Jumaat, 10 Ogos 2012

Makanan berbuka puasa pilihan iskandarX #21




Hmmm datang lagi entri wajib Ramadhan is, Makanan berbuka puasa pilihan iskandarX, is pilih kuih Buah Melaka.

Naper yerk nama dia buah melaka? Habis belambak2 penjualnya dalam Penang nie is jumpa. Mana yang jual nasi lemak kuih buah melaka mesti ada punya. Herrrmm buah melaka nie best kalau pembuatnya mempunyai hikmat buat kuih peringkat tertinggi tak terbatas, kulitnya yang hijau tu dah rasa lemak, tapi janagn lah terlalu lembik atau terlalu kenyal, yang sedang-sedang saja macam kata Iwan.

Gula merah nie kalau kita beli dia ada yang besau-besau berbentuk macam buluh, ikut acuan gula merah tu lerrr, tapi masa dia tengah keras tak sapa nak pegi gigit lak gula merah yang besau tu kecuali sorang makhluk Allah nie, ........ (is lerr, suka gigit gula merah yang berketul2 tu). Ishhh dia nie pegi bocor rahsia is.

Ok cerita banyak2 is tak pandai tapi kalau makan is memang juara, is takkan pernah menpersiakan makanan daripada rezeki yang halal.


Gambar dari blog Just Simply Live

Lagu kesukaan is Berkaraoke Zabarjad - Karam


Is suka lagu nie sejak di bangku sekolah lagi, (errrkkk bukan kerusi ker?) menyibuk tui saka nie orang nak buat post nie. is suka lagu nie sebab dia shadu dan mendayu2. Lepas is umur 22 tahun lagu nie kena kat is punya kehidupan sebijik-sebijik, lirik dia memang sedang menceritakan perjalanan is dan .......

Zabarjad

Karam

Dapatkah putik kan menjadi bunga
Kiranya cuaca sering gerhana
Dapatkah kasih bersemi selamanya
Ataupun aku harus berserah kepadaNya
Yang Maha Esa

Mestikah ada satu perngorbanan
Sehingga terjadinya perpisahan
Kiranya itu satu permintaan
Perlukah kau dan ku merelakan

Kita hanya insan yang selalu mengharpkan
Suatu yang indah dalam percintaan
Di kala tiba dugaan mendatang
Aku kau tinggalkan

Karam aku di lautan duka
Bila wajahmu hilang di mata
Tiada berita pengubat rindu
Di kala sendu

Kubiarkan luka di hati berdarah
Sehingga kering dimamah mentari
Apakah salahku
Disakiti begini

Perlukah aku terus mengharapkan
Camar yang hilang kembali ke sarang
Apakah masih ada kerinduan
Yang tersimpan di hatimu sayang...

Sumbangan aLiZa
Sumber Lirik liriklagu.com

Maut Memanggil Legenda


Ini adalah lagenda dalam bidang seni masing-masing. Mereka adalah lagenda inspirasi kepada is sendiri dalam perjuangan untuk terus hidup, karya dikagumi, dikenali, disegani, dihormati, dipuja, diidolkan, semuanya is tiru skill hidup dorang, akan tetapi mereka, lagenda tiada suatu benda yang semamangnya menjadi kebanggaan is selama ini, is ada Islam untuk is beriman, berilmu, dan beramal. So stress macamana pun is takkan bunuh diri :).

Ok jom kita tengok fakta "MAUT MEMANGGIL LAGENDA", artikel nie banyak dipublishkan dalam semua bentuk media, termasuk lag blog dan komik, tapi is mula-mula baca artikel maut nie semasa is baca majalah komik GEMPAK. Mat memang best kalau dia buat artikel fakta, bab hiburan memang belambak dalam kepala hotak berjambul Mat Gempak berkepala botak tu.

Elvis Presley
Nama penuh : Elvis Aaron Presley
P.O.B : Mississippi,US
8 Jan 1935-16 Ogos 1977
Sebab kematian : serangan sakit jantung,diabetes,usus besar berlubang
Sebab dikenali : merupakan raja rock and roll dan symbol remaja di US. Menyanyikan lagu cinta dan kekecewaan.merakamkan 140 album dan jualan melebihi 1bilion unit. Berlakon dalam 33 buah filem.

John Lennon
Nama Penuh : John Winston Lennon
P.O.B : Liverpool,England
9 Okt 1940 – 8 Dis 1980
Sebab kematian : ditembak 5 kali di bahu dan belakang oleh seorang lelaki mental prob dari luar Dakota apartment NY. pendarahan yang teruk menyebabkan beliau mati 10 minit tiba di hospital,
sebab dikenali : dikenali dgn hasil artsitiknya. Merupakan vokalis dan frontman band beatles. Juga merupakan pejuang kebebasan dan keamanan.

Marilyn Monroe
Nama penuh : Norma jeane mortenson
P.O.B : LA,US
1 jun 1926-5ogos 1962
Sebab kematian : tiada pengesahan muktamad. ada mengatakan kematiannya ada kaitan ngan john.F.Kennedy. teori lain plak mengatakan dia mati akibat bunuh diri. Selepas beberapa tahun meninggal pakar mengatakan dia mati akibat overdose dadah 2 jenis pada masa yang sama.
Sebab dikenali : dikenali sebagai artis yang gemar berpakaian seksi dan memiliki kecantikkan luarbiasa.namanya semakin terkenal selepas satu scene skirtnya ditiup angin dalam filem ‘the seven year itch’.juga skandalnya dengan john dan robert f.kennedy.

Bob Marley
Nama penuh : Robert Nesta Marley
P.O.B : nine miles,jamaica
2 Feb 1947-11 may 1981
sebab kematian : pada 1980 semasa mengadakan persembahan dia tetiba klepek jatuh dan dibawa ke hospital utk rawatan. Beberapa bulan kemudian dia disahkan mati akibat kanser kulit (melanoma).
Sebab dikenali : merupakan lagenda dan bapa muzik reggae yang memperkenalkan muzik Jamaica ini seluruh dunia yang mempengaruhi generasi pemuzik rock,punk dan pop.

Bruce Lee
Nama penuh : Lee Jun Fan
P.O.B : San Francisco, US
27 nov 1940 – 20 julai 1973
sebab kematian : dia selalu amik dadah utk release tension. Semasa melakukan pengambaran filem ‘game of death’dia tetiba klepek diserang pengakit sawan secara mengejut,dihantar ke hospital utk rawatan dan dikatakan meninggal akibat suntikan ubat penahan sakit. Rumor yang tak betul ada mengatakan dia meninggal semasa kalah perlawanan seni tahan diri dengan silat gayong zulkarnaen.
Sebab dikenali : merupakan lagenda dunia martial arts.dikenali sebab mengajar orang luar ttg kungfu.mencipta seni gerak jeet kun do dan melalui filem2 nya ‘fist of fury’ enter the game dan sebagainya.

Jemi Hendrik
Nama penuh : Johnny Allen Hendrix
P.O.B : Washington,US
27 NOV 1942- 18 SEPT 1970
sebab kematian : pada malam 17 sept 1970,Jimi Hendrix makan ubat tido secara berlebihan dan menyebabkan sesak nafas. Tiba dihospital dan disahkan meninggal.
Sebab dikenali : petikan gitar elektriknya yang memukau dan mempengaruhi band2 rock selepas kematiannya.

Kurt Cobain
Nama penuh : Kurt Donald Cobain
P.O.B : seatle,US
20 feb 1967 – 5 april 1994
sebab kematian : dia membunuh diri ngan menembak mukanya sendiri menggunakan shotgun dirumahnya.
Sebab dikenali : merevolusikan industri muzik pada tahun 1990an. Dia merupakan vokalis band nirvana dan bertanggungjawab menaikkan muzik grunge. Albumnya smell like spirit dalam albumnya nevermind masih diterima masyarakat hingga kini.

2pac Shakur
Nama penuh : Lesane Parish Crooks
P.O.B : dalam penjara NY,US
16 jun 1971 – 13 sept 1996
sebab kematian : kabar angin bertiup mengatakan kematiannya dirancang oleh geng2 puffy combs dan notorious B.I.G.ditembak pada 7 sept 1996 dan mati 6 hari kemudiannya.
Sebab dikenali : merupakan rapper liar yang memiliki reputasi buruk seperti :
Menyimpan senjata haram.
Pernah ditembak 5 kali dan dijatuhkan hukuman penjara 4 tahun sengah.
Dituduh melakukan serangan seksual.
Lagu2nya pom dipenuhi ngan nilai2 pembunuhan,seks dan kehidupan gangster.

James Dean
Nama penuh : James Byron Dean
P.O.B : Indiana,US
Sebab kematian : dia terbunuh dalam satu kemalangan jalanraya dalam porshe spydernya yang diberi nama ‘the little bast@d’.
Sebab dikenali : raut muka yang ensem dan perwatakkan yang kewl.seorang pelakon yang berbakat dan menjiwai setiap karakter lakonannya….

is dah dapat dah template Thesis untuk Blogger.com yang seperti THESIS DIY




Hmmm ini adalah berita gembira nie, tak sia-sia is tak tidur malam tadi, is datang buka kadai pukul 7 pagi terus. Tapi tadi pukul 11 pagi is pitam kejap pasal beteri low sangat2. Hehehehe nasib baik ada budak kat sini kejutkan is dari tidur.

Jadi sekarang is nak bagitau korang apasal is tak leh tidor semalam. is tak tido sebab dok pikir mana aku nak cari theme template yang macam theme wordpress aku yang dulu tu, iaitu THESIS nie? Yang is pakai sekarang nie Thesis gak tapi jenis lama punya.

is tak berapa nak berkenan dengan coding theme yang sekrang, belambak2 backdoor dia sumbat, korang tengok kat link toolbar sudah semua link back kat web dia. Leh mati macam nie ada dekat 20 link semua cakuk ke web dia balik, agak2 lah kalau ko coding pun, takkan sampai bertalu-talu ko tanam link?

Allah S.W.T itu maha kaya, diilham kan kepada is sekali lagi sebentar tadi untuk cari THESIS blogger template tapi masuk sebelah image pulak. Tiba-tiba is ternampak satu image seakan is kenal, Ya itu image Thesis Theme, link bloggspot, mesti ada orang yang terrer tahap makximasX coding nie.

is masuk-masuk dalam blog tu, rupa-rupanya coder tu bukan orang asing, is bangga jadi Anak Melayu, coder tu Orang MELAYU!!!, nama dia Shahrul Hasanal is lum sempat berkenalan lagi pun dia lom balas komen is tadi. Dia coding thesis template memang cukup terbaik, dan cari dia terangkan satu-persatu pasal theme nie punya function memang terbukti dia memang coder yang teramat terrer dan tinggi sekali hikmat programmernya dalam bidang css nie.

Malam nie is akan usahakan untuk upload template nie.

Is sedang cloaking dan blogwalking untuk peserta segmen blogwalking Aisyah Humairah




Assalamualaikum.. ya seperti yang tertera diatas, is sedang cloaking dari blog ke blog, singgah dan komen serta tekan-tekan apa yang patut.

Sebenarnya ini rutin yang is tak berapa nak minat buat dulu nie, sebab tu is tak dikenali oleh blogger dari Malaysia. I'm so sorry Malaysia, I forget hujan batu lebih baik dari hujan emas dinegeri orang. Tapi kan memang best la kalau segmen nie diadakan setiap minggu, boleh gak is kenal-kenal dengan blogger lain, follow2 serta leh mencari idea nak update dalam blog buruk is nie.

Is amat berterima kasih kepada blogger2 yang telah, pernah, telah pun , dah, ter membuat segmen blogwalking nie, walau dimana anda berada is akan follow korang melalui Google Friends Connect atau Google ++ atau facebook atau twitter atau crawler spider is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...