Rabu, 15 Mei 2013

Top Komentator akan is buka kepada 30


Santai iskandarX, Top Commentator, Pengkritik,


Ahaaa bukan majlis 30 ok? Tapi 30 orang pengkritik is dok tengah cari. Apasal is cari sebab nak tapiskan dan kategorikan orang inilah pengkritik tegar di blog is nie.

Ekeleh iskandarX oii, hang tulis cerita ntah apa-apa ntah nak kritik amender? Eleehh heran ker? Kritik je la apa pun yang korang suka atau tak suka kat blog is nie kan? Luahkan luuaahhh kan apa saja yang korang rasa tentang entri is.
\
So 30 pengkritik nie nak jadi top is hadkan kritikan kepada 100 keatas. 100??? Yeeaahh 100 keatas baru nickname korang appear kat list keramat Top Pengkritik tu. Tapi bak kata pepatah, bila kritik tu biar la relevan dan membina, jangan komen benda yang hanya nak menanam backlink, kalau is jumpa is hits spam button je. Ada entri yang is benarkan untuk paste link url korang tapi bukan berbentuk hyperlink ok? just paste url yang di copy secara text. Itu untuk entri yang dibenarkan, panjang komen berapa pulak?

Untuk panjangan, ukuran kritikan korang tu, dah namanya kritik, bagi la panjang2 sikit kan? Takkan pendek pulak, pendek umur karang hehehe is melawak je maner lak pendek umur, just pendek la is nak jawab tak syok. is suka bagi tergeliat jari jemari is nie bila nak jawab komen korang tu orait? Break my finger please.

Kalau nak komen singgah is harap semua pembaca serta sahabat dan pengkritik tegar supaya komen kat shoutbox je sebab tan tentu pendek kan? Ahak masih lagi dalam ketegori panjang pendek, hmmm orait, haaa apa lagi errkk is nak membebel nie? Hmmmm...., haaa alamak dah lupa pulak, isk isk isk isk, oh yaa penggunaan bahasa tu kalau nak guna bahasa kasar pun boleh tapi hati-hati sebab majoriti reader dan sahabat iskandarX adalah wanita, dont break their heart ok?

Lagipun golongan professional pun baca gak blog is macam cikgu dan proff, dan tak lupa juga badan unit beruniform serta undercover, eleh mcam is tak tahu laaa korang skodeng is kan? is letak tracker kat blog is nie ip korang sentiasa is tahu hahahaha, Tapi jangan wisau hack-hack nie bukan keja is so you are safe while you are surfing and explore my blog.

So, catch you out there, kasi pecah laaaaaa heheheheee.

Aik Maner Pegi NuffnangX nie?


Ahaa mesti korang pun tertanya-tanya kan mana pegi NuffnangX sekor nie menghilang? is pun dok jenuh mencari tapi rupa-rupanya Nuffnang dah tukar brand NuffnangX ke IMoTiv daa.

Nuffnang, NuffnangX, Imotiv

Imotiv is a blog reading app that lets you organize your favorite blogs onto one single platform so you can read them on the go. Our special technology breaks down wordy articles, picking up the most expressive line in a blog post. You can now easily choose what you want to read in the shortest amount of time.
Itu dia penerangan ringkas pasal Imotiv nie pada muka depan sitenya. Pehal la pulak tukar brand?

Tapi apahal pun best gak ada perubahan nie lagi pun guna my fav color, merah tu heheheehe.

NIC lokasi tarikan terbaru


Malaysia, rencana, Pusat Penghayatan Alam, NIC,Taman Wetland, Putrajaya, Pameran,
Ruang pameran tetamu kehormat yang menarik.


Bosan dengan urusan seharian? Apa kata luangkan masa anda dengan membawa keluarga mengunjungi Pusat Penghayatan Alam (NIC) yang terletak di Taman Wetland, Putrajaya.

Bukan sekadar pameran, pengunjung boleh merasai sendiri kehidupan yang ada di sini melalui pengisian multimedia, simulasi, kesan khas, bahan pameran statik dan interaktif, ruang dan peralatan bersifat edutainment dengan penggunaan teknologi terkini.

Malaysia, rencana, Pusat Penghayatan Alam, NIC,Taman Wetland, Putrajaya, Pameran,
Antara program yang diadakan untuk menarik lebih ramai pengunjung.

Dengan alat bantuan tersebut, anda seolah-olah mengembara ke dunia wetland bermula dari pintu masuk. Terdapat tiga tingkat ruang pameran di mana ruang pameran utama adalah aras lantai yang dibahagikan kepada lapan zon mengandungi kepentingan tasik dan Wetland yang dipaparkan melalui skrin projektor.

Kali pertama penulis mengunjungi NIC ini pada penghujung tahun lalu, dan baru-baru ini berkunjung lagi ke sini atas jemputan majlis perasmian pusat tersebut. Apa yang diperhatikan, pusat ini cukup memberi manfaat kepada pengunjung.

Bayangkan perkara yang tidak nampak dilihat seperti kehidupan bawah tanah anda boleh melihatnya dengan pameran statik. Melihat pameran tersebut, baru penulis dapat bayangkan kehidupan serangga seperti cacing yang berada di bawah sana.

Sentuhan pakar

Seluruh seisi keluarga dari kanak-kanak sehinggalah warga emas sesuai mengunjungi NIC kerana ia bersifat pembelajaran secara interaktif. Di aras bawah, terdapat pameran hidupan fauna wetland di dalam tanah, paya bakau dan air.

Ruang miniplex yang mengandungi skrin bersaiz 240 darjah menayangkan dokumentari berkaitan dengan flora dan fauna wetland, kehidupan Orang Asli kaum Semelai dan ancaman yang dihadapi oleh kawasan wetland seluruh dunia.

Dengan adanya bahan pameran menarik sebegini, pasti anak-anak tidak bosan malah tidak sabar untuk terus menerokai NIC. Di Aras Satu menempatkan pusat sumber yang mengandungi buku, majalah dan maklumat berkaitan wetland dan alam sekitar.

Ruang edutainment untuk pengisian program dan aktiviti juga disediakan. Pusat ini turut mendapat sentuhan pakar di mana pelbagai peralatan mekanikal dan teknologi maklumat terkini digunakan untuk menghasilkan visual dan pengalaman serta suasana yang lebih menarik dalam ekosistem wetland seperti aquagraphic, hologram dan sebagainya.

Ramai yang tidak tahu, salah satu komponen utama dan keunikan Putrajaya adalah tasik buatannya seluas 400 hektar yang diibaratkan sebagai permata mahkota dibangunkan sebagai tarikan pelancongan di samping sukan dan rekreasi.

Untuk memastikan kualiti air dan keindahan tasik terpelihara, sel-sel wetland memainkan peranan penting sebagai pelindung dan pengimbang sistem ekologi serta penapis air bagi Tasik Putrajaya.

NIC dibuka setiap hari bermula 9 pagi sehingga 5 petang kecuali ditutup pada Isnin. Sempena bulan sambutan Hari Wilayah Persekutuan, tiada bayaran masuk dikenakan kepada pelawat sehingga Perbadanan Putrajaya menetapkan kadar bayaran kelak.


WARTAWAN SINAR HARIAN
24 Februari 2013

Dari impian jadi realiti



Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger

Sugeh merupakan perkataan Jawa yang bermaksud kaya. Tidak hanya bermaksud kekayaan material, namun ia juga merujuk kepada keperibadian seseorang dan sebagainya. Namun, bagi Thorpe Ali, beliau mengharapkan aura sugeh mampu mengalir rezeki dalam kehidupan sehariannya. Lantas dengan bermatlamatkan cita-cita, Sugeh Café dibuka pada awal Januari lalu.

Terletak di Shah Alam, Thorpe yang merupakan pengarah terkenal berkata, impian untuk menceburi bidang kulinari ini sudah lama terpendam namun kesuntukan masa menyebabkan ianya di tangguh terlebih dahulu.

“Walau bagaimanapun, selepas selesai mengarah telefilem Sugeh pada tahun lalu, ruang yang ada saya ambil untuk membuat kajian dan penyelidikan sebelum membuka Sugeh Café ini,” katanya.

Uniknya menu!

Saat melangkah masuk ke café ini, penulis sudah dapat ‘menghidu’ konsep hidangan yang diketengahkan oleh pemiliknya. Perkataan Sugeh sudah cukup jelas menggambarkannya. Menurutnya, Sugeh Café mengetengahkan hidangan Padang, Timur Tengah dan western.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Pale Maradona Zidine Grill

“Di kawasan ini belum ada restoran atau kedai makan yang menyajikan masakan Padang, Timur Tengah dan western dalam satu bumbung. Jadi, saya memutuskan untuk memberi kelainan kepada penduduk yang tinggal di kawasan ini,” katanya.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Goalie beef buger

Menyentuh mengenai hidangan yang ditawarkan, beliau berkata, Nasi Goreng Ayam Sutradara dan Nasi Minyak Sugeh merupakan kegemaran pelanggannya.

“Rata- rata pelanggan yang datang gemar memesan menu signature dish Sugeh Café ini,” katanya.

Nasi Goreng Ayam Sutradara ini diolah mengikut cita rasa masyarakat Jawa atau Minang yang mempunyai rasa sedikit pedas dihidangkan bersama tempe, sambal lado dan sup.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Nasi Goreng Ayam Sutradara

“Kelainan inilah  memberi pengalaman berbeza kepada pelanggan kami yang datang menjamu selera di sini,” katanya.

Nasi Minyak Sugeh juga turut diolah untuk memberikan rasa berbeza dan pastinya enak pada sesiapa yang menikmatinya.

“Dengan menggunakan beras basmathi, nasi minyak ini dihidangkan bersama ayam goreng berempah, sambal lado dan sup. Ayam diperap sehari awal agar bahan perapan menyerap masuk ke dalam daging,” katanya.

Bagi mereka yang menggemari hidangan western, anda boleh mencuba Pele Maradona Zidane Grill dengan pilihan daging lembu, kambing dan ayam.

Suarez Grilled Chicken dan Goalie Beef Burger juga pasti tidak menghampakan.

Pelik dengan nama menu? Jangan risau kerana kemesraan kakitangan Sugeh Café boleh memberikan penjelasan lanjut mengenai menu yang ditawarkan.

Thorpe berkata, beliau bukan hanya memberi sentuhan baru terhadap rasa hidangan, namun juga nama menu juga diubah untuk menarik perhatian pelanggan.

“Pengunjung boleh melihat nama menu yang unik di dalam buku pesanan yang mana hidangan Sugeh Special diletakkan nama bersempena dengan elemen produksi,” katanya.

Sebagai contoh pengunjung boleh melihat perbezaan nama menunya antaranya Soto Sinematografi, Kway Teow Goreng Props, Mee Kari Pecah Penggung, Mee Sup Bajet Siput dan sebagainya.

“Pada part western, saya meletakkan nama menu bersempena nama kelab bola sepak yang diterajui oleh chef café ini iaitu One FC,”katanya.

Throphy Hotdog, Ref Grilled Lamb Chop, Coach Pitt Chicken Chop, Hatrick Mixed Grill, Ultras Fish & Chips, Champ Chicken Burger dan banyak lagi antara nama menu unik yang ada di Sugeh Café ini.

Pesan dan hantar

Sugeh juga turut memperkenalkan happy hours set antara jam 3 petang sehingga 7 malam setiap hari yang mana harganya serendah RM2 hingga RM5, termasuk minuman.

“Biasanya pada waktu petang, ramai yang menggemari makanan ringan seperti roti bakar, garlic bread, jejari kentang dan sebagainya untuk hi tea, jadi kami menawarkannya setiap hari bersama pilihan tea O, kopi O atau sirap mengikut selera pengunjung,” katanya.

Variasi bubur juga turut disediakan setiap hari seperti bubur kacang hijau sagu, bubur pulut hitam, pengat labu, bubur cacar, pengat pisang sagu, serawa durian dan sebagainya. Menyentuh mengenai perancangan, beliau bercadang untuk menambahkan beberapa menu lagi sebagai tambahan variasi kepada pelanggannya.

“Pada masa ini kami sedang membuat kajian resipi ikan bakar yang bakal diketengahkan kelak. Selain itu, pihak kami juga bercadang untuk mengadakan bufet hidangan Padang dalam masa terdekat iaitu sekitar Mac ini,” katanya.

Beliau berkata, buat masa ini, semua yang ditawarkan adalah ala carte dan akan dikekalkan juga apabila bufet itu berjalan pada bulan depan.

“Kami tidak ingin menyekat selera pelanggan malah ingin memberi lebih pilihan agar mereka berpuas hati dengan kualiti yang diberikan,” katanya.

Selain itu, Thorpe berkata, beliau akan memperkenalkan konsep penghantaran khas untuk penduduk Seksyen 9, Shah Alam.

“Jadi, jika pelanggan mempunyai kesukaran untuk menjamu selera di kafe, mereka boleh memesan hanya melalui telefon dan staf kami akan menghantarnya ke depan pintu rumah,” katanya.

Walaupun masih di awal pembukaan, Sugeh Café menerima sambutan menggalakkan daripada pelanggannya.

“Memang tidak disangka, ramai yang gemar dengan selera yang kami ketengahkan ini malah pelanggan Sugeh Café juga terdiri daripada berbilang bangsa dan agama. Ada juga pelanggan daripada Amerika Syarikat, China dan Jepun yang menjamu selera di sini dan memberikan respons baik terhadap hidangan yang dinikmati,” katanya.


WARTAWAN SINAR HARIAN
24 Februari 2013

Nyahkan lemak tubuh anda melalui Liposonix


Ahaaa ini rencana is suka sangat sebab kat luar sana ramai sahabat-sahabat is tengah mencari kaedah atau rawatan untuk buang lemak kan? So jom baca rencana nie is pun santhek menarik tertarik dah nie.

Malaysia, rencana, rawatan, buang, lemak, hanya, sejam, Liposonix, Pusat Perubatan Beverly Wilshire



KUALA LUMPUR - Sungguh menakjubkan! Hanya dalam tempoh sejam, berat badan anda akan berkurangan!. Semua orang mengidamkan bentuk tubuh yang menawan, tetapi ada kalanya, mengawal pemakanan dan bersenam sahaja tidak memadai untuk membantu anda memiliki bentuk tubuh sedemikian.

Di sinilah rawatan 'Liposonix', prosedur untuk mengurangkan lemak tanpa melibatkan pembedahan, boleh membantu anda. Rawatan selama sejam yang tidak memerlukan penjagaan susulan ini menggunakan teknologi ultrasound termaju yang mampu menghapuskan lemak yang tidak diingini untuk selama-lamanya, termasuk lemak yang dianggap degil.

Seseorang yang menjalani rawatan ini boleh terus kembali aktif aktiviti seharian, tanpa perlu berasa risau tentang kesan sampingan yang mungkin dialami. Bagaimanapun, hasil optimum daripada rawatan ini akan lebih ketara selepas lapan hingga 12 minggu.

Selamat     

Penulis beruntung kerana diberi peluang mencuba rawatan berkenaan baru-baru ini. Setelah yakin bahawa rawatan ini 100 peratus selamat dan merupakan suatu kaedah yang tidak bersifat invasif serta hanya memberi ketidakselesaan minimal, maka penulis bersetuju untuk menjalaninya. Sebelum menjalani rawatan, bakal pesakit akan ditemu bual dan diberi taklimat mengenai kaedah yang digunakan serta perkara yang akan dialami semasa rawatan.

Bagaimanaun, perlu ditegaskan bahawa mereka yang memiliki tisu adipos setebal kurang 1.0 sentimeter di bahagian yang ingin dirawat dan mereka yang menggunakan implan atau sebarang bendasing di kawasan yang ingin dirawat, tidak sesuai mendapatkan rawatan ini.

Ultrasound 

"Rawatan ini menggunakan tenaga ultrasound berkepadatan tinggi terfokus atau HIFU untuk mengurangkan lemak di bahagian pinggang, tanpa melibatkan pembedahan. Ketika rawatan, kepala alat Liposonix diletakkan pada bahagian yang hendak dirawat, tanpa mencederakan kulit. Hanya tisu lemak di bawah kulit yang akan musnah untuk selama-lamanya.

"Lemak yang dirawat itu akan dikeluarkan secara semula jadi," kata Dr Liow Tiong Sin, pakar estetik dan pengarah eksekutif Pusat Perubatan Beverly Wilshire di Kuala Lumpur.

Menurut Dr Liow, rawatan ini dikaji secara mendalam melalui penyelidikan dan ujian yang dilakukan selama lebih satu dekad dan sejak ia mula dicipta. Di Amerika Syarikat, sistem ini hanya digunakan untuk merawat abdomen dan bahagian sisi tubuh, manakala di negara Kesatuan Eropah (EU) dan Kanada, ia juga digunakan untuk merawat bahagian pinggul, paha dan punggung.

Liposonix lebih sesuai digunakan untuk lelaki dan wanita yang memiliki Indeks Massa Tubuh (BMI) tidak lebih 30. Ia pertama kali digunakan di Hong Kong pada Jun tahun lepas, manakala Malaysia menggunakan mesin pertamanya berharga RM360,000 mulai November 2012.

"Pesakit perlu berjumpa doktor untuk berbincang tentang bahagian yang hendak dirawat dan masa. Paling penting, mereka perlu mempunyai keyakinan terhadap sains di sebalik sistem Liposonix ini. Kebanyakan orang kembali bekerja atau menyambung aktiviti harian mereka pada hari berikutnya selepas menerima rawatan," Dr Liow menjelaskannya lagi.

Kemungkinan kesan sampingan 

Lazimnya, pesakit akan bertanya kepada doktor tentang kesan sampingan yang mungkin mereka alami selepas melalui prosedur ini (rawatan Liposonix). Selalunya, jawapan doktor ialah mereka boleh kembali aktif seperti sebelum mereka mendapatkan rawatan itu.

Malah, pesakit tidak memerlukan sebarang penjagaan khusus selepas menjalani prosedur ini. "Apa yang perlu mereka lakukan ialah terus mengamalkan diet dan gaya hidup
seperti yang diamalkan sebelum menerima rawatan ini," kata Dr Liow.

Ketika dirawat, ada pesakit yang mungkin berasa kurang selesa dan sakit. Selepas itu, kulit mungkin berubah menjadi merah, lebam, bengkak dan berasa tidak selesa untuk seketika.

"Saya telah lalui prosedur serupa melalui sistem Liposonix. Saya tahu bagaimana rasanya ketika menjalani rawatan ini. Adalah sesuatu yang normal sekiranya seseorang itu mengalami pelbagai rasa, kadangkala sejuk atau menyucuk, berdenyut atau panas. Bagaimanapun, secara umum, rasa dan kesan sampingan ini bersifat ringan sahaja," kata Dr Liow.

Doktor kelahiran Melaka ini memproleh ijazah dalam bidang perubatan daripada Universiti Malaya dan mempunyai 10 tahun pengalaman merawat pesakit yang mengalami masalah berkaitan estetik.

Menarik 

Wad estetik Pusat Perubatan Beverly Wilshire di Jalan Tun Razak sungguh bersih dan luas serta dilengkapi tingkap kaca yang besar untuk mewujudkan suasana terang serta lapang kepada penghuninya.

Bilik rawatannya juga kelihatan seperti dewan bedah lain, cuma tidak dilengkapi peralatan tajam.

Kini, semakin ramai mereka yang mementingkan keterampilan diri memilih kaedah ini untuk membuang lemak yang tidak mereka ingini untuk memiliki bentuk tubuh yang diimpikan. - Bernama

Kukuh semangat berpasukan


Malaysia, rencana, Universiti Teknikal Malaysia Melaka, UTeM, program, Perintis
Peserta Perintis memanaskan badan sebelum program kembara lasak bermula.

SEMANGAT berpasukan merupakan satu elemen penting yang amat dititikberatkan demi mencapai misi dan visi sesebuah organisasi.

Berlandaskan kepentingan tersebut, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) baru-baru ini menganjurkan sebuah program yang dikenali sebagai Perintis bertujuan memperkukuhkan semangat berpasukan dan menyuntik pemikiran kreatif dalam kalangan warga kerjanya.

Seramai 120 staf Canselori terlibat dalam program itu, termasuk Naib Canselor UTeM Prof Datuk Dr Ahmad Yusoff Hassan yang mengikuti keseluruhan modul latihan.

Beliau berkata, Perintis melibatkan aktiviti fizikal, gerak kerja berkumpulan dan program kerohanian yang dianjurkan sepenuhnya di dalam kampus induk menggunakan kepakaran dalaman.

"Pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti eco escapade, iaitu program kembara melibatkan beberapa tugasan yang perlu diselesaikan sepanjang perjalanan.

"Peserta dikehendaki melengkapkan tugasan atau cabaran di setiap check point membabitkan kebolehan berfikir secara luar biasa, kesepakatan dalam pasukan serta kekuatan fizikal dan mental," katanya.

Selain itu, peserta turut berpeluang mengikuti aktiviti lasak seperti memanjat tembok tiruan dan flying fox, selain bermalam di dalam khemah di tapak disediakan.

Kemuncak kepada program tersebut, peserta membentangkan idea inovatif secara berkumpulan dalam usaha melonjakkan nama universiti ke peringkat lebih tinggi.

Beliau berkata, Perintis akan dilaksanakan bergilir-gilir mengikut jabatan dan setiap kemajuan hasil daripada program tersebut akan dinilai secara terperinci bagi memastikan objektif utama dicapai dengan jayanya.


WARTAWAN SINAR HARIAN
20 Februari 2013

Kecacatan, usia bukan halangan


Malaysia, rencana, kecacatan, usia, bukan, halangan
Kecacatan, usia bukan halangan

CACAT anggota badan sama ada kudung kaki, kudung tangan, lumpuh separuh badan dan kekurangan pada anggota badan lain mungkin menjadi penghalang kepada seseorang untuk menggapai impian seperti insan biasa.

Tambahan apabila mengetahui diri mula mengalami kecacatan akibat kemalangan setelah beberapa tahun hidup seperti insan normal menjadikan diri lebih sedih serta rasa putus asa untuk meneruskan kehidupan.

Selain itu, tidak mendapat peluang untuk meneruskan pembelajaran lebih tinggi akibat kekurangan itu sehingga usia ditelan zaman, membuatkan diri seakan sia-sia tanpa ilmu yang berguna pada diri, keluarga dan negara.

Itulah nasib yang perlu ditelan oleh Aisah Hashim, 53, apabila beliau mengalami kecacatan kudung tangan kanan pada usia tujuh tahun.

Namun berbekalkan semangat dan percaya pada kebolehan diri, Aisah dari Telok Panglima Garang hadir ke Program Jom Kursus anjuran Kolej Komuniti Kuala Langat (KKKL), Selangor yang diadakan barubaru ini untuk mengubah nasibnya.

Walaupun dirinya kekurangan dari segi fizikal, namun dia tetap tabah menghadapi kehidupan seperti biasa.

Dengan keadaan tangan kanannya yang kudung kerana dipotong akibat jatuh daripada tingkap - beliau tidak mendapatkan rawatan di hospital dengan segera, doktor menyarankan tangannya yang luka teruk itu dipotong demi kesinambungan hidup pada masa hadapan.

Manfaatkan ilmu dipelajari

Aisah yang mengikuti Kursus Pembinaan Blog di KKKL berkata, ilmu yang dipelajari akan dimanfaatkan dengan menceritakan kisah hidupnya sebagai orang kurang upaya (OKU).

“Walaupun menggunakan sebelah tangan, tetapi saya juga seperti orang lain yang dapat menjalani kehidupan seperti orang biasa.

“Jadi, saya akan menulis pengalaman dan kehidupan yang saya lalui sebagai OKU dalam blog yang dibina ini nanti,” katanya ketika ditemui.

Selain itu, ibu kepada tiga anak ini adalah salah seorang daripada 180 peserta Jom Kursus KKKL. Inilah yang dikatakan keistimewaan Kolej Komuniti yang tiada pada institut pengajian tinggi lain apabila memberi ruang serta peluang kepada semua golongan tidak kira bernasib baik ataupun tidak untuk menggapai impian.

Berbakti kepada komuniti adalah salah satu usaha dibawa kolej ini sebagai kolej yang membantu golongan luar bandar, terutamanya untuk menuntut ilmu walaupun dilanda pelbagai kepayahan serta faktor usia.

Peserta warga emas

Tambah istimewanya apabila kursus ini bukan sahaja terbuka kepada golongan muda, tetapi warga emas turut diberi kesempatan mengikuti kursus yang ditawarkan mengikut minat masing-masing.

Buktinya, seorang suri rumah yang juga warga emas, Endon Dawi, 72, dari Kampung Chantek berkesempatan mengikuti kursus internet yang ditawarkan.

Katanya, melalui program itu beliau dapat meluangkan masa dengan komuniti dan berasa amat gembira dapat menimba ilmu baru.

“Walaupun sudah berusia, saya gembira kerana dapat ke kolej dan bertemu dengan rakan baru serta menuntut ilmu yang sangat bermanfaat pada diri serta kawan yang lain,” jelasnya.

Dalam program tersebut, KKKL menganjurkan lapan kursus yang dijalankan serentak iaitu Kursus Melayari Internet, Pembinaan Blog, Etika Penampilan Diri, Etika Meja Makan, Kecergasan dan Kesihatan, Pengurusan Masa,  Pengurusan Restoran dan Tarian 1Malaysia.

Selain OKU dan warga emas, Jom Kursus juga mendekati masyarakat Orang Asli di Kampung Sungai Judah, Pulau Carey.

Reena Bidin, 18, berkata, beliau yang pertama kali mempelajari ilmu mengenai internet berasa seronok kerana sebelum ini tidak pernah didedahkan dengan perkara sedemikian.

“Saya dapat mengetahui banyak perkara dengan mengikuti Kursus Melayari Internet.

“Dunia ilmu tanpa sempadan membolehkan saya berhubung dengan ramai orang di luar sana,” katanya ketika ditemui pada kursus tersebut.

Peluang yang perlu direbut

Usaha murni ini akan diteruskan KKKL pada masa akan datang selagi mereka mampu membantu masyarakat mendapatkan pendidikan lebih baik, seterusnya memperoleh pengetahuan baru kerana kolej ini sahaja yang memberi ruang kepada semua golongan untuk mengikuti kursus yang diidamkan.

Pengarah KKKL, Zainah Rujihan berkata, KKKL sentiasa mengalu-alukan semua orang mengikuti kursus di KKKL yang dilengkapi dengan kemudahan cukup dan mempunyai tenaga pengajar mahir.

“Kami juga mengalu-alukan kolaborasi dengan agensi awam, swasta dan industri yang ingin mendapatkan ilmu kemahiran yang ditawarkan,” katanya.

Justeru, kesempatan yang dibuka oleh KKKL ini perlu dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua golongan, tidak kira kurang bernasib baik ataupun warga emas selagi diri mampu merealisasikan impian masing-masing melalui kursus pendek berkenaan.

Jangan jadikan kekurangan sebagai benteng kuat yang menghalang diri mencapai cita-cita kerana peluang yang ada hanya datang sekali.


NOOR AINULYAKIN MOHAMAD ISHAK
20 Februari 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...