Rabu, 29 Mei 2013

Bengong betoi Nak Setting Name Server dengan DNs tak lepas2


Assalammualaikum w.b.t dalam salam sejahtera kepada semua pembaca serta sahabat2 is sekalian. perghh lama gak is abandon blog nie sebab nak up balik iskandarX Society yang dah lama tengelam tu.

Tapi kan, kelmarin is dengan mak is ada pegi la Exabytes, ala citer dier korang leh baca kat blog mak is tu kat sini, kitaorang gi beli domain name .com.my kat situ. Tapi yang peningnya .com.my nie Mynic yang pegang monopolinya. Dah la pegang function dia pulak mangkuk ayun.



Sebab apa? sebab dorang tak support DNS, mangkuk la tu. Dah tau jual domain name include la skali dns, ini tidak nak kena setting lain pulak, pening habius kepala is memikir menatang tu. Rasa nak pegi panjat Suntech cekik2 je dorang tapi Exabytes cuma reseller, is submit ticket tapi dorang suruh rujuk guide yang tak update tu.

Pening bertambah lagi laa bila dah kita tak reti pasal server name nie nak pi belajar pulak kat panduan yang ketinggalan zaman. Kalau korang pening tak? kalau tak pening korang memang best la kan?Yang is peliknya reseller lain boleh je setting dns dan server name tu kat client masing2 tapi kat Exabytes pulak kena buat kat mynic dan Mynic punya function old school, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa rasa nak geget je kepala dorang nie.

is dah submit ticket support so nak tau gak leh resolved atau tidak kalau tak eh is nak panjat Suntech Bayan Baru lagi so domain itu akan terminated. Amacam? peeerghh terminated rugi la is, dan Exabytes pun rugi woooo is potency client meeehhh, cepat pujuk is cepat.

Hmmm kalau .com.my tu online, korang leh la tengok blog iskandarx-society.blogspot.com transform ke iskandarx.com.my dan blog santai is korang boleh jenguk is kat iskandarx.com, yaaa wordpress is tu laa mana lagi, dah upgrade dari xstudent ke Ebiz Gold Unlimited dah. Asyik Bandwidth Limit Exceed je terus upgradem termasuklah wordpress mak is noormalashahar.com. Jengguk jangan tak jengguk tau?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...