Sabtu, 23 Mac 2013

Pemandangan Indah Atas Bukit Baru Balik Pulau


Ini pemandangan yang bagi is pemandangan indah macam tajuk entri nie gak. Lokasi puncak Bukit Baru Balik Pulau, yang dipanggil Pemandangan Indah. Pemandangan memang indah tapi ada gak segelintir yang masih jugak buat pencemaran terhadap pemandangan yang indah dan permai ni.

Contoh, buang sampah, buat maksiat, menurun ekor dan sebaginya, sebab tu is tangkap gambar kat sini petang, sebab takda orang, dan nasib baik gak tak dak couple yang ada dok tengah bercekerama kalau tidak buta ja jadi model dan headline blog is nie hahahaha.

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang

santai, Santai iskandarX, Pemandangan Indah, Puncak Bukit Baru, Bukit Baru, Balik Pulau, Penang


Kat atas nie selain pemandangan yang indah, ada gak gerai-gerai yang menjual makanan dan minuman tapi sebelah malam lah dorang semua tu beroperasi sebab malam baru lepak best sikit kowt kan?

Dulu atas nie ada gak geng-geng keta fight speaker, speaker, speaker sapa yang kuat dan hebat bunyi dia menang la yang bunyi ciput tutup enjin terus, malu oooo kat sini gak leh buar tarheting market MLM, ramai gak MLM punya kaki dok attack kat sini.

Pizza Hut Tu Dalam Gaint Bayan Baru


Opppss is lupa nak mention Pizza Hut tu tadi lokasi dia kat Gaint Bayan Baru nie ha. Bukan Kat Queens Bay tu, kat Gaint senang, parking lot besar. Memudahkan pengunjung singgah lebih lama dan selesa.

Sebelum masuk dalam, kat luar tu ada jual aiskrim, hehehehe pandai betul Manager Gaint nie sebab letak aiskrim kat luar kan?

santai, Santai iskandarX, Gaint bayan Baru, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Gaint bayan Baru, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Gaint bayan Baru, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Gaint bayan Baru, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Gaint bayan Baru, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang


Dah jauh memandu atau menunggang motosikal tekak mesti kering kan? Mulut habis pahit so aiskrim lah ubatnyya panas-panas nie.

So far Gaint Bayan Baru nie memang mendapat sambutan hangat dari Mall2 yang lain di Penang nie maybe is rasa sebab parking lots yang luas dan besar tu la kan? Betul tak?

Lunch Kat Pizza Hut Banyan Baru


Lunch kat Pizza Hut??? Perghh bunyi dia best je kan? Tapi bagi is bukan nak berlagak aa biasa2 aja sebab makan Pizza nie is tak berapa rasa kenyang, mungkin sebab selera is adalah lebih kepada organic food iaitu nasi.

Adik is yang besar sekali tu yang belanja kitaorang semua, is adik is yang kecik dan juga mak is, makan kat Pizza Hut a.k.a menyambut hari jadi mak is tu sekaligus. Pizza yang di order saiz regular aja sebab masing2 order lunch sneak kegemaran dah takkan nak order yang supreme lagi kan? Boyot perut tu karang.

Sambil2 makan Pizza yang dah dihantar tu, aikk pizza yang sampai dulu dari yang lain? Selalunya pizza yang lambat sampai, entah kenapa Lime Pepper Chicken Chop pulak yang sampai lambat. Air Ice Lemon Tea is dah habis disedut is, hehehehe dahaga gila time tu.

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, makanan tengahari pilihan iskandarX, Pizza Hut, Bayan Baru, Penang



Tapi sekali sampai je Lime Pepper Chicken Chop, adik-adik is terus mencelah nak cuba rasa ayam tu, kerat lah bagi kat dorang rasa kan? Tak kedekut pun, ayam tu ada kuah dan rasa dia perrrghh macam masak lemak cili padi laaa, best best best.

Kalau ada nasi nie lagi rancak di situ, kan? Ahak nak makan Western, dah terasa macam masakan Melayu pulak tak kemana tumpah kuah kalau tak ke nasi..... kena tak peribahasa is nie korang rasa?

Antara Kemajuan Yang Ada di Bayan Baru


Banyak sungguh bagunan-bagunan yang besar-besar kat sini, boleh pulak is tak perasan ahak. Yang is tahu bagunan Pejabat Pos Bayan Baru tu haa kat situ ada gak Perpustakaan. Seberang jalan nampak la Ideal punya bagunan dan sebelah tepi jalan Bagunan Pejabat Pos adalah Sunshine Square.

santai, Santai iskandarX, Pejabat Pos Bayan Baru, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Pejabat Pos Bayan Baru, Bayan Baru, Penang






Iaitu Kompleks membeli dan belah, yang antara Shopping Center tertua dalam Pulau Pinang nie. Seronok gak yea ambik2 gambar nie hehehehe tapi is bukan ambik untuk photographer apa2 hanya untuk pembaca blog Santai iskandarX sahaja.

Nak Hujan Pulak Kat Palmyra Residence nie


Semalam memang hujan lebat, nasib baik is keluar rumah cepat kalau tidak ditimpa hujan, deman terus, terus tak leh blogging 2-3 hari. Mendung punya mendung hujan pun turun, dan sekali lagi is sempat sampai umah adik is kat Palmyra Residence nie cepat.

santai, Santai iskandarX, nak, hujan, Palmyra Residence, balik pulau

santai, Santai iskandarX, nak, hujan, Palmyra Residence, balik pulau

santai, Santai iskandarX, nak, hujan, Palmyra Residence, balik pulau


Sempat gak la is snap2 suasana mendung sebelum hujan nie. Best sebab terik tak terik, sejuk tak sejuk, jadi suam suam aja lah suhu masa nie. Best gak kan bila hari hujan nie, panas pun hilang tapi kena hati-hati di jalan raya sebab jalan raya jadi licin, senang jatung bagi penunggang motosikal tu.

Balik Pulau Air Kelapa Muda Kongsi Mali


Yeeeaahh usahawan muda nie, fighting business kat Pekan Kongsi hanya dengan menjual Air Kelapa Muda. Hikmat Belah Kelapa dia pun memang amat hebat sekali is tengok.

Masa is nak beli air kelapa dia tu, is tunggu dulu, usha apa yang patut, dok riki-riki Hikmat yang dia dok guna tu, memang hebat, dalam 5 minit is dok parr, dekat 20 lebih kelapa habis di tetaknya. Wow, hebat hebat.

santai, Santai iskandarX, Air kelapa, Pekan, Town, Kongsi, Balik Pulau

santai, Santai iskandarX, Air kelapa, Pekan, Town, Kongsi, Balik Pulau


Lepas tu dia pun perasan is dok usha dia kan, dia pun berhenti tetak menetak kelapa2 tu tadi, dia tanya Ya Abang kita, nak air apa? Alamak ayat dia tu sopan dan santun, tapi soalan tu tak kena kowt? Sebab dia kan hanya jual air kelapa? Air apa lagi yang ada hehehehehehe.

opppsss dia ada jual juga air tebu, tapi is beli air kelapa je, air tebu manis sangat sebab is belikan untuk mak is, karang manis2 pening kepala pulak betul tak?

Wow Astaka Dah Bertukar Jadi Kompleks


Hmmm korang kalau pernah datang ke Penang nie mesti tak asing dengan nama Astaka Bukit Gedung. Kalau yang selalu datang la atau yang tinggal kat Penang. Apa yang barunya, kan baru2 nie kerajaan dah membaikpulih astaka tu, jeng jeng jeng..... terus bertukar menjadi Kompleks Bukit Gedung.

Perrghhh nampak la luas sikit Astaka nie, walaupun bilangan kedai tetap sama, meja dah upgrade, tempat basuh tangan dah ada cermin macam R&R, bumbung tinggi sikit, so suhu sejuk sikit, nampak macam bumbung Stadium bola la pulak hahahaha.

santai, Santai iskandarX, Kompleks Bukit Gedung, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Kompleks Bukit Gedung, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Kompleks Bukit Gedung, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Kompleks Bukit Gedung, Bayan Baru, Penang

santai, Santai iskandarX, Kompleks Bukit Gedung, Bayan Baru, Penang


Jadi, environment dah improve so is harap takder la kekotoran atau pencemaran dalam masakan dan makanan yang disediakan lagi, tapi sebelum nie tak der pun is dengar ada kes keracunan atau apa-apa akibat makan kat situ pun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...