Memaparkan catatan dengan label Alexa. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Alexa. Papar semua catatan

Isnin, 13 Mei 2013

Santai iskandarX - Cara Claim Blog Dan Install Toolbar Alexa


Assalammualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog Santai iskandarX, dan juga sahabat-sahabat is sekaliannya. Kali nie is akan tunjukkan tutorial untuk claim blog korang dalam Akaun Alexa yang dah diregisterkan itu.

Disamping tu juga, cadangan is pada korang apabila menggunakan Alexa untuk track dan rank kan site/blog korang, adalah penting serta perlu korang menggunakan browser Google Chrome. Kenapa Google Chrome? Kerana kita harus, install Alexa toolbar bagi membantu menaikkan ranking kita serta rekod backlink yang telah kita buat untuk site/blog kita.

Ok, Apa yang perlu korang selepas dah register akaun Alexa tu, korang pergi ke Alexa Toolbar, leh klik link nie Alexa Toolbar, atau shortcut terus untuk pengguna Google Chrome di sini.

Ikuti Tutorial Bergambar dibawah:


Alexa, Alexa Ranking, Claim, Toolbar



Ok jika korang sudah install maka button tu akan berwarna hijau, ini ss yang is ambik dari browser is sendiri Google Chrome. Untuk tutorial nie is remove dahulu extension Alexa nie untuk memudahkan is buat tutorial ini sebab Google Chrome tidak benarkan installation bertindan, kalau extension ada prob better remove then install yang fresh dari extention galery itu.  




Langkah pertaman, klik button yang berwarna biru itu, takper mengeluarkan peluh cuma korang ikut aja arahan seterusnya lepas klik button biru itu dan is jamin tiada kerosakkan yang akan berlaku apabila korang klik button itu.







Google Chrome akan alert korang, confirm ker nak masukkan Alexa Traffic Rank ke Google Chrome korang nie?  Kalau confirm maka korang klik pulak button Add dalam popup yang timbul itu.




Installation tak makan masa yang lama sebab toolbar Alexa nie ringan je tau. So dia akan popup pulak notis yang mengatakan korang dah pun selesai install Alexa Toolbar tersebut.


Dah install toolbar Alexa, icon Alexa akan muncul secomelnya di sebelah kanan browser Google Chrome korang tu. Untuk mengaktifkannya pula, klik icon yang ada disebelah kanan Google Chrome tu dan dia akan ke new tab dan akan muncul notis pemberitahu tentang kegunaan serta fungsi Alexa Traffic Rank ini, kalau dah puas baca dan yakin, klik confirm dan site/blog korang akan mula di rekod perjalanannya. Rujuk gambar yang is ss kan tu ok?


Ok, bila korang buat backlink untuk site/blog korang, pastikan korang klik hyperlink tersebut bila dah selesai buat tau? Kenapa? untuk memudahkan Alexa Traffic Rank tersebut yang korang install pada Google Chrome tu bekerja merekodkan segala backlink dan linkback korang. Makin banyak backlink dibuat dan diklik maka lagibanyak rekod yang dibuat dan site/blog korang akan mendapat angka giliran yang sewajarnya.

Ok tiba Tutorial untuk Claim site/blog korang, tapi tutorial nie is khaskan untuk pengguna platform blogger.com dahulu ok?

Ikuti tutorial bergambar dibawah.



Sila ke Alexa.com, klik Dashboard.


Scroll mouse korang kebawah dan klik button biru Add a site.


Di page yang korang di redirectkan itu, adalah page untuk keahlian percuma, dan lain lain mengikut bujet korang. Kalau bajet cekang sampai terkuyak poket korang leh beli keahlian yang berbayar dan amat bagus untuk promosikan blog korang, tapi bajet cekang tak cekang is sarankan pakai yang percuma pun dah ok sebab blogger2 yang power2 yang dah menempa nama kat luar sana pun sengkek gak kedikut pakai yang percuma gak.


Masukkan url blog korang ke dalam tempat kosong itu dan klik continue button.

Ada tiga method untuk verifykan blog korang ke Alexa, iaitu dibawah title blog korang, di meta html, dan keyword. is sarankan korang pakai meta verify sebab memang terbukti cara nie yang paling berkesan.

Copy code Alexa yang macam nie : <!-- sWmZyfXKkZ7WycXdxGAwOL9fS5I --> .






Seterusnya ke blogger dashboard, Template >>> Edit HTML >>> Klik ke HTML tu dan hit button keyboard korang CTR + F, dan cari <head>. Dah jumpa <head> pastekan code Alexa betul-betul dibawahnya, dan klik Save Template.



Kembali Ke Alexa tadi, Klik button Verify my ID.


Dah klik akan keluar notice Your site is successfully claimed dan blog korang sekarang dah berada dalam database Alexa. Klik Button continue.


Ok, disini korang perlu isi detail tentang maklumat blog korang dan juga maklumat diri korang bagi memudahkan promosi yang akan dijalankan oleh Alexa, dan juga bagi memudahkan Advertiser menghubungi korang direct bila blog korang dah hits ranking yang mengalihkan perhatian dorang kepada blog korang itu. Selalunya kalau Advertiser hubungi korang nie adalah disebabkan blog korang dah hits, Global Ranking ke tangga 1k.


  1. Masukkan Maklumat Blog.
  2. Pilih Nagara Mana korang Nak tengok persaingan, kalau is is pilih Malaysia.
  3. Masukkan butiran maklumat diri untuk memudahkan perhubungan.
  4. Sudah selesai masukkan kesemua butiran klik Save & Continue.



Apabila korang nampak paparan ini, makan tahniah selamat datang ke dunia Internet Marketing dan selamat datang ke dunia iskandarX. Selamat Maju jaya dan selamat mencuba, kalau ada apa-apa pertanyaan sila komen dibawah ok?

Selasa, 23 April 2013

Pendahuluan Segmen Review iskandarX


santai, Santai iskandarX, Alexa, Segmen Review iskandarX, Alexa Ranking,


Assalamualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog is yang setia serta semua sahabat2 is sekaliannya. Ini adalah entri intro kepasa segmen yang is nak buat yang berlandaskan tutorial serta maklumat tentang Segmen Review iskandarX.

Fenomena iskandarX......... hehehehe korang perasan tak iskandarX nie? Maybe yes, maybe not, tapi surely lah, kalau blog korang adalah kena pada niche yang is target, mesti korang perasan is menyibuk kat blog korang kan?

Kita abaikan dahulu fenomena tu tak penting sangat yang is nak dahulukan serta tekan pada semua ialah claiming, bkaclinking, ranking, profits. Adalah gabungan yang agak perlu disertakan dengan usaha sama seluruh webmaster yang bergelumang dengan dunia publisher serta blogging.

Korang tak perlu nak risau tentang ranking, yang penting korang sudah claim site/blog korang. Untuk berjaya dalam dunia publisher, site/blog kita memerlukan popularity yang tersendiri, maka is adakan segmen seperti ini adalah bertujuan untuk korang semua, memiliki serta memperolehi ranking yang diperlukan untuk menjana pendapatan sebagi publisher.

Kenapa is asyik ulang perkataan publisher? Sebab menjana pendapatan dengan menjadi publisher adalah senang, dan adakalanya teramat susah jika kita tidak bersatu. is kekadang terbaca banyak review, blogger serta webmaster di luar sana, mengatakan Network Advertise itu tak betul cakap, tipu earning, tak bayar pendapatan, dan lain-lain.

Bagaimana dorang nak bayar sea ayaran dari advertiser elum dorang terima. Sea apa tak terima? Sea status serta ranking blog/site kita dipersoalkan, ranking, backlink,sikit  serta PageRank takdak kenapa pegi letak iklan dorang kat site/blog yang sepi, atau tak popular.

Ahaaa adakah korang tahu akan persoalan ini? Persoalan ini bukan is reka ok? Sebab is pernah live chat dengan Google Adsense Support, so dorang bagitau persoalan maca inilah yang diajukan oleh advertiser pada dorang. Sememangnya bila satu Advertiser tu nak beriklan dengan GA, dorang pkai kad kredit, dan duit akan disedut oleh Adword, tapi bila dorang check dan tak puas hati, dorang akan trace mana pegi dan datangnya trafik iklan dorang, dan bila dorang takpuas hati, dorang akan batalkan perkhidmatan Adword dorang, so GA dah rugi hahaha dan kena refund semula order tu, dan kita publisher nie kena terminated la jawabnya.

Hmmmm bukan takat GA ja yang buat macam tu, semua Advertising Network buat, kalau macam Bidvertiser doang guna keberangkalian klik tu adakah manusia atau robot atau script yang klik, kekadang tu klik sampai 1000 dalam sebulan Bidadv kira 10 je, hahahaha, sebab apa? yang klik tu ramai, dan jarak maa yang di ambik bagi setiap klik tak jauh maka klik tu akan tidak dikira.

Pening ker? jangan pening ok? itu baru is buka sikit ok? Ranking yang is maksudkan adalah Ranking Alexa.

Korang semua tahu kan apa itu Alexa? Kalau korang taknak buat publisher marketing, atau run private advertising, tak payah lah nak claim atau pedulikan Alexa nie. Sebab semua Advertiser tengok ranking Alexa bagi satu2 site/blog, sebelum terima, menolak atau invite kia join Network dorang, atau nak bagi kita earning lebih.

Kalau ada PR lagi best la sebab automatik Global Ranking Alexa drop under 250k. Lagi tinggi PR lagi mujarab la Alexa Ranking tu.

Tapi, nak dapatkan ranking bukan senang sebab memerlukan belambak2 backlink,tapi pengalaman is is buat backlink untuk blog ikandarX Society hanya ada 100 link je tu pun dah push blog is ke PR 2.

Untuk Alexa nie senang je sebenarnya, korang just ke Alexa, Register, dan install toolbar alexa tu lepas registewr. Lepas install baru claim. Naper ta claim duu? Sebab toolbar itu yang rekod korang punya perjalanan site korang. Dah install baru claim.

Ok ini step yang is susun ok?



  1. Register Alexa
  2. Install Toolbar
  3. Claim Site/Blog

Ok, yang mana dah buat sila komen kat bawah untuk bantuan lanjut.


LinkMarket Pertner
Partner 1
Partner 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...