pelanggan oleh bank-bank yang sehingga kini masih tidak dibawa ke mahkamah.

"Kempen ini akan jadi menarik kerana walaupun Bafia digunapakai dalam kes NFC, sepanjang penelitian kami, masih ada kes-kes lain yang tidak mendapat perhatian.

"Terdapat ramai orang merasa mereka dimangsakan dan walaupun bank-bank ini melanggar Bafia, pihak berkuasa masih tidak bertindak," katanya.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

ANAK dakwa saham FGV rugikan peneroka


Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) mendakwa peneroka yang terpaksa membuat pinjaman bagi membeli saham Felda Global Ventures Holdings (FGV) kini mengalami kerugian.

Pengerusinya Mazlan Aliman mendakwa, pengurus bank yang dirujuk persatuan itu menyatakan bahawa harga saham pada RM4.70 merupakan had di mana peneroka akan mula mengalami kerugian.

Penasihat ekonomi ANAK Rosli Yaakob pula menjelaskan perkara itu disebabkan dividen pada tahap harga berkenaan tida mencukupi untuk menampung pinjaman yang dibuat peneroka.


"Kadar faedah untuk pinjaman yang diperolehi bagi membeli saham tersebut pada harga RM4.45 adalah lebih mahal daripada dividen," katanya.

Ketika laporan ini ditulis, harga saham FGV berada pada tahap RM4.70 dan terus menjunam ke takah RM4.67 pada tengahari.

Ia kemudiannya meningkat sedikit ke takah RM4.68 apabila kaunter ditutup pada petang ini.

Harga tawaran awam permulaan untuk institusi ditetapkan pada 4.55 manakala harga runcit ditetapkan RM4.45.

Rosli menjelaskan bahawa apa-apa keuntungan tidak mencukupi untuk menampung pelbagai yuran pemprosesan untuk membeli dan menjual saham tersebut, terutama jika peneroka tersebut hanya memegang sebanyak 800 unit.

sponsored links


Katanya, Felda membuat penyenaraian awam itu dengan tergesa-gesa dalam keadaan pasaran saham yang tidak sihat.

Malah, sebanyak 52 peratus daripada ladang sawit Felda terdiri daripada pokok tua, katanya.

"Semasa penyenaraian, Felda berjanji bahawa FGV akan mempuyai rakan kongsi strategik, tapi kita masih belum dengar apa-apa daripada mereka sejak itu.

"Kebanyakan daripada pemegang saham adalah institusi kerajaan atau badan pengurusan dana asing," katanya.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

PAS tubuh jawatankuasa petugas isu tanah Pengerang


PAS memutuskan untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa petugas bagi menangani isu pengambilan tanah penduduk yang terlibat di kawasan Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid)di Pengerang.

Naib Presiden PAS Salahuddin berkata beliau diamanahkan oleh kepimpinan PAS Pusat untuk mengetuai jawatankuasa tersebut.

"Pasukan petugas yang diamanahkan kepada saya itu akan bertindak untuk memberi pembelaan sewajarnya kepada penduduk yang terlibat dengan pengambilan tanah," katanya.

Bercakap kepada pemberita ketika ditemui di Majlis Hari Raya PAS Pusat di ibunegara malam tadi, Salahudin berkata pihaknya akan mengadakan pertamanya di Johor Baharu pada 13 September ini.

Salahudin menjelaskan bahawa jawatankuasa itu berfungsi untuk mendapatkan maklumat secukupnya berhubung isu pengambilan tanah yang melibat hampir 10 buah kampung tradisi di situ.

Bahkan, kata beliau, pihaknya juga akan mendapatkan pandangan profesional bagi menilai harga  tanah semasa di pasaran yang sepatutnya dibayar kepada penduduk yang terlibat.

Beliau mendakwa projek yang bernilai RM60 bilion itu memberi implikasi kepada penduduk Pengerang dan banyak isu yang didakwanya "disembunyikan" oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman.

"Kita memandang serius isu ini. Kita tidak menolak pembangunan untuk dilaksanakan oleh kerajaan Johor.

"Tetapi adakah keadilan diberikan dengan nilai tanah, berpadanan dengan pengorbanan yang diberikan oleh penduduk yang tanahnya diambil," katanya

sponsored links


Selain itu, menurut Salahudin, pihaknya juga akan mendapatkan butiran tanah penduduk, pendapatan isurumah dan nilai aset mengikut pasaran semasa.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor Mazlan Aliman dilantik menjalan timbalannya dan beberapa orang lagi bakal dilantik menganggotai jawatankuasa itu, tambah Salahuddin nya yang juga ahli parlimen Bachok.

Rapid yang melibatkan pelaburan RM60 bilion itu mempunyai kapasiti untuk menapis 300,000 tong minyak mentah import sehari dan akan menawarkan 4,000 peluang pekerjaan tetap.

Projek yang bakal dilaksanakan menjelang pertengahan 2013, iaitu selepas Petronas membuat keputusan terakhir pelaburan itu, juga akan memerlukan lebih kurang 40,000 pekerja kontrak untuk pembinaan.

Cadangan pelaksanaan projek tersebut telah menimbulkan pelbagai reaksi daripada penduduk sehingga mereka mengadakan perhimpunan aman membantah projek tersebut beberapa bulan lalu.

Dilaporkan kerajaan Johor akan mengadakan mesyuarat dengan kira-kira 2,000 penduduk di Pengerang yang tanah mereka terlibat dengan projek Rapid berkenaan.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

Rafizi mohon gugur tuduhan dedah akaun NFC


Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli hari ini memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Shah Alam bagi menggugurkan tuduhan mengikut Seksyen 97 Akta Perbankan dan Institusi Kewangan (Bafia) yang dihadapinya ekoran siri pendedahan melibatkan National Feedlot Corporation (NFC).

Peguam N Surendran yang mewakili Rafizi berkata permohonan itu dibuat antara lain kerana "seluruh prosiding itu adalah penyalahgunaan kuasa pendakwa raya yang mahu memuaskan hati tuan politik mereka".

"Ia juga menentang polisi awam kerana apa yg dibuat Rafizi adalah mendedahkan salah guna dana rakyat," kata Surendran sewaktu bercakap kepada pemberita di luar mahkamah.


Menurutnya lagi, permohonan menggugurkan kes itu adalah mesej jelas dari mereka kepada perdana menteri agar tidak menyalahgunakan sistem perundangan untuk menekan pembangkang daripada mendedahkan salah laku kerajaan.

"Kita mahu buktikan yang mahkamah tidak akan membiarkan sistemnya disalahguna kerajaan untuk menindas personaliti dari pembangkang," katanya.

Mengulas lanjut mengenai permohonannya hari ini, Rafizi berkata, ia akan menjadi ujian ke atas peruntukan undang-undang dalam mendedahkan salah laku kerajaan.

"Kalau kita tak bawa ke peringkat lebih atas untuk digugurkan, sistem undang-undang kita akan digunakan untuk menghukum mereka yang mendedahkan salah laku kerajaan.

"Kesannya pada masyarakat, ia akan menakutkan pendedah maklumat pada masa akan datang," katanya.
Rafizi dituduh di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada 1 Ogos lalu atas dakwaan mendedahkan empat akaun bank berkaitan NFC dan pengerusi syarikat tersebut, Datuk Seri Mohd Salleh Ismail.

Kes berkenaan sepatutnya disebut di di mahkamah berkenaan hari ini namun ditangguhkan ke 10 Oktober.

sponsored links


Hakim Aslam Zainuddin memutuskan demikian bagi memberi peluang kepada Mahkamah Tinggi untuk menimbang permohonan yang difailkan Rafizi hari ini.
Rafizi didakwa mendedahkan akaun kewangan berkenaan, di bawah Public Bank kepada dua wartawan, seorang daripadanya Erie Martin Carvalho dari The Star.

Beliau didakwa berbuat demikian di ibu pejabat PKR pada 7 Mac lalu.

Akaun berkenaan dikenalpasti sebagai akaun pelanggan NFC, Meatworks and Livestocks Sdn Bhd, Agroscience Sdn Bhd dan akaun Mohd Salleh sendiri.

Turut didakwa bersamanya adalah bekas kerani Public Bank, Johari Mohamad yang didakwa bersubahat di bawah Seksyen 112(1)(c) akta sama.
Mereka berdepan hukuman penjara tiga tahun atau denda RM3 juta jika sabit kesalahan.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

AMK jawab kenyataan Noh Unisel rugi


Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor melihat tindakan Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mengkritik kerugian yang dikatakan dialami oleh Universiti Selangor (Unisel) adalah sama seperti mendedahkan kelemahan pentadbiran lama BN di Selangor sebelum 2008.

"Ini adalah kerana kerajaan Selangor sedang dalam proses mengambilalih hutang yang ditanggung sebanyak RM15 juta bagi membebaskan beban kewangan universiti tersebut," kata Ketua AMK Selangor, Azmizam Zaman Huri.

"Sebabnya masalah ini berlaku bila masa pembinaan Unisel, kerajaan negeri terdahulu (Umno-BN) tidak memasukkan dana untuk menyelesaikan hutang tersebut," katanya dalam satu kenyataan.


Katanya, sebagai menteri dan timbalan pengerusi Umno Selangor, Noh perlu tahu bahawa Unisel tidak memiliki modal yang cukup serta tidak berupaya membayar hutang tersebut.

"Ini adalah kerana salah satu daripada masalah Unisel ialah modalnya tidak cukup untuk membiayai kos seperti pembinaan kampus berjumlah RM 600 juta dan asrama RM 200 juta," tegas Azmizan.

Menurutnya, AMK Selangor berpendapat Noh sepatutnya berani memdedahkan rekod Unisel yang membuat perjanjian dengan Jana Niaga selama 30 tahun yang ditandatangani antara 2003 dan 2004 iaitu semasa zaman pemerintahan BN sehingga mengakibatkan Unisel berhutang RM 15 juta dengan JNSB.

"AMK Selangor percaya Noh sendiri tahu kerajaan negeri semasa ditadbir BN telah meluluskan keseluruhan bangunan Universiti Selangor (Unisel) tanpa memperolehi sijil layak menduduki (CF)," katanya.

Azmizan mendakwa, Tan Sri Khalid Ibrahim cuba dijadikan mangsa akibat daripada amalan kronisma Umno dan Unisel sedang  dalam penstukturan semula dan rakyat Selangor meyakini keupayaan menteri besar untuk menjadikan Unisel lebih berdaya saing.

sponsored links


Justeru, tegasnya, pendedahan Noh adalah umpama percubaan nakal untuk menganggu kelancaran pentadbiran kerajaan negeri Selangor, sedangkan beliau tahu semua kerugian ini dilakukan semasa pentadbiran dahulu.

Malah, katanya, kerajaan Pakatan Rakyat tidak membuat sebarang keuntungan dengan mengambil keputusan untuk tidak memperdagangkan pendidikan sepertimana yang didakwanya dilakukan oleh Umno.'

Semalam Noh mendedahkan laporan audit kewangan Unisel yang menunjukkan universiti itu mengalami kerugian selepas cukai kira-kira RM54.8 juta bagi tempoh tiga tahun sejak memerintah Selangor pada 2008.

Menurutnya, berdasarkan salinan Laporan Audit Unisel bagi 2009-2010, universiti yang ditadbir Kerajaan Negeri Selangor itu menunjukkan kerugian selepas cukai sebanyak RM1.63 juta pada 2008, RM 13.55 juta (2009) dan RM39.68 juta pada 2010.

Noh berkata laporan audit 2009 dan 2010 itu ditandatangani sendiri Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Ogos 2011.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

Team Najib-Muhyiddin retak menanti belah?


Semenjak pasukan Datuk Seri Najib Abdul Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengetuai BN pada 2009, perdana menteri dan timbalan perdana menteri itu cuba menonjolkan satu imej kepimpinan yang sepadu.

Namun, di saat pilihan raya makin hampir, tanda-tanda keretakan semakin ketara pada keutuhan kepimpinan yang digambarkan itu dan contoh paling jelas dilihat melalui reaksi kerajaan yang mengelirukan berhubung pindaan Akta Keterangan.

Susulan kepada bantahan Seksyen 114A Akta Keterangan oleh pengendali laman web, Najib pada 14 Ogos mengumumkan di Twitter bahawa beliau akan mengarahkan kabinet mengkaji semula peruntukan undang-undang yang menimbulkan kontroversi itu.


Sehari kemudian, Muhyiddin yang mempengerusikan mesyuarat kabinet semasa ketiadaan Najib membuat keputusan yang bertentangan arahan perdana menteri supaya mengkaji semula pindaan tersebut.

Malaysiakini difahamkan bahawa Muhyiddin juga memanggil dua timbalan menteri, Datuk Saifuddin Abdullah dan Gan Ping Sieu, serta ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin berhubung pendirian mereka yang tidak bersetuju dengan peruntukan pindaan akta tersebut.

Mesyuarat pada 15 Ogos itu pada awalnya memutuskan untuk menegur ketiga-tiga pemimpin Umno berkenaan ekoran pendirian itu yang bertentangan dengan kerajaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengesahkan perkata itu namun menjelaskan bahawa ia hanyalah satu cadangan yang ditolak Najib selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet sekali lagi pada 28 Ogos.

sponsored links


Walaupun dengan keputusan perdana menteri sedemikian, Muhyiddin pada 3 September memanggil dua timbalan menteri berkenaan ke pejabatnya,

Perkara ini disahkan sekali lagi oleh Nazri yang hadir ke mesyuarat tersebut, namun beliau menjelaskan bahawa tiada sebarang teguran dikeluarkan.

Menteri undang-undang itu juga berkata, beliau tidak memanggil timbalan menteri berkenaan tetapi dijemput oleh Muhyiddin untuk menjelaskan peruntukan tersebut kepada Saifuddin dan Gan.

Di sebalik babak yang berlangsung itu, komplot politik di peringkat parti nampaknya juga sedang digerakkan.

Menurut sumber PKR, puak Umno yang memihak kepada Muhyiddin dipercayai bertanggungjawab membocorkan dokumen projek sambungan LRT laluan Ampang yang mengaitkan Najib dalam pemberian kontrak kontroversi itu kepada George Kent (Malaysia) Bhd.

PKR menggunakan dokumen tersebut untuk menyerang Najib dengan dakwaan bahawa perdana menteri masuk campur dalam proses tender terbuka projek tersebut supaya memihak kepada konsortium George Kent.

Pengerusi konsortium tersebut ialah Tan Sri Tan Kay Hock yang disifatkan sering bermain golf dengan Najib.

Ketika dihubungi, pengarah strategi PKR Rafizi Ramli yang bertanggungjawab mendedahkan skandal itu berkata, identiti individu yang menghantar dokumen tersebut ke ibu pejabat PKR tidak diketahui.

Katanya, dokumen tersebut dihantar dalam satu sampul surat.

"Kesemua dokumen itu lengkap jadi terpulang kepada saya bagaimana hendak menggunakannya," kata Rafizi yang menambah, identiti individu yang menghantar dokumen berkenaan menjadi bahan spekulasi.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

'Singkir ahli Umno, BN cuba sabotaj parti perlu dilaksana'


Tindakan menyingkirkan anggota Umno dan BN yang didapati cuba mensabotaj calon serta parti dalam pilihan raya seperti yang disuarakan oleh Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan satu tindakan tegas yang perlu dilaksanakan.
 
Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini kerana punca kekalahan calon BN atau parti turut bergantung kepada kesepakatan anggotanya.
 
"Sekiranya anggota parti boleh bekerja bersama-sama, saya tidak nampak mengapa kita boleh kalah dalam pilihan raya umum," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung perwakilan Umno Bahagian Teluk Intan semalam.
 


Beliau yang juga menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan berkata walaupun jentera pilihan raya sudah bersiap sedia dan bekerja kuat tetapi sekiranya 'sabotaj dalaman' terjadi ia boleh menyebabkan parti tewas.
 
sponsored links


"Tidak ada kompromi dengan sesiapa yang bertindak mensabotaj calon, dan parti lebih senang mengenali musuh di luar daripada kita hendak mengenali musuh dalam parti yang dianggap paling bahaya," katanya.

Sementara itu di BATU GAJAH, Ketua Umno bahagian Datuk Yusoff Kassim turut menyokong ketetapan oleh Muhyiddin itu kerana kejayaan dalam pilihan raya hanya mampu dicapai sekiranya setiap anggota tidak berpecah belah, sebaliknya menyokong mana-mana calon yang dipilih oleh pucuk pimpinan parti.
 
"Kita menyokong ketetapan timbalan presiden Umno yang mahu anggota disingkir jika wujud sebarang unsur sabotaj kerana kita tidak mahu terdapat musuh dalam lipatan yang boleh mengakibatkan kekalahan parti," katanya.
 
Semalam, Muhyiddin memberi amaran bahawa mana-mana anggota atau pemimpin Umno yang didapati bertindak mensabotaj calon dalam pilihan raya umum akan disingkir daripada parti.
 
Amaran keras itu disuarakan Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri terutama terhadap mereka yang kecewa kerana tidak terpilih menjadi calon.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila

Malaysiakini jadi sasaran kekecewaan penjaja


Pelancaran Festival Demokrasi di Dataran Speaker di Esplanade Pulau Pinang semalam, terganggu oleh sekumpulan penjaja, dengan wakilnya menjadikan Malaysiakini dan wartawannya sebagai sasaran kekecewaan mereka.

Salleh Ismail, yang mendakwa dari Persatuan Mukabuka Pulau Pinang, yang mewakili penjaja yang menjadi 'mangsa', berulang kali menjerit pada wartawan Malaysiakini "supaya jangan memutarbelit " laporan ini.

Pada satu ketika, dia datang sangat dekat dengan wartawan berkenaan dan menunjukkan tangannya ke arah wartawan tersebut, sambil bertanya sama ada Malaysiakini pernah memberi liputan terhadap nasib penjaja, serta menambah bahawa portal berita itu "tidak beretika dan suka memutarbelit".

Sambil menegaskan bahawa Malaysiakini mempunyai 700,000 pembaca setiap hari, Salleh menjerit ke arah wartawan tersebut sambil bertanya sama ada portal berita itu pernah memberi ruang melaporkan mengenai nasib penjaja tersebut.

Hanya minggu lepas, pada 4 September, kumpulan yang sama muncul di majlis rumah terbuka hari raya anjuran DAP negeri di Jalan Pattani, dengan mendakwa permohonan mereka untuk mendapatkan lesen berniaga di Esplanade - tempat pelancongan yang popular - telah ditolak oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) .

Protes tersebut, yang diserta kira-kira 20 orang, termasuk beberapa muka biasa seperti Salleh, yang kerap menyertai beberapa protes di Pulau Pinang, didakwa menyerang kereta yang membawa pegawai kerajaan negeri ketika beredar dari majlis tersebut.


ADUN Komtar, Ng Wei Aik, yang juga setiausaha politik Ketua Menteri Lim Guan Eng, kemudiannya membuat laporan polis, dengan mendakwa kereta rasminya telah dirosakkan oleh peserta protes tersebut.

Semalam di Dataran Speaker, penjaja tersebut menuntut untuk berucap di majlis tersebut dan kepada Exco Kerajaan Negeri Chow Kon Yeow, yang hadir untuk berucap kepada hadirin bagi pihak pihak kerajaan negeri.

Kejadian itu berlaku selepas Chow, yang merupakan pengerusi DAP negeri, mengakhiri ucapannya di majlis pelancaran pesta demokrasi yang dihadiri kira-kira 100 peserta, termasuk beberapa aktivis NGO.

Apabila mereka meminta untuk berucap di acara itu, Chow, yang juga ahli Parlimen Tanjung memberitahu mereka supaya menemui penganjur festival itu, yang antaranya ialah Suaram Pulau Pinang, tetapi kumpulan mula menyuarakan pendapat mereka dengan kuat.

Seorang warga emas yang tidak senang dengan keadaan itu menjerit ke arah kumpulan tersebut, manakala peserta lain cuba menenangkannya.

Ketika Chow (paling kiri) hendak meninggalkan tempat itu, kumpulan penjaja tersebut mahu beliau bercakap terus dengan mereka, dan Chow menjawab bahawa mereka sudah banyak kali bertemu.

Salleh kemudian berucap kepada orang ramai menjelaskan bahawa penjaja tersebut memilih Esplanade dan mereka telah cuba untuk menemui Exco Kerajaan Negeri, Abdul Malik Abul Kassim di Komtar bulan lepas.

Katanya, walaupun mereka diberikan tarikh temujanji dengan Abdul Malik pada hari Isnin berikutnya (4 September), tetapi beliau tidak hadir.

Menurut Salleh mereka menunggu selama lima jam tetapi Malik tidak juga kelihatan.

Kerana itulah, tegasnya, mereka pergi ke rumah terbuka hari raya anjuran DAP pada sebelah petangnya.


Ditanya mengapa peserta protes memukul kereta yang membawa pegawai kerajaan yang hendak beredar dari majlis tersebut, Salleh berkata kumpulan itu hanya mahu menghalang kereta meninggalkan kawasan itu kerana mereka mahu bercakap mengenai lesen mereka dan kebenaran untuk ke Esplanade.

sponsored links


Beliau menambah, sebelum pilihan raya umum 2008, pegawai yang sama telah menemui mereka untuk meminta sokongan.

Jadi, kata Salleh, adakah salah jika mereka cuba menghentikan kereta mereka dan bercakap kepada mereka tentang masalah penjaja tersebut.

Salleh kemudian menafikan sekeras-kerasnya bahawa kumpulan itu disokong oleh Umno atau PERKASA.

Beliau juga mengumumkan bahawa kumpulan mereka telah menubuhkan pusat perkhidmatan di Esplanade pada setiap hari Ahad dari jam 6 petang hingga 7.30 malam untuk penjaja yang mahu membuat aduan.

Post Tag: iskandarX Society Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai Berita Jenayah Bodoh Pelik Gila
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...