Sabtu, 4 Ogos 2012

Pokok kini masih menjadi tempat tinggal




Korng boleh bayangkan tak yang korang tinggal didalam pokok, macam cerita dalam wonderland tu? Ala cerita kartun peterpan tu lerr. Manusia masakini masih ada lagi yang tinggal didalam pokok. Dah la tinggal dalam pokok, ramai pulak tu dekat 30 orang semuanya penghuni pokok ini.

Kat mana tu iskandar oiii, pelik benar kami dengar nie? Haa kat mana yerrr? Kat Afrika la jawabnya. Jom kita tengok video nie betapa peliknya mereka dan betapa hebatnya Kuasa Allah S.W.T dalam menggelola kehidupan seharian semua dan setiap makhluknya.

Rahmat Allah S.W.T turun sekali lagi di bumi bertuahku


Gambar is ambik dari blog insan marhaen


Alhamdulillah syukur kepada Allah S.W.T, kerana menurunkan rahmatNYA kepada bumi kami walau pun kami tidak layak menerima apa apa yang sedangkan diri kami berada seberapa jenak dosa, zahir dan batin.

Wow tadi pagi sampai sekarang nie baru lah hujan nak berhenti. Pagi tadi is nak keluar untuk ke kedai is pun susah, hujan turun sampai tak nampak apa! (hujan lebat latu).

Tapi bagus gak la hujan hari nie sebab dah banyak hari dah panas, asyik berpeluh aja is dengan custemor, dah la aircor kat kedai nie rosak, adus memang jenuh lah is berpeluh. Selang 1 jam nak kena pegi mandi atau lap-lap badan, memang pans, panas jenuh berkuap nie.

Apa apa pun memng best la hari nie hujan, leh is tidur lena malam karang. Selalunya nak tidur pun susah sebab berkuap, umpamanya kita semua nie hidup dalam khemah plastik tau. Awan tu umpama bumbung pastik, habis orang kat bawah kena rebus hehehehe.

Kalau panas gak la hari nie gamaknya is nak kena terjun laut pulak la jawabnya. Jangan ada ampai-ampai atau obor-obor dan gerenggong(sejenis obor-obor gak) sudah, kang tak pasal is kena raya kat hospital.

BinatangAapakah ini Macam Ular Tak Ular Je?




NEW DELHI - Sejak sebelum era dinosaur lagi satu spesies amfibia yang tidak berkaki hidup bebas di bawah tanah yang beriklim monsun di pedalaman utara India tanpa diketahui saintis.
Sekumpulan saintis India yang menemui spesies baharu amfibia memberikan ia nama chikilidae setelah menggali tanah untuk mencari haiwan berkenaan di hutan selama lima tahun.

Ketua kajian tersebut, Profesor Sathyabhama Das Biju dari Universiti New Delhi berkata, chikilidae tergolong dalam keluarga caecilian iaitu yang paling primitif antara tiga kumpulan amfibia termasuk juga katak dan salamander.
Disiarkan dalam jurnal Royal Society of Londonsemalam, penemuan mereka mengukuhkan lagi bukti bahawa India dipenuhi hidupan amfibia dengan habitat yang perlu dilindungi.
Menurut Sathyabhama, chikilidae bukan sahaja tidak berbahaya tetapi ia turut membantu petani dengan memakan ulat dan serangga yang merosakkan tanaman manakala pergerakan spesies itu di bawah tanah dapat membantu menyuburkan tanah.
Namun, penduduk tempatan kerap membunuh chikilidae kerana tersilap anggap bahawa amfibia itu merupakan seekor ular berbisa. - AGENSI





Gambar yang disiarkan www.frogindia.org semalam menunjukkan seekor chikilidae dewasa bersama anaknya yang baru menetas.





Pelik: telur amfibia, yang ditemui di utara-timur India, kelihatan seperti guli telus dengan benih di dalamnya.




Penemuan purba: makhluk, yang ditemui oleh profesor SD Biju,mungkin pernah ditemui di Afrika.




Lengkap: telur menunjukkan amfibia curles dengan kelihatan kepala.




Habitat: Saintis SD Biju (dua dari kiri) bersama pasukannya semasa kerja-kerja mengali tanah di India

Sumber Artikel

Makanan berbuka puasa pilihan iskandarX #15


Gambar is ambik dari blog Aku dan Sesuatu


Makanan untuk berbuka puasa pilihan is hari ialah, Tumyum Ayam Pedas, memandangkan hari ini Balik Pulau hujan turun, menandakan rezeki yang melimpah ruah pada hari ini. Dah masuk hari ke 15 kita semua, Umat Islam berjuang, dalam beribadat untuk mendapatkan keredhaan  dan RahmatNYA daripada Allah S.W.T.

Tumyum ayam nie si suka yang jenis cili padinya banyak, heheheeh kasi berdesing terus bila pepak(gigit/kunyah) cili padi tu mau kasi terangkat sikit. Adik is ada beli cili color dia merah, kecil macam cili padi tapi panjang sikit rasa pedas dia perrrghhh best tapi tak best macam cili padi sebab cili tu jenis klon atau benih buatan. Cili padi nie pedas-pedasnya ada rasa menis tu yang tu best di pepak dan telan.

Tom yum ayam nie nie is suka ayamnya dah dicincang dah (makna kata tak nak yang masih melekat di tulangnya isi ayam tersebut), baru best leh lawan race saper makan tomyum kasi habis dulu. Kekadang is sampai muka jadi merah sebab telan cili terlebih, tapi best, cuba korang makan lebih cili apa yang korang rasa? heehehe

Segmen : Blogwalking August by Jaja Sutera


Yeeaaahhh satu lagi susu fomos hehehehehe, betul ke is eja nama susu yang macam dalam iklan tv 1 tu? is tak ingat laa time tu is suka tengok tv tapi tak listkan dalam blog.

Ini satu kerugian...... aaaaaaa is lupa pulak, is buat entri nie adalah kena is dah join segmen dari blog Jaja Sutera. Comey bloggernya, kalau korang nak tahu segmen apa tengok kat bawak nie ok?


Assalammualaikum
.
.
.
.
.
sob3..malam tadi Jaja ade dapat msg dr no yg xdikenali..dia ckp..
"Kak Jaja...akak asik wat GiveAway je...buat wat Blogwalking plak..kite nk join!!"
aiyo0 yo0o..sape tu yg msg kak Jaja..?akak tnye xjawab plak..hihihi..

yer2...jojom..menjelangnya bulan August ni..kak Jaja nk buat 1 segmen ~
Blogwalking August !
khas utk meramaikan follower masing..

Syarat-syarat :

  1. Terbuka untuk SEMUA BLOGGER
  2. WAJIB Follow Blog Jaja Sutera
  3. WAJIB Like Page Jaja Sutera
  4. Buat Entry "Segmen : Blogwalking August by Jaja Sutera"
  5. Copy banner yg comel di atas dan link kan menggunakan entry ni
  6. Tag sekurang2nya 3 orang..[Pastikan mereka tahu ye...] --> lebih ramai di tag lagi best !
  7. Akhir sekali copy link entry dan postkan di kotak komen kat bawah nie haa~
  8. Blog koang akan Jaja letak dalam bloglist bermula dari 1 August'12 sampai 30 September'12!

Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

Ok korang nak join ker? Kalau nak join klik kat banner cute tu atau pun kat sini je.

Segmen: Blogwalking sambil beramal


Ada lagi is join segmen? isk isk isk rajin nyer erkk? Bukan apa kita hidup berjiran, tentunya dalam blogging world nie pun kita masih lagi berjiran, walau pun kita di lain-lain tempat jauh dari mata dekat di internet, ceewahh gitunyer.

Ok segmen kali ni is join dari Blog Linda Zehan, yang berbunyi begini:





Salam ramadhan korang suma... Alhamdulillah puasa kita sudah masuk hari ke 14 ramadhan. kejap sahaja masa berlalu 2 minggu lagi kita sambut Hari Raya. Seronok kan. hehehe... 

Apa mimpi Linda Zehan buat segmen ni...?

Xda mimpi apa2 pun... cuma terasa diri ni dah jauh kena tinggal dek arus global.. jarang nak update blog disebabkan beban kerja yang melambak2 dekat opis.. huhuhu....

So hari ni Lz nak seru balik nyawa blog usang ni... dah agak lama xdapat kunjungan dari kawan2 blog.. dah trasa makin renggang dengan korang2 suma.. Jadi dengan bebesar hati Lz jemput korang suma yang x keberatan untuk join segmen "Blogwalking Sambil Beramal" Dibulan baik ni apa kata kita rajinkan diri beramal kepada kawan2 blog yang lain..

Macam mana?
  1. Korang mestilah follow Blog Linda Zehan dulu.
  2. Tolong Like Page Penaja Hadiah Misteri yer... ^__^
  3. Copy banner di atas dan pastekan kat entry korang.
  4. Buat tajuk entry  "Segmen: Blogwalking sambil beramal"
  5. Copy link segmen kat entry korang juga yer...
  6. Dah settle entry korang... korang pastkan link campaign korang kat bawah entry.. sbb nyer senang blogger lain nak beramal.
  7. Copy link entry korang dekat komen segmen LZ yer... senang Lz nak blogwalking sambil beramal.. ^__^
  8. Dah settle lagi.. korang cuba hebah kan kat kawan2 blogger yang korang rapat.. 
  9. Beritahu kat mana korang beraya tahun ni mana tahu tetibe balik kampung yang sama ke kan.. hehhehe
Ok kalau korang nak join klik kat banner yang dalam entri nie atau pun kat sini je.



Link Campaign LZ(kalu korang nak click silakan yer)
 NotaBebolaMataLz: 2 orang dari korang semua yang mana terpilih berdasarkan cabutan akan dapat hadiah misteri dari LZ.


=========================================================================

Link Campaign is (kalau korang nak click silakan yer) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...