Jumaat, 31 Ogos 2012

is malas update banyak-banyak hari ini kenapa?


santai, Nuffnang, Advertlets, Google AdSense, Bidvertiser, blogging, santai iskandarX


Bukan is malas saja-saja je nak update blog hari nie, tapi memandangkan hari ini:

  1. Hari ini Malaysia Merdeka 55 tahun Janji ditepati
  2. Advertlets tak keluar iklan
  3. Nuffnang tak bayar untuk CTR
  4. Hari ini Sembahyang Jumaat, jadi is kena slow down sikit
  5. Idea talak mali-mali lagi
Kalau is nak update pasal tips, is suka buat entri tips tapi by request lah, sebab is taknak dikatakan:
  1. is berlagak
  2. is buat pandai
  3. is sombbong
  4. is buat tau
  5. is menyibuk
  6. is spam
  7. is copy-paste (nie yang pantang nie entri tips semua based kan experiences dan knowleg is sendiri ok?)
  8. is tak hensem (memang pun tapi macho la gegegegege)
  9. is tak kelakar
  10. is boring laaaaaa
  11. is is is isk isk isk
  12. is gila
Hmmmm reason tu semua boleh dipakai guna tak korang rasa?

Post Tag: Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai blogging

Malaysia Merdeka 55 Tahun Janji Di tepati?



santai, Nuffnang, Advertlets, Google AdSense, Bidvertiser, merdeka, malaysia


31 Ogos akan sentiasa menjadi hari istimewa seperti 16 september dan sudah tiba masanya untuk kita semua untuk meraikan.

santai, Nuffnang, Advertlets, Google AdSense, Bidvertiser, merdeka, malaysia width=


HARI adalah Hari Kebangsaan kita, walaupun untuk Sarawak walaupun ia sebenarnya mendapat kemerdekaan daripada British pada 22 Julai, 1963.

Tetapi entah bagaimana memanggil Ogos 31 hanya Hari Kebangsaan kita mendustakan kepentingan tarikh tersebut kerana ia adalah, bagi semua maksud dan tujuan, Hari Kemerdekaan kita.

Walaupun semenanjung atau Malaya mendapat kemerdekaan daripada British pada hari itu pada tahun 1957, Sabah juga mendapat kemerdekaan pada tarikh yang sama tetapi enam tahun kemudian.


Bangga menjadi rakyat Malaysia: Mari kita berdiri bersama-sama dan meraikan ulang tahun ke-55 kemerdekaan negara kita.
Walau bagaimanapun, sebagai sebuah negara merdeka, kita akan menyambut ulang tahun ke-55 kami hari ini dan pada 16 Sept, kita akan menyambut ulang tahun ke-49 kami pembentukan Malaysia apabila Sabah dan Sarawak menyertai persekutuan.

Ini bermakna kita mempunyai 15 hari untuk meraikan pembentukan Malaysia.

Ia tidak boleh menafikan bahawa menjelang tahun ini Hari Merdeka kelihatan agak disenyapkan dan bukan sebagai besar sebagai kali sebelumnya. Ia mungkin kerana ia datang begitu sahaja selepas Hari Raya Aidil Fitri dengan kebanyakan kita masih pulih dari cuti panjang.

"Ia adalah sambutan keletihan," kata rakan sekerja ketika ditanya tentang Merdeka agak tenang.

Walau bagaimanapun, saya mengesyaki, dan ramai daripada anda akan bersetuju, bahawa ulang tahun ini adalah deafeningly senyap kerana kita telah menjadi begitu dibahagikan dan segala-galanya telah menjadi begitu dipolitikkan bahawa kita tidak mempunyai apa-apa untuk meraikan.

Atau lebih teruk lagi, ramai di antara kita telah menjadi takut untuk meraikan.

Adakah kita menjadi takut untuk menunjukkan semangat patriotisme kita kerana kita takut dikritik? Pernahkah kita menjadi takut untuk menunjukkan kebanggaan dan kegembiraan kita sebagai rakyat Malaysia kerana kita sentiasa diberitahu bahawa tiada apa-apa untuk meraikan?

Atau ia mungkin bahawa kita telah menjadi begitu kecewa tentang menjadi rakyat Malaysia?

Saya percaya bahawa negara kini berada di persimpangan yang serius dan ini adalah satu keadaan yang kita tidak pernah sebelum ini, tidak walaupun dalam hari-hari yang gelap Darurat atau Mei 13.

Pada tahun 1969, kita telah 12 tahun sebagai sebuah negara merdeka dan kurang daripada enam sebagai sebuah negara.

Sejarah akan menunjukkan bahawa negara datang sendiri selepas hari-hari yang gelap kerana kebanyakan orang mahu pulih daripada kebencian dan kesangsian yang disemai oleh pertempuran selepas pilihan raya umum.

Ramai orang ingin menarik persamaan antara apa yang berlaku pada tahun 1969 kepada apa yang berlaku pada tahun 2008 dan dalam kedua-dua kali parti pemerintah tidak sangat buruk untuk perasaan membosankan berbanding Hari Kebangsaan.

Terdapat juga mereka yang cuba untuk menggunakan apa yang berlaku dalam peristiwa 13 Mei untuk menimbulkan rasa takut di kalangan orang ramai dengan kedatangan GE 13.

Tetapi ini tidak boleh jauh dari kebenaran kerana kita adalah tempat sebagai lapar kerana bapa dan datuk kita berada dalam tahun 1969 dalam mahu menjadi rakyat Malaysia.

Ya, sesetengah meninggalkan negara ini untuk Australia dan England, memetik diskriminasi, tetapi banyak lagi yang tinggal kembali untuk berjuang untuk tempat mereka di bawah matahari Malaysia dan apabila masa ledakan negara datang dalam tahun 1980-an dan 1990-an, kebanyakan mereka meraih ganjaran sebagai rakyat Malaysia.

Ramai jutawan hari ini, dan juga beberapa jutawan, berhutang nasib mereka ke semasa ledakan itu.

Ya, beberapa orang-orang ini tidak layak wang yang mereka ada, tetapi tiada siapa yang boleh menafikan bahawa kita semua bekerja keras dalam kedua-dua dekad.

Kami bukan sahaja sebuah negara yang muda (55 hanya anak kecil sejauh negara pergi) tetapi juga satu yang agak kecil. Semua ia mengambil masa bagi kita untuk berjaya adalah lebih sedikit daripada separuh daripada kita bekerja keras. Dalam nada yang sama, ia akan mengambil masa untuk kita gagal adalah lebih sedikit daripada separuh kita untuk menjadi slackers.

Tetapi malangnya, kini pada tahun 2012, kita telah menjadi negara daripada moaners dan groaners. Sebaliknya menjadi proaktif, kami menikmati mengambil ke Internet untuk merungut dan mengadu tentang segala-galanya - daripada ibu, bapa, adik-beradik, bos dan rakan-rakan untuk seluruh negara kita.

Sudah tentu, kita kini boleh mengadu sangat kuat kerana kita mempunyai alat untuk berbuat demikian tetapi itu tidak bermakna bahawa kita tidak mahu bekerja keras untuk membuat kerja negara kita.

Kita tidak harus membenarkan semua mengadu untuk mengalihkan perhatian kita dari hakikat bahawa kita masih perlu bekerja keras untuk membuat kemajuan Malaysia.

Dan kita juga harus tidak akan diselubungi oleh aduan kami sehingga kita tidak meraikan SEMUA pencapaian kami. Hak untuk mengadu tidak bermakna tidak ada sebab untuk meraikan.

Kita perlu meraikan bahawa kita masih rakyat Malaysia.

Kita perlu meraikan yang kita suka makanan antara satu sama lain.

Kita patut meraikan bahawa kita telah dilakukan dengan baik dalam 55 tahun yang lalu.

Kita patut meraikan bahawa kita boleh melakukan yang lebih baik dalam tempoh 55 tahun akan datang.

Kita perlu meraikan bahawa kita mempunyai hak dalam pilihan raya umum akan datang untuk memilih siapa yang kita mahu untuk mewakili kita.

Kita patut meraikan kerana kita boleh.


Post Tag: Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai merdeka malaysia

Iklan gila memang tak boring punya diingati ramai


Cuba tengok iklan2 nie, memang best dan ideanya adalah kejam tahap gaban serta meang sesapa yang tengok iklan nie akan ingat dan akan ceritakan kepada anak dan cucu dorang punya.


























Post Tag: Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai blogging

Rezeki ada dimana-mana Tinggal kita nak mengutipnya


santai, Nuffnang, Advertlets, Google AdSense, Bidvertiser,


Assalamualaikum, seperti yang tajuk is kata, rezeki Allah S.W.T ada dimana2 sahaja diatas muka bumi ini, ada yang halal ada yang haram diusahakan. Maka, oleh yang demikian kita haruslah berusaha dan jangan mudah mengalah serta berputus asa. Allah S.W.T murka kepada sesiapa yang berputus asa.

Demikian juga dalam berblogging nie. Janga berputus asa bila update blog. Eh apasal aku belum dapat income dari blog aku nie? jangan korang tanya soalan2 bodoh macam tu pada diri korang. Apa yang korang patut tanya ialah macam mana nak tambahkan lagi rezeki yang ada nie? Jangan berharap apa yang akan datang, cuma berisaha dan teruskan berusaha.

Blog bukanlah dalam kategori pasive income tetapi boleh memberikan korang positive income kalau korang berusaha dengan gigih, tawakal serta istiqomah. Kalau blog tak der traffic gunakan ping aggregator yang ada dan is rekomenkan pada korang busuk.org sebab busuk.org banyak memberikan traffik kepada blog is sehingga 100 - 2k unique visitor setiap hari.

Jangan korang asyik bertanya-tanya kepada orang yang sudah suksek dalam bidang blogging, itu semua hanya memberikan tekanan kepada korang, apa yang harus korang lakukan ialah update blog korang seperti biasa dan ping ke busuk.org setiap hari. Blog pperibadi 10-30 post entri, blog copy-paste 100-500 post entri sehari, blog entertainment 30 post entri setiap hari. Blog politik adalah niche RARE sebab semua enis golongan pembaca akan baca tetapi tidak digalakkan sebab perkauman serta pergaduhan boleh tercetus apabila kita punya artikel memberatkan kepada sesuatu pihak sahaja.

Jadilah blogger kepada blog yang blogging tentang kehidupan, pelancongan, makanan, kesihatan serta kecantikan atau fasyen, sebab banyak advertiser network (PPC) suka blog yang berniche kan keyword ini. Serperti Nuffnang dia suka niche entertainment (hiburan) serta fashion (fesyen) sebab advertiser yang bid kat iklan dorang semua datang dari ketegori tu.  Tak percaya try tengok. Tak perlu mengharap buffered earning just blog seperti biasa, dan tak perlu force user, audience atau pembaca blog korang untuk klik secara langsung atau tidak langsung pada iklan korang. Blogging secara suci lebih afdal betul tak?


Post Tag: Nuffnang Advertlets Google AdSense Bidvertiser Santai blogging

Bagaimana nak join Google Adsense dan cara diapprovekan cepat?


Errkkk, alamak berkarat gak kepala is nak jawabnya, hehehehe mana taknya is bukan belajar pun cara nak daftar tapi is explore sendiri Google Adsense nie dan juga is beli ebook2 pasal Google Adsense serta menelaah buku2 free yang online dan juga offline.

Offline? Yee Google Adsense ada dibukukan ilmunya tentang nak dapat duit dari Google Adsense. Ada dijual di toko-toko buku tempatan seluruh Malaysia, tapi nak beli bukan murah harganya, lagipun dorang tulis "orang puteh" daaa, mana nak paham kan? Kalau paham bagus, macam is gak gegegegegge.

Ok cara senang sekali tentang nak join Google Adsense, tak susah sangat kalau korang punya blog platform Blogger.com, oleh kerana Blogger dan Adsense dah pun merge services dorang berdua togather forever, so yang korang perlu buat adalah registerkan blog korang ke Adsense.

Cara2nya? Begini je,


Korang pegi ke dashboard blog korang sendiri.

Pilih Earning Tab yang ada kat situ dan klik kan dia.

Klik Get Started.

Klik Create Account

Isikan semua tempat kosong dan klik semua agreement yang kat bawah tu. Pastikan nama tak salah eja pasal tak boleh tukar dah lepas nie aklau tidak kena submit bil elektrik rumah korang yang tertera nama korang(kalau dok rumah makayah susah ler nama bukan kita punya atau rumah sewa).

Lepas isi klik submit information tu.

Ok lepas dah submit korang kena tunggu approval dari Google Adsense viewer Team buat kerja, sebelum  tu....jeng jeng jeng ini lah rahsianya, korang postkan artikel berbahasa english bebanyak dan sahaja kat blog korang dalam tempoh seminggu. Minimum untuk diapprove cepat artikel berbahasa english nie koman2 kena ada 10 - 100 entri. Baru best dan senang di approve, pastikan tiada popup atau iklan lain run sekali untuk bagi loading page laju supaya Viewer Team tak bersunggut (betul ke is eja nie?), kira jangan bagi dorang komplain blog korang lambat loading. Is pernah kena email maki dia kata blog is lembab tahap siput. Cinabeng punya Google.

Ok korang keep posting artikel english, tapi ubah sikit tajuk dan ayat perenggan pertama tu korang ubah dan olah sikit bagi unique. Hehehehe nak bagi unique content memang kepakaran is sebab is rajin merapu.

Dalam tempoh seminggu, tapi 2-3 hari je dorang akan review blog korang yang korang apply tu, ada tak artikel? bahasa apa? berapa post yang ada? kekerapan korang update? berapa jumlah huruf pun dorang rajin gila nak pi kira, heehehehee (is tambah je ok).

Selesai semua tu korang bila dah diapprove kan korang akan dinoticekan melalui email dan guna kat tab earnings blog korang sama ada berjaya atau tidak. Kalau tidak berjaya di akan nyatakan apa yang perlu korang buat jangan risau. Korang boleh terus komen kat blog post is nie kalau korang ada masalah apa2 atau post je kat shout is tu nanti is akan tolong, janagn risau seba Google Adsense adalah paling senang nak apply berbanding PPC yang lain.

Post Tag: Google Adsense Nuffnang Santai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...