Rabu, 29 Mei 2013

Bengong betoi Nak Setting Name Server dengan DNs tak lepas2


Assalammualaikum w.b.t dalam salam sejahtera kepada semua pembaca serta sahabat2 is sekalian. perghh lama gak is abandon blog nie sebab nak up balik iskandarX Society yang dah lama tengelam tu.

Tapi kan, kelmarin is dengan mak is ada pegi la Exabytes, ala citer dier korang leh baca kat blog mak is tu kat sini, kitaorang gi beli domain name .com.my kat situ. Tapi yang peningnya .com.my nie Mynic yang pegang monopolinya. Dah la pegang function dia pulak mangkuk ayun.



Sebab apa? sebab dorang tak support DNS, mangkuk la tu. Dah tau jual domain name include la skali dns, ini tidak nak kena setting lain pulak, pening habius kepala is memikir menatang tu. Rasa nak pegi panjat Suntech cekik2 je dorang tapi Exabytes cuma reseller, is submit ticket tapi dorang suruh rujuk guide yang tak update tu.

Pening bertambah lagi laa bila dah kita tak reti pasal server name nie nak pi belajar pulak kat panduan yang ketinggalan zaman. Kalau korang pening tak? kalau tak pening korang memang best la kan?Yang is peliknya reseller lain boleh je setting dns dan server name tu kat client masing2 tapi kat Exabytes pulak kena buat kat mynic dan Mynic punya function old school, aaaaaaaaaaaaaaaaaaa rasa nak geget je kepala dorang nie.

is dah submit ticket support so nak tau gak leh resolved atau tidak kalau tak eh is nak panjat Suntech Bayan Baru lagi so domain itu akan terminated. Amacam? peeerghh terminated rugi la is, dan Exabytes pun rugi woooo is potency client meeehhh, cepat pujuk is cepat.

Hmmm kalau .com.my tu online, korang leh la tengok blog iskandarx-society.blogspot.com transform ke iskandarx.com.my dan blog santai is korang boleh jenguk is kat iskandarx.com, yaaa wordpress is tu laa mana lagi, dah upgrade dari xstudent ke Ebiz Gold Unlimited dah. Asyik Bandwidth Limit Exceed je terus upgradem termasuklah wordpress mak is noormalashahar.com. Jengguk jangan tak jengguk tau?

Rabu, 22 Mei 2013

Aisyeh Man Ayam berak Atas Simen daa


Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is dan para sahabat sekaliannya. Hehehehe nak tergelak sebenarnya pagi nie sebab apa? Sebab bangun pagi awal, tapi idea pulak zero isk isk isk.

So dalam kepala hotak is asyik kedengaran dialog Veteran Datuk Aziz Satar iaitu I Say Man, Ramlie, dan is pulak sambung ayam berak atas simen huhuuuuu. Korang paham apa yang mengelikan hati is nie?

Mesti tak faham kan? Cuba ulang I say man, ayam berak atas simen sambil tengok gambar kat bawah nie.....

Santai, Santai iskandarX, Ayam, berak, atas, simen


HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA...........(kalau korang tak faham gak is tak leh buat apa-apa, hanya mereka dan keluarga mereka sahaja, hanya jauhari yang mengenal manikam).

Khamis, 16 Mei 2013

Apakah eMarketing dan bagaimana ia lebih baik daripada pemasaran tradisional?


santai iskandarX, internet marketing, emarketing,

Pemasaran telah cukup banyak wujud selama-lamanya dalam satu bentuk atau yang lain. Sejak hari apabila manusia mula perdagangan apa sahaja ia adalah bahawa mereka mula-mula diniagakan, pemasaran adalah di sana. Pemasaran adalah cerita-cerita mereka yang digunakan untuk meyakinkan manusia lain kepada perdagangan. Manusia telah datang jauh sejak itu, (Well, kita suka untuk berfikir kita) dan pemasaran mempunyai terlalu.

Kaedah-kaedah pemasaran telah berubah dan bertambah baik, dan is telah menjadi banyak yang lebih cekap di bercerita dan mendapat mesej pemasaran di luar sana. eMarketing adalah hasil mesyuarat antara teknologi komunikasi moden dan prinsip-prinsip pemasaran usia tua manusia telah sentiasa digunakan.

Yang berkata, khusus yang munasabah kompleks dan adalah paling baik dikendalikan sekeping oleh sekeping. Jadi is telah memutuskan untuk memecahkan semua turun dan menangani salah satu bahagian pada satu masa. Minggu ini kita akan melihat "apa" dan "kenapa" eMarketing, menggariskan faedah dan menunjukkan bagaimana ia berbeza daripada kaedah pemasaran tradisional.

Menjelang akhir siri ini kita agak pasti anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk memberitahu cerita pemasaran yang lebih baik.

Apakah eMarketing?
Sangat hanya meletakkan, atau eMarketing pemasaran elektronik merujuk kepada aplikasi prinsip-prinsip dan teknik-teknik pemasaran melalui media elektronik dan lebih khusus Internet. The eMarketing terma, pemasaran internet dan pemasaran dalam talian, sering ditukar ganti, dan sering boleh dianggap sebagai sinonim.

eMarketing adalah proses pemasaran jenama menggunakan Internet. Ia termasuk pemasaran respons langsung dan elemen-elemen pemasaran langsung dan menggunakan pelbagai teknologi untuk membantu perniagaan menyambung kepada pelanggan mereka.

Oleh yang demikian definisi, eMarketing merangkumi semua aktiviti-aktiviti perniagaan yang menjalankan melalui laman web di seluruh dunia dengan matlamat untuk menarik perniagaan baru, mengekalkan perniagaan semasa dan membangunkan identiti jenamanya.

Mengapa ia penting?
Apabila dilaksanakan dengan betul, pulangan atas pelaburan (ROI) dari eMarketing jauh boleh melebihi daripada strategi pemasaran tradisional.

Sama ada anda seorang "bata dan mortar" perniagaan atau kebimbangan yang beroperasi semata-mata dalam talian, Internet adalah satu kuasa yang tidak boleh diabaikan. Ia boleh menjadi satu cara untuk mencapai berjuta-juta orang setiap tahun. Ia adalah di barisan hadapan dalam takrifan semula cara perniagaan berinteraksi dengan pelanggan mereka.


Manfaat eMarketing lebih pemasaran tradisional mencapai
Sifat internet bermakna perniagaan kini mempunyai capaian yang benar-benar global. Walaupun kos media tradisional menghadkan jenis ini sampai kepada syarikat multinasional besar, eMarketing membuka ruang baru untuk perniagaan kecil, pada bajet yang lebih kecil, untuk mengakses pengguna yang berpotensi dari seluruh dunia.

Skop
Pemasaran Internet membolehkan pemasar untuk mencapai pengguna dalam pelbagai cara dan membolehkan mereka untuk menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan. eMarketing termasuk, antara lain, pengurusan maklumat, perhubungan awam, perkhidmatan pelanggan dan jualan. Dengan pelbagai teknologi baru menjadi sedia sepanjang masa, skop ini hanya boleh berkembang.

Interaktiviti
Manakala pemasaran tradisional adalah sebahagian besarnya tentang mendapatkan mesej jenama di luar sana, eMarketing memudahkan perbualan antara syarikat-syarikat dan pengguna. Dengan saluran komunikasi dua hala, syarikat-syarikat boleh makan kira maklum balas daripada pengguna mereka, menjadikan mereka lebih dinamik dan penyesuaian.

Mendesaknya
Pemasaran Internet adalah mampu, dengan cara yang tidak pernah dibayangkan, memberi kesan serta-merta.

Bayangkan anda membaca majalah kegemaran anda. Anda melihat iklan dua halaman untuk beberapa produk baru atau perkhidmatan, mungkin sedan mewah terbaru BMW atau Apple iPod menawarkan terbaru. Dengan ini jenis media tradisional, ia bukan yang mudah untuk anda, pengguna, untuk mengambil langkah daripada mendengar mengenai produk untuk pengambilalihan sebenar.

Dengan eMarketing, ia adalah mudah untuk membuat langkah semudah mungkin, yang bermaksud bahawa dalam beberapa klik pendek yang anda boleh menempah ujian memandu atau diperintahkan iPod. Dan semua ini boleh berlaku tanpa mengira waktu pejabat. Berkesan, Pemasaran Internet membuat waktu perniagaan 24 jam sehari, 7 hari seminggu bagi setiap minggu tahun ini.

Dengan merapatkan jurang antara menyediakan maklumat dan memperlihatkan reaksi pengguna, kitaran pembelian pengguna adalah dipercepatkan dan perbelanjaan pengiklanan boleh pergi lebih jauh dalam mewujudkan petunjuk serta-merta.

Manfaat eMarketing lebih pemasaran tradisional 
Demografi dan mensasarkan
Secara umumnya, demografi Internet adalah mimpi pemasar. Pengguna internet, yang dianggap sebagai satu kumpulan, mempunyai kuasa membeli yang lebih besar dan mungkin boleh dianggap sebagai satu kumpulan penduduk tertumpu kepada kelas pertengahan.

Kuasa membeli tidak semua walaupun. Sifat Internet adalah bahawa para pengguna akan cenderung untuk mengatur mereka kepada kumpulan yang lebih fokus. Pemasar yang tahu di mana untuk melihat dengan mudah boleh mendapatkan akses kepada pasaran khusus mereka mahu sasaran. Mesej pemasaran yang paling berkesan apabila mereka secara langsung kepada penonton yang paling mungkin berminat. Internet mewujudkan persekitaran yang sempurna untuk pemasaran khusus kepada kumpulan sasaran.

Adaptivity dan pemasaran gelung tertutup
Pemasaran Loop tertutup memerlukan ukuran yang berterusan dan analisis hasil inisiatif pemasaran. Dengan terus mengesan tindak balas dan keberkesanan kempen, pemasar boleh jauh lebih dinamik dalam menyesuaikan diri dengan kehendak dan keperluan pengguna.

Dengan eMarketing, jawapan boleh dianalisis dalam masa nyata dan kempen boleh mengagak berterusan. Digabungkan dengan mendesaknya Internet sebagai medium, ini bermakna bahawa ada pengiklanan minimum menghabiskan sia-sia pada kurang daripada kempen yang berkesan.

Kecekapan pemasaran maksimum daripada eMarketing mencipta peluang-peluang baru untuk merebut kelebihan daya saing strategik.

Gabungan semua faktor-faktor dalam keputusan ROI lebih baik dan akhirnya, lebih ramai pelanggan, lebih bahagia pelanggan dan keuntungan yang lebih baik.

Sehingga seterusnya dalam eMarketing:
Setelah mengenal pasti "kenapa" eMarketing, artikel is seterusnya dalam siri ini akan melihat "bagaimana". is akan sambil mengerling ke arah beberapa senjata dalam senjata eMarketer, dan melihat bagaimana alat ini harus digunakan untuk sasaran pelanggan.

SEO, PPC, PRO, WebPR - akronim adalah tidak jauh di belakang. Kita akan lihat secara ringkas setiap satu, menentukan apa yang mereka dan memberi beberapa panduan dari segi yang taktik untuk digunakan dalam keadaan tertentu untuk memastikan ROI optimum untuk pengiklanan menghabiskan.

Kemudian, kita akan mengkaji setiap senjata yang lebih rapat dan lihat bagaimana ia digunakan untuk menghasilkan keputusan.

Kenapa Blog Santai iskandarX is Kategori Internet Marketing Blog?


santai iskandarX, internet marketing, IM,blogging, publisher, affiliate


Yeeeaahh mesti ada gak kan yang tertanya-tanya kenapa is kategorikan blog santai nie sebagai internet marketing blog padahalnya mula-mula is hanya update tentang personal story je kan? Sebabnya adalah Internet Marketing adalah gabungan tentang apa yang kita buat dalam internet, blogging, affiliate, direct selling (jual produk sendiri), MLM, Auditory , review, novelist, journalist, news dan sebagainya dalam satu matlamat, iaitu make money online.

Jadi is gabungkan kesemuanya dan sememangnya termaktup dalam kamus IM, Internet Marketing mengandungi ingredient seperti, personal life, lifestyle, news, tutorial, blogging (sememangnya blog), Auditory  , reviews publisher, dan sebagainya yang kita sememangnya buat hanya untuk make money online from blogging as work at home.

Adakah korang faham apa is merepek nie? Hmmm is bukan lah terror sangat dalam bab nie tapi experience dan experimental dalam bidang nie is rasa dah dekat 11 tahun dah. Yaa sejak is umur 17 lagi dah start benda nie dengan sekupang haram pun takder heheheh sebab tu korang tak terbaca nama is dalam surat khabar ok?

is bukan macam orang lain, lahir dengan kelebihan dan anugerah Allah S.W.T dalam bidang akedemik tapi dengan blogging is rsa is cukup serasi dan is jadikan tempat sebagai meluahkan apa yang is rasa patut dan tak patut, dan juga tempat untuk is kemukakan cadangan is tanpa bantahan daripada mana-mana capitalist yang bermonopoli diluar sana. 

Dalam IM hanya produk sendiri aja is belum release kan pada orang, ada software dan script yang is buat sendiri untuk kegunaan is dan ada yang is beli, panduan pulak pelbagai, is kaji dan belajar try and error, banyak yang sama berjuang dengan is kecundang sebabkan modal, atau rasa jemu tapi bagi is tanpa blogging, sapa lah iskandarX kan?

Macam cerpen pendek la pulak heheheheeee ini adalah wordless dengan text word at most daripada is. is harap sahabat-sahabat dan pembaca setia is diluar sana agar tidak rasa jemu dan teruskan dalam perjuanggan Im ini sebab IM memang boleh buat duit kalau kita bersungguh-sungguh, daripada internet is pernah dapat duit, baju, gadget, tiket wayang dan sebagainya, ebook takpayah bagi tau lah sampai nak penuh 3 TB is simpan. Apa-apa pun terima kasih kerana sudi membaca repekkan iskandarX pada hari ini.

Aik Google Plus Share dah bertukar wajah lagi?


Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog is dan sahabat-sahabat sekaliannya. is bukan apa is terkujat aikkk awat muka is pulak kuar masa nak publish ke G+ nie? Dah tukar lagi Google Plus nie?

santai iskandarX, google plus, interface, design, dah, tukar


Button punya design macam pernah nampak takkan google pun cedok design orang kowt? heheheheheeh ngaku kekurangan itu bagus tak gitu? Kalau korang tengok balik la kan, nampak macam twitter + Linkedin, kan? kan? kan?

Ala biasalah Google memang macam tu apa pun akan dorang berusaha untuk meningkatkan mutu dan kualiti produk dorang walaupun percuma mahupun berbayar.

is ucapkan syabas kepasa Google Plus sebab make improvement pada design walaupun kecik sebab bosan gak la is tengok interface yang sama hari-hari. Blogging dah lama benda yang sama dok hadap memang menyampah tau huhuuuuu.

Ok keep going surprise your client dan is harap lepas nie Google akan dapat bersaing sepenuhnya dengan Oracle. :P 

Bagaimana Untuk Tetapkan Tarikh Akhir A Dalam Satu Email Auto Responder


email marketing, list building, aweber, internet marketing, how build an email list, make money online, auto responder, How to insert a date,

Internet Marketers hanya tahu bahawa dengan meletakkan tarikh akhir pada tawaran gabungan meningkatkan kadar penukaran. Apabila orang tahu bahawa tawaran hampir tamat tempoh, mereka mengambil tindakan dan bukannya meletakkan ia dalam pembakar belakang.

Satu Tarikh Mati Adalah Lebih Baik Daripada "Hampir Tamat Tempoh"

Apabila menggunakan auto responder corong jualan, kebanyakan pemasar menggunakan "mengira down" kaedah. Katakan corong jualan ialah tujuh hari yang panjang. E-mel pertama yang mengatakan bahawa tawaran tamat pada tujuh hari. E-mel tersebut hari berikutnya akan berkata tawaran itu tamat dalam enam hari, dan sebagainya. Ia tidak kira apabila seseorang mendaftar untuk senarai. Mereka akan berfikir tawaran akan tamat pada x bilangan hari.

Kelemahan kaedah ini adalah yang paling boleh memberitahu ia adalah satu persediaan automatik, dan panggilan untuk tindakan yang tidak begitu kuat. A kiraan bawah tidak berkesan sebagai yang menyatakan tarikh yang keras. "Tawaran ini akan tamat pada tengah malam 22 Mei" adalah banyak lebih berkesan daripada "ini menawarkan tamat pada 7 hari". Apa yang pemasar e-mel yang paling tidak tahu ialah terdapat satu cara untuk meletakkan tarikh yang keras di dalam auto responder bahawa kemas kini automatik dengan setiap hari yang baru. Begini caranya.

The Aweber {! Tarikh} ubah




Jika auto responder corong jualan anda dikuasai oleh Aweber, maka anda boleh mengambil kesempatan daripada {! Tarikh} ciri ubah kepada auto masukkan tarikh yang keras ke dalam e-mel anda. Jadi, daripada berkata "tawaran ini tamat dalam 7 hari" anda boleh berkata "tawaran ini tamat {! Tarikh lama 7}" dan Aweber automatik akan memasukkan tarikh tujuh hari dari sekarang. Anda mempunyai beberapa pilihan untuk memaparkan tarikh (lihat di atas).

Mengambil contoh kami jualan corong 7 hari, e-mel pertama akan mempunyai tarikh luput {! Tarikh lama 7}, dan e-mel pada hari berikutnya akan mempunyai tarikh luput {! Tarikh lama 6}, kemudian {! tarikh lama 5}, sehingga ia mencecah {tarikh! lama 0}. Dengan cara ini, ia tidak menjadi masalah apabila pelanggan mendaftar untuk senarai. Akan mendapat semua mendapatkan tarikh akhir adat keras yang adalah cara yang lebih berkesan daripada "tamat pada x hari."

Agak sejuk, kan? Anda boleh menjadi ahli IM John Chow untuk mengetahui e-mel lebih helah pemasaran seperti di atas. The {! Tarikh} helah hanya menggaru permukaan.

Cuba Aweber untuk Hanya $ 1,00

Email yang dihantar oleh Aweber melepasi filter Spam oleh mana-mana email services.

Aweber menawarkan akaun percubaan $ 1 untuk semua pelanggan baru. Akaun adalah sama seperti akaun Aweber normal dan termasuk kempen tanpa had e-mel, surat berita, siaran dan follow up. Ia adalah satu cara yang baik untuk menguji memandu Aweber untuk melihat apa yang ia boleh lakukan untuk blog anda. Kepuasan anda adalah dijamin. Jika anda mendapati bahawa pemasaran e-mel bukan untuk anda, hubungi Aweber dalam tempoh 30 hari dan mereka akan memberikan anda $ 1 belakang.



Rabu, 15 Mei 2013

Top Komentator akan is buka kepada 30


Santai iskandarX, Top Commentator, Pengkritik,


Ahaaa bukan majlis 30 ok? Tapi 30 orang pengkritik is dok tengah cari. Apasal is cari sebab nak tapiskan dan kategorikan orang inilah pengkritik tegar di blog is nie.

Ekeleh iskandarX oii, hang tulis cerita ntah apa-apa ntah nak kritik amender? Eleehh heran ker? Kritik je la apa pun yang korang suka atau tak suka kat blog is nie kan? Luahkan luuaahhh kan apa saja yang korang rasa tentang entri is.
\
So 30 pengkritik nie nak jadi top is hadkan kritikan kepada 100 keatas. 100??? Yeeaahh 100 keatas baru nickname korang appear kat list keramat Top Pengkritik tu. Tapi bak kata pepatah, bila kritik tu biar la relevan dan membina, jangan komen benda yang hanya nak menanam backlink, kalau is jumpa is hits spam button je. Ada entri yang is benarkan untuk paste link url korang tapi bukan berbentuk hyperlink ok? just paste url yang di copy secara text. Itu untuk entri yang dibenarkan, panjang komen berapa pulak?

Untuk panjangan, ukuran kritikan korang tu, dah namanya kritik, bagi la panjang2 sikit kan? Takkan pendek pulak, pendek umur karang hehehe is melawak je maner lak pendek umur, just pendek la is nak jawab tak syok. is suka bagi tergeliat jari jemari is nie bila nak jawab komen korang tu orait? Break my finger please.

Kalau nak komen singgah is harap semua pembaca serta sahabat dan pengkritik tegar supaya komen kat shoutbox je sebab tan tentu pendek kan? Ahak masih lagi dalam ketegori panjang pendek, hmmm orait, haaa apa lagi errkk is nak membebel nie? Hmmmm...., haaa alamak dah lupa pulak, isk isk isk isk, oh yaa penggunaan bahasa tu kalau nak guna bahasa kasar pun boleh tapi hati-hati sebab majoriti reader dan sahabat iskandarX adalah wanita, dont break their heart ok?

Lagipun golongan professional pun baca gak blog is macam cikgu dan proff, dan tak lupa juga badan unit beruniform serta undercover, eleh mcam is tak tahu laaa korang skodeng is kan? is letak tracker kat blog is nie ip korang sentiasa is tahu hahahaha, Tapi jangan wisau hack-hack nie bukan keja is so you are safe while you are surfing and explore my blog.

So, catch you out there, kasi pecah laaaaaa heheheheee.

Aik Maner Pegi NuffnangX nie?


Ahaa mesti korang pun tertanya-tanya kan mana pegi NuffnangX sekor nie menghilang? is pun dok jenuh mencari tapi rupa-rupanya Nuffnang dah tukar brand NuffnangX ke IMoTiv daa.

Nuffnang, NuffnangX, Imotiv

Imotiv is a blog reading app that lets you organize your favorite blogs onto one single platform so you can read them on the go. Our special technology breaks down wordy articles, picking up the most expressive line in a blog post. You can now easily choose what you want to read in the shortest amount of time.
Itu dia penerangan ringkas pasal Imotiv nie pada muka depan sitenya. Pehal la pulak tukar brand?

Tapi apahal pun best gak ada perubahan nie lagi pun guna my fav color, merah tu heheheehe.

NIC lokasi tarikan terbaru


Malaysia, rencana, Pusat Penghayatan Alam, NIC,Taman Wetland, Putrajaya, Pameran,
Ruang pameran tetamu kehormat yang menarik.


Bosan dengan urusan seharian? Apa kata luangkan masa anda dengan membawa keluarga mengunjungi Pusat Penghayatan Alam (NIC) yang terletak di Taman Wetland, Putrajaya.

Bukan sekadar pameran, pengunjung boleh merasai sendiri kehidupan yang ada di sini melalui pengisian multimedia, simulasi, kesan khas, bahan pameran statik dan interaktif, ruang dan peralatan bersifat edutainment dengan penggunaan teknologi terkini.

Malaysia, rencana, Pusat Penghayatan Alam, NIC,Taman Wetland, Putrajaya, Pameran,
Antara program yang diadakan untuk menarik lebih ramai pengunjung.

Dengan alat bantuan tersebut, anda seolah-olah mengembara ke dunia wetland bermula dari pintu masuk. Terdapat tiga tingkat ruang pameran di mana ruang pameran utama adalah aras lantai yang dibahagikan kepada lapan zon mengandungi kepentingan tasik dan Wetland yang dipaparkan melalui skrin projektor.

Kali pertama penulis mengunjungi NIC ini pada penghujung tahun lalu, dan baru-baru ini berkunjung lagi ke sini atas jemputan majlis perasmian pusat tersebut. Apa yang diperhatikan, pusat ini cukup memberi manfaat kepada pengunjung.

Bayangkan perkara yang tidak nampak dilihat seperti kehidupan bawah tanah anda boleh melihatnya dengan pameran statik. Melihat pameran tersebut, baru penulis dapat bayangkan kehidupan serangga seperti cacing yang berada di bawah sana.

Sentuhan pakar

Seluruh seisi keluarga dari kanak-kanak sehinggalah warga emas sesuai mengunjungi NIC kerana ia bersifat pembelajaran secara interaktif. Di aras bawah, terdapat pameran hidupan fauna wetland di dalam tanah, paya bakau dan air.

Ruang miniplex yang mengandungi skrin bersaiz 240 darjah menayangkan dokumentari berkaitan dengan flora dan fauna wetland, kehidupan Orang Asli kaum Semelai dan ancaman yang dihadapi oleh kawasan wetland seluruh dunia.

Dengan adanya bahan pameran menarik sebegini, pasti anak-anak tidak bosan malah tidak sabar untuk terus menerokai NIC. Di Aras Satu menempatkan pusat sumber yang mengandungi buku, majalah dan maklumat berkaitan wetland dan alam sekitar.

Ruang edutainment untuk pengisian program dan aktiviti juga disediakan. Pusat ini turut mendapat sentuhan pakar di mana pelbagai peralatan mekanikal dan teknologi maklumat terkini digunakan untuk menghasilkan visual dan pengalaman serta suasana yang lebih menarik dalam ekosistem wetland seperti aquagraphic, hologram dan sebagainya.

Ramai yang tidak tahu, salah satu komponen utama dan keunikan Putrajaya adalah tasik buatannya seluas 400 hektar yang diibaratkan sebagai permata mahkota dibangunkan sebagai tarikan pelancongan di samping sukan dan rekreasi.

Untuk memastikan kualiti air dan keindahan tasik terpelihara, sel-sel wetland memainkan peranan penting sebagai pelindung dan pengimbang sistem ekologi serta penapis air bagi Tasik Putrajaya.

NIC dibuka setiap hari bermula 9 pagi sehingga 5 petang kecuali ditutup pada Isnin. Sempena bulan sambutan Hari Wilayah Persekutuan, tiada bayaran masuk dikenakan kepada pelawat sehingga Perbadanan Putrajaya menetapkan kadar bayaran kelak.


WARTAWAN SINAR HARIAN
24 Februari 2013

Dari impian jadi realiti



Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger

Sugeh merupakan perkataan Jawa yang bermaksud kaya. Tidak hanya bermaksud kekayaan material, namun ia juga merujuk kepada keperibadian seseorang dan sebagainya. Namun, bagi Thorpe Ali, beliau mengharapkan aura sugeh mampu mengalir rezeki dalam kehidupan sehariannya. Lantas dengan bermatlamatkan cita-cita, Sugeh Café dibuka pada awal Januari lalu.

Terletak di Shah Alam, Thorpe yang merupakan pengarah terkenal berkata, impian untuk menceburi bidang kulinari ini sudah lama terpendam namun kesuntukan masa menyebabkan ianya di tangguh terlebih dahulu.

“Walau bagaimanapun, selepas selesai mengarah telefilem Sugeh pada tahun lalu, ruang yang ada saya ambil untuk membuat kajian dan penyelidikan sebelum membuka Sugeh Café ini,” katanya.

Uniknya menu!

Saat melangkah masuk ke café ini, penulis sudah dapat ‘menghidu’ konsep hidangan yang diketengahkan oleh pemiliknya. Perkataan Sugeh sudah cukup jelas menggambarkannya. Menurutnya, Sugeh Café mengetengahkan hidangan Padang, Timur Tengah dan western.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Pale Maradona Zidine Grill

“Di kawasan ini belum ada restoran atau kedai makan yang menyajikan masakan Padang, Timur Tengah dan western dalam satu bumbung. Jadi, saya memutuskan untuk memberi kelainan kepada penduduk yang tinggal di kawasan ini,” katanya.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Goalie beef buger

Menyentuh mengenai hidangan yang ditawarkan, beliau berkata, Nasi Goreng Ayam Sutradara dan Nasi Minyak Sugeh merupakan kegemaran pelanggannya.

“Rata- rata pelanggan yang datang gemar memesan menu signature dish Sugeh Café ini,” katanya.

Nasi Goreng Ayam Sutradara ini diolah mengikut cita rasa masyarakat Jawa atau Minang yang mempunyai rasa sedikit pedas dihidangkan bersama tempe, sambal lado dan sup.

Malaysia, Rencana, Sugeh, Jawa, Thorpe Ali, Shah Alam, hidangan, Padang, Timur Tengah, western, Suarez Grilled Chicken,  Goalie Beef Burger
Nasi Goreng Ayam Sutradara

“Kelainan inilah  memberi pengalaman berbeza kepada pelanggan kami yang datang menjamu selera di sini,” katanya.

Nasi Minyak Sugeh juga turut diolah untuk memberikan rasa berbeza dan pastinya enak pada sesiapa yang menikmatinya.

“Dengan menggunakan beras basmathi, nasi minyak ini dihidangkan bersama ayam goreng berempah, sambal lado dan sup. Ayam diperap sehari awal agar bahan perapan menyerap masuk ke dalam daging,” katanya.

Bagi mereka yang menggemari hidangan western, anda boleh mencuba Pele Maradona Zidane Grill dengan pilihan daging lembu, kambing dan ayam.

Suarez Grilled Chicken dan Goalie Beef Burger juga pasti tidak menghampakan.

Pelik dengan nama menu? Jangan risau kerana kemesraan kakitangan Sugeh Café boleh memberikan penjelasan lanjut mengenai menu yang ditawarkan.

Thorpe berkata, beliau bukan hanya memberi sentuhan baru terhadap rasa hidangan, namun juga nama menu juga diubah untuk menarik perhatian pelanggan.

“Pengunjung boleh melihat nama menu yang unik di dalam buku pesanan yang mana hidangan Sugeh Special diletakkan nama bersempena dengan elemen produksi,” katanya.

Sebagai contoh pengunjung boleh melihat perbezaan nama menunya antaranya Soto Sinematografi, Kway Teow Goreng Props, Mee Kari Pecah Penggung, Mee Sup Bajet Siput dan sebagainya.

“Pada part western, saya meletakkan nama menu bersempena nama kelab bola sepak yang diterajui oleh chef café ini iaitu One FC,”katanya.

Throphy Hotdog, Ref Grilled Lamb Chop, Coach Pitt Chicken Chop, Hatrick Mixed Grill, Ultras Fish & Chips, Champ Chicken Burger dan banyak lagi antara nama menu unik yang ada di Sugeh Café ini.

Pesan dan hantar

Sugeh juga turut memperkenalkan happy hours set antara jam 3 petang sehingga 7 malam setiap hari yang mana harganya serendah RM2 hingga RM5, termasuk minuman.

“Biasanya pada waktu petang, ramai yang menggemari makanan ringan seperti roti bakar, garlic bread, jejari kentang dan sebagainya untuk hi tea, jadi kami menawarkannya setiap hari bersama pilihan tea O, kopi O atau sirap mengikut selera pengunjung,” katanya.

Variasi bubur juga turut disediakan setiap hari seperti bubur kacang hijau sagu, bubur pulut hitam, pengat labu, bubur cacar, pengat pisang sagu, serawa durian dan sebagainya. Menyentuh mengenai perancangan, beliau bercadang untuk menambahkan beberapa menu lagi sebagai tambahan variasi kepada pelanggannya.

“Pada masa ini kami sedang membuat kajian resipi ikan bakar yang bakal diketengahkan kelak. Selain itu, pihak kami juga bercadang untuk mengadakan bufet hidangan Padang dalam masa terdekat iaitu sekitar Mac ini,” katanya.

Beliau berkata, buat masa ini, semua yang ditawarkan adalah ala carte dan akan dikekalkan juga apabila bufet itu berjalan pada bulan depan.

“Kami tidak ingin menyekat selera pelanggan malah ingin memberi lebih pilihan agar mereka berpuas hati dengan kualiti yang diberikan,” katanya.

Selain itu, Thorpe berkata, beliau akan memperkenalkan konsep penghantaran khas untuk penduduk Seksyen 9, Shah Alam.

“Jadi, jika pelanggan mempunyai kesukaran untuk menjamu selera di kafe, mereka boleh memesan hanya melalui telefon dan staf kami akan menghantarnya ke depan pintu rumah,” katanya.

Walaupun masih di awal pembukaan, Sugeh Café menerima sambutan menggalakkan daripada pelanggannya.

“Memang tidak disangka, ramai yang gemar dengan selera yang kami ketengahkan ini malah pelanggan Sugeh Café juga terdiri daripada berbilang bangsa dan agama. Ada juga pelanggan daripada Amerika Syarikat, China dan Jepun yang menjamu selera di sini dan memberikan respons baik terhadap hidangan yang dinikmati,” katanya.


WARTAWAN SINAR HARIAN
24 Februari 2013

Nyahkan lemak tubuh anda melalui Liposonix


Ahaaa ini rencana is suka sangat sebab kat luar sana ramai sahabat-sahabat is tengah mencari kaedah atau rawatan untuk buang lemak kan? So jom baca rencana nie is pun santhek menarik tertarik dah nie.

Malaysia, rencana, rawatan, buang, lemak, hanya, sejam, Liposonix, Pusat Perubatan Beverly Wilshire



KUALA LUMPUR - Sungguh menakjubkan! Hanya dalam tempoh sejam, berat badan anda akan berkurangan!. Semua orang mengidamkan bentuk tubuh yang menawan, tetapi ada kalanya, mengawal pemakanan dan bersenam sahaja tidak memadai untuk membantu anda memiliki bentuk tubuh sedemikian.

Di sinilah rawatan 'Liposonix', prosedur untuk mengurangkan lemak tanpa melibatkan pembedahan, boleh membantu anda. Rawatan selama sejam yang tidak memerlukan penjagaan susulan ini menggunakan teknologi ultrasound termaju yang mampu menghapuskan lemak yang tidak diingini untuk selama-lamanya, termasuk lemak yang dianggap degil.

Seseorang yang menjalani rawatan ini boleh terus kembali aktif aktiviti seharian, tanpa perlu berasa risau tentang kesan sampingan yang mungkin dialami. Bagaimanapun, hasil optimum daripada rawatan ini akan lebih ketara selepas lapan hingga 12 minggu.

Selamat     

Penulis beruntung kerana diberi peluang mencuba rawatan berkenaan baru-baru ini. Setelah yakin bahawa rawatan ini 100 peratus selamat dan merupakan suatu kaedah yang tidak bersifat invasif serta hanya memberi ketidakselesaan minimal, maka penulis bersetuju untuk menjalaninya. Sebelum menjalani rawatan, bakal pesakit akan ditemu bual dan diberi taklimat mengenai kaedah yang digunakan serta perkara yang akan dialami semasa rawatan.

Bagaimanaun, perlu ditegaskan bahawa mereka yang memiliki tisu adipos setebal kurang 1.0 sentimeter di bahagian yang ingin dirawat dan mereka yang menggunakan implan atau sebarang bendasing di kawasan yang ingin dirawat, tidak sesuai mendapatkan rawatan ini.

Ultrasound 

"Rawatan ini menggunakan tenaga ultrasound berkepadatan tinggi terfokus atau HIFU untuk mengurangkan lemak di bahagian pinggang, tanpa melibatkan pembedahan. Ketika rawatan, kepala alat Liposonix diletakkan pada bahagian yang hendak dirawat, tanpa mencederakan kulit. Hanya tisu lemak di bawah kulit yang akan musnah untuk selama-lamanya.

"Lemak yang dirawat itu akan dikeluarkan secara semula jadi," kata Dr Liow Tiong Sin, pakar estetik dan pengarah eksekutif Pusat Perubatan Beverly Wilshire di Kuala Lumpur.

Menurut Dr Liow, rawatan ini dikaji secara mendalam melalui penyelidikan dan ujian yang dilakukan selama lebih satu dekad dan sejak ia mula dicipta. Di Amerika Syarikat, sistem ini hanya digunakan untuk merawat abdomen dan bahagian sisi tubuh, manakala di negara Kesatuan Eropah (EU) dan Kanada, ia juga digunakan untuk merawat bahagian pinggul, paha dan punggung.

Liposonix lebih sesuai digunakan untuk lelaki dan wanita yang memiliki Indeks Massa Tubuh (BMI) tidak lebih 30. Ia pertama kali digunakan di Hong Kong pada Jun tahun lepas, manakala Malaysia menggunakan mesin pertamanya berharga RM360,000 mulai November 2012.

"Pesakit perlu berjumpa doktor untuk berbincang tentang bahagian yang hendak dirawat dan masa. Paling penting, mereka perlu mempunyai keyakinan terhadap sains di sebalik sistem Liposonix ini. Kebanyakan orang kembali bekerja atau menyambung aktiviti harian mereka pada hari berikutnya selepas menerima rawatan," Dr Liow menjelaskannya lagi.

Kemungkinan kesan sampingan 

Lazimnya, pesakit akan bertanya kepada doktor tentang kesan sampingan yang mungkin mereka alami selepas melalui prosedur ini (rawatan Liposonix). Selalunya, jawapan doktor ialah mereka boleh kembali aktif seperti sebelum mereka mendapatkan rawatan itu.

Malah, pesakit tidak memerlukan sebarang penjagaan khusus selepas menjalani prosedur ini. "Apa yang perlu mereka lakukan ialah terus mengamalkan diet dan gaya hidup
seperti yang diamalkan sebelum menerima rawatan ini," kata Dr Liow.

Ketika dirawat, ada pesakit yang mungkin berasa kurang selesa dan sakit. Selepas itu, kulit mungkin berubah menjadi merah, lebam, bengkak dan berasa tidak selesa untuk seketika.

"Saya telah lalui prosedur serupa melalui sistem Liposonix. Saya tahu bagaimana rasanya ketika menjalani rawatan ini. Adalah sesuatu yang normal sekiranya seseorang itu mengalami pelbagai rasa, kadangkala sejuk atau menyucuk, berdenyut atau panas. Bagaimanapun, secara umum, rasa dan kesan sampingan ini bersifat ringan sahaja," kata Dr Liow.

Doktor kelahiran Melaka ini memproleh ijazah dalam bidang perubatan daripada Universiti Malaya dan mempunyai 10 tahun pengalaman merawat pesakit yang mengalami masalah berkaitan estetik.

Menarik 

Wad estetik Pusat Perubatan Beverly Wilshire di Jalan Tun Razak sungguh bersih dan luas serta dilengkapi tingkap kaca yang besar untuk mewujudkan suasana terang serta lapang kepada penghuninya.

Bilik rawatannya juga kelihatan seperti dewan bedah lain, cuma tidak dilengkapi peralatan tajam.

Kini, semakin ramai mereka yang mementingkan keterampilan diri memilih kaedah ini untuk membuang lemak yang tidak mereka ingini untuk memiliki bentuk tubuh yang diimpikan. - Bernama

Kukuh semangat berpasukan


Malaysia, rencana, Universiti Teknikal Malaysia Melaka, UTeM, program, Perintis
Peserta Perintis memanaskan badan sebelum program kembara lasak bermula.

SEMANGAT berpasukan merupakan satu elemen penting yang amat dititikberatkan demi mencapai misi dan visi sesebuah organisasi.

Berlandaskan kepentingan tersebut, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) baru-baru ini menganjurkan sebuah program yang dikenali sebagai Perintis bertujuan memperkukuhkan semangat berpasukan dan menyuntik pemikiran kreatif dalam kalangan warga kerjanya.

Seramai 120 staf Canselori terlibat dalam program itu, termasuk Naib Canselor UTeM Prof Datuk Dr Ahmad Yusoff Hassan yang mengikuti keseluruhan modul latihan.

Beliau berkata, Perintis melibatkan aktiviti fizikal, gerak kerja berkumpulan dan program kerohanian yang dianjurkan sepenuhnya di dalam kampus induk menggunakan kepakaran dalaman.

"Pelbagai aktiviti menarik diadakan seperti eco escapade, iaitu program kembara melibatkan beberapa tugasan yang perlu diselesaikan sepanjang perjalanan.

"Peserta dikehendaki melengkapkan tugasan atau cabaran di setiap check point membabitkan kebolehan berfikir secara luar biasa, kesepakatan dalam pasukan serta kekuatan fizikal dan mental," katanya.

Selain itu, peserta turut berpeluang mengikuti aktiviti lasak seperti memanjat tembok tiruan dan flying fox, selain bermalam di dalam khemah di tapak disediakan.

Kemuncak kepada program tersebut, peserta membentangkan idea inovatif secara berkumpulan dalam usaha melonjakkan nama universiti ke peringkat lebih tinggi.

Beliau berkata, Perintis akan dilaksanakan bergilir-gilir mengikut jabatan dan setiap kemajuan hasil daripada program tersebut akan dinilai secara terperinci bagi memastikan objektif utama dicapai dengan jayanya.


WARTAWAN SINAR HARIAN
20 Februari 2013

Kecacatan, usia bukan halangan


Malaysia, rencana, kecacatan, usia, bukan, halangan
Kecacatan, usia bukan halangan

CACAT anggota badan sama ada kudung kaki, kudung tangan, lumpuh separuh badan dan kekurangan pada anggota badan lain mungkin menjadi penghalang kepada seseorang untuk menggapai impian seperti insan biasa.

Tambahan apabila mengetahui diri mula mengalami kecacatan akibat kemalangan setelah beberapa tahun hidup seperti insan normal menjadikan diri lebih sedih serta rasa putus asa untuk meneruskan kehidupan.

Selain itu, tidak mendapat peluang untuk meneruskan pembelajaran lebih tinggi akibat kekurangan itu sehingga usia ditelan zaman, membuatkan diri seakan sia-sia tanpa ilmu yang berguna pada diri, keluarga dan negara.

Itulah nasib yang perlu ditelan oleh Aisah Hashim, 53, apabila beliau mengalami kecacatan kudung tangan kanan pada usia tujuh tahun.

Namun berbekalkan semangat dan percaya pada kebolehan diri, Aisah dari Telok Panglima Garang hadir ke Program Jom Kursus anjuran Kolej Komuniti Kuala Langat (KKKL), Selangor yang diadakan barubaru ini untuk mengubah nasibnya.

Walaupun dirinya kekurangan dari segi fizikal, namun dia tetap tabah menghadapi kehidupan seperti biasa.

Dengan keadaan tangan kanannya yang kudung kerana dipotong akibat jatuh daripada tingkap - beliau tidak mendapatkan rawatan di hospital dengan segera, doktor menyarankan tangannya yang luka teruk itu dipotong demi kesinambungan hidup pada masa hadapan.

Manfaatkan ilmu dipelajari

Aisah yang mengikuti Kursus Pembinaan Blog di KKKL berkata, ilmu yang dipelajari akan dimanfaatkan dengan menceritakan kisah hidupnya sebagai orang kurang upaya (OKU).

“Walaupun menggunakan sebelah tangan, tetapi saya juga seperti orang lain yang dapat menjalani kehidupan seperti orang biasa.

“Jadi, saya akan menulis pengalaman dan kehidupan yang saya lalui sebagai OKU dalam blog yang dibina ini nanti,” katanya ketika ditemui.

Selain itu, ibu kepada tiga anak ini adalah salah seorang daripada 180 peserta Jom Kursus KKKL. Inilah yang dikatakan keistimewaan Kolej Komuniti yang tiada pada institut pengajian tinggi lain apabila memberi ruang serta peluang kepada semua golongan tidak kira bernasib baik ataupun tidak untuk menggapai impian.

Berbakti kepada komuniti adalah salah satu usaha dibawa kolej ini sebagai kolej yang membantu golongan luar bandar, terutamanya untuk menuntut ilmu walaupun dilanda pelbagai kepayahan serta faktor usia.

Peserta warga emas

Tambah istimewanya apabila kursus ini bukan sahaja terbuka kepada golongan muda, tetapi warga emas turut diberi kesempatan mengikuti kursus yang ditawarkan mengikut minat masing-masing.

Buktinya, seorang suri rumah yang juga warga emas, Endon Dawi, 72, dari Kampung Chantek berkesempatan mengikuti kursus internet yang ditawarkan.

Katanya, melalui program itu beliau dapat meluangkan masa dengan komuniti dan berasa amat gembira dapat menimba ilmu baru.

“Walaupun sudah berusia, saya gembira kerana dapat ke kolej dan bertemu dengan rakan baru serta menuntut ilmu yang sangat bermanfaat pada diri serta kawan yang lain,” jelasnya.

Dalam program tersebut, KKKL menganjurkan lapan kursus yang dijalankan serentak iaitu Kursus Melayari Internet, Pembinaan Blog, Etika Penampilan Diri, Etika Meja Makan, Kecergasan dan Kesihatan, Pengurusan Masa,  Pengurusan Restoran dan Tarian 1Malaysia.

Selain OKU dan warga emas, Jom Kursus juga mendekati masyarakat Orang Asli di Kampung Sungai Judah, Pulau Carey.

Reena Bidin, 18, berkata, beliau yang pertama kali mempelajari ilmu mengenai internet berasa seronok kerana sebelum ini tidak pernah didedahkan dengan perkara sedemikian.

“Saya dapat mengetahui banyak perkara dengan mengikuti Kursus Melayari Internet.

“Dunia ilmu tanpa sempadan membolehkan saya berhubung dengan ramai orang di luar sana,” katanya ketika ditemui pada kursus tersebut.

Peluang yang perlu direbut

Usaha murni ini akan diteruskan KKKL pada masa akan datang selagi mereka mampu membantu masyarakat mendapatkan pendidikan lebih baik, seterusnya memperoleh pengetahuan baru kerana kolej ini sahaja yang memberi ruang kepada semua golongan untuk mengikuti kursus yang diidamkan.

Pengarah KKKL, Zainah Rujihan berkata, KKKL sentiasa mengalu-alukan semua orang mengikuti kursus di KKKL yang dilengkapi dengan kemudahan cukup dan mempunyai tenaga pengajar mahir.

“Kami juga mengalu-alukan kolaborasi dengan agensi awam, swasta dan industri yang ingin mendapatkan ilmu kemahiran yang ditawarkan,” katanya.

Justeru, kesempatan yang dibuka oleh KKKL ini perlu dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua golongan, tidak kira kurang bernasib baik ataupun warga emas selagi diri mampu merealisasikan impian masing-masing melalui kursus pendek berkenaan.

Jangan jadikan kekurangan sebagai benteng kuat yang menghalang diri mencapai cita-cita kerana peluang yang ada hanya datang sekali.


NOOR AINULYAKIN MOHAMAD ISHAK
20 Februari 2013

Selasa, 14 Mei 2013

Perubatan yang terbaik: Kuasa Pengampun


Tips Kesihatan, Kesihatan, Jantung, Emosi, penyembuhan


Penyembuhan luka emosi tidak hanya membuat anda berasa lebih baik. Penyelidikan baru menunjukkan terdapat juga faedah kesihatan yang mengejutkan.


Cara terbaik untuk Kesihatan Jantung 

Elizabeth Nassau terkejut. Beliau telah dipanggil kawan baik dia untuk mengucapkan selamat ulang tahun, apabila tiba-tiba dia mendapati dirinya di bawah serangan. "Daripada biru, dia dilancarkan ke senarai panjang semua yang peduli tentang saya, dan dibuang saya melalui telefon," kata penulis 48 tahun dari Philadelphia.

Nassau menyalahkan cemburu: "kerjaya saya hanya mula mendapat dari tanah. Buku saya adalah kira-kira yang akan diterbitkan, dan saya memenangi anugerah untuk esei saya. Saya rasa kawan saya tidak suka bahawa saya tidak begitu memerlukan lagi. "

Beliau menghabiskan dua tahun fuming. "Setiap kali saya melihat beliau, darah saya rebus, hati saya ditumbuk dan saya begitu tegang bahawa saya betul-betul merasakan sakit."

Siapa yang tidak merasakan sengatan pengkhianatan, layanan yang tidak adil atau sesuatu yang lebih kesat? Ramai di antara kita berpaut kepada kemarahan yang terhasil dan kesakitan, tetapi yang lain tidak untuk memilih. Kajian terbaru menunjukkan bahawa belajar untuk memaafkan mereka yang menyakiti kita boleh mempunyai manfaat yang mendalam. Ia menjadi satu cara yang panas baru untuk menguruskan kemarahan, mengurangkan tekanan dan, mungkin yang paling penting, meningkatkan kesihatan.

Pada persidangan Atlanta jatuh lepas, kira-kira 40 penyelidik bertemu untuk mengkaji apa yang mereka mencari dalam menyelesaikan sesuatu kuasa pemulihan membuat keamanan. Satu kajian menunjukkan bahawa melepaskan dendam boleh mengurangkan sakit belakang kronik. Satu lagi mendapati bahawa berulang ampun terhad di kalangan wanita berjuang masalah bahan-penyalahgunaan. Salah satu projek yang menarik dibincangkan pada acara - dikendalikan oleh Kempen keuntungan Penyelidikan keampunan - digunakan imbasan MRI untuk meneroka bagaimana hanya memikirkan tentang empati dan perdamaian percikan aktiviti di sebelah kiri gyrus tengah-tengah otak duniawi, menunjukkan kita semua mempunyai pusat ampun mental bersedia untuk menjadi ditoreh.

Jadi, di atas mempunyai faedah emosi yang mendalam, penyingkiran kemarahan kita juga boleh membantu menyembuhkan sebahagian daripada apa yang merunsingkan kita secara fizikal. Tetapi bagaimana kita melakukannya? Dan apakah maknanya untuk memaafkan?

Wahyu Elizabeth Nassau datang di bertemu dengan rakannya berpisah: "Daripada berpaling, saya memberitahunya bagaimana mendalam dia telah menyakiti saya. Dia mendengar, tetapi tidak meminta maaf. Kemudian saya terkejut diri saya. Saya memohon maaf untuk melindungi kemarahan dan kebencian terhadap beliau untuk sekian lama. Seperti yang saya bercakap, saya sedar saya memaafkan dia. "

Kesannya adalah kuat. "Kemarahan saya cair," kata beliau. Nassau telah tidak diperbaharui persahabatan, tetapi kini apabila dia melihat bekas-pal, "Saya boleh bernafas dengan tenang dan hati saya tidak berdebar-debar."

Pengalaman Nassau ini sesuai dengan penemuan Fred Luskin, PhD, Pengarah Projek Pengampunan Stanford University dan pengarang ampun untuk yang baik. Luskin - cepat untuk menekankan bahawa memaafkan tidak bermakna membiarkan kesalahan itu - telah mendapati bahawa melepaskan dendam boleh mengurangkan tahap tekanan seseorang sehingga 50 peratus. Sukarelawan dalam kajian beliau juga telah menunjukkan peningkatan dalam tenaga, perasaan, kualiti tidur dan kecergasan fizikal secara keseluruhan. "Membawa seluruh beban kepahitan dan kemarahan bagaimana tidak adil anda telah dirawat adalah sangat toksik," kata Luskin.


Kortisol

Ini kerana kami sedang wayar untuk merawat mana-mana peristiwa ketegangan-mendorong, sama ada penggera kebakaran atau reliving persengketaan menggelegak, sebagai krisis. Pada masa ini, badan kita melepaskan tekanan hormon adrenalin dan kortisol, yang menyebabkan hati kita untuk mempercepatkan, nafas kita untuk mempercepatkan dan minda kita untuk bangsa. Melepaskan gula disertakan revs sehingga otot, dan faktor-faktor pembekuan lonjakan dalam darah. Ini semua tidak berbahaya jika menakutkan yang singkat (seperti kemalangan berhampiran di lebuh raya). Tetapi kemarahan dan kebencian seperti kemalangan yang tidak berakhir, menukarkan hormon bertujuan untuk menyelamatkan kita ke dalam racun.

Kesan kemurungan Kortisol pada sistem imun telah dikaitkan dengan penyakit yang serius. Bruce McEwen, PhD, pengarah neuroendrokrinologi makmal di Universiti Rockefeller di New York, kata kortisol memakai ke otak, membawa kepada atrofi sel dan kehilangan ingatan. Ia juga meningkatkan tekanan darah dan gula darah, pengerasan arteri dan membawa kepada penyakit jantung.

Masukkan pengampunan, yang seolah-olah untuk menghentikan hormon dari mengalir. Untuk kajian yang dibentangkan kepada Persatuan psikosomatik Amerika Mac lalu, Universiti penyelidik Wisconsin-Madison diambil 36 veteran lelaki yang mempunyai penyakit arteri koronari dan juga dibebani dengan isu-isu yang menyakitkan, ada yang berkaitan dengan peperangan, ada terikat kepada masalah perkahwinan, konflik kerja atau kanak-kanak trauma. Setengah orang menerima latihan pengampunan; yang lain tidak. Mereka yang mendapat latihan yang menunjukkan aliran darah yang lebih besar untuk jantung.

Hanya memikirkan tentang menyelesaikan cedera boleh membantu. Dalam satu kajian 2001, psikologi Charlotte vanOyen Witvliet, PhD, Kolej Hope di Holland, Michigan, ketagih 71 pelajar kolej untuk sensor dan mereka telah kembali pembohongan, penghinaan atau pengkhianatan oleh ahli keluarga, kawan-kawan atau kekasih. Diminta untuk membayangkan memaafkan pesalah, subjek kadar jantung yang berpengalaman dan tekanan darah dua setengah kali lebih rendah daripada apabila mereka berfikir tentang memegang dendam. "Nampaknya bahawa pengampunan boleh menjadi penawar yang kuat kepada kemarahan, yang berkait rapat dengan tekanan darah tinggi kronik dan peningkatan risiko untuk penyakit jantung," kata Witvliet.

Yang masuk akal untuk Sandra Lamb. Selepas berkembang bimbang pada tahun lepas kira-kira memandu miskin bapa 82 tahun itu beliau, wanita Denver berhadapan dia.

"Saya beritahu dia benar-benar harus mempertimbangkan tidak memandu lagi, kerana ia semakin berbahaya," kata Lamb. "Dia mendapat begitu marah dia berjabat, dan berkata, 'Saya telah memandu sepanjang hidup saya -. Dan tiada siapa yang akan mengambil kunci kereta saya. Kemudian dia memberitahu saya bahawa dia tidak pernah mahu melihat saya lagi" Lamb begitu kecewa dan marah bahawa dia tidak dapat bercakap kepada bapanya selama tujuh bulan.

Akhirnya, walaupun, dia merasakan dia terpaksa berdamai dengan dia sebelum ia terlambat. Dia pergi melawat beliau. "Saya memberitahu bapa saya, saya kesal dengan bagaimana saya mengendalikan isu memandu, dan memohon maaf kerana menyakitkan dia." Dan dia memaafkan beliau kerana celaan keluar. "Dia memeluk saya dan berkata, 'Tidak mengapa.' Saya amat gembira dan berterima kasih kepada mempunyai hubungan kami dipulihkan." Masalah kesihatan tidak lama lagi membuat pertikaian dipertikaikan memandu.

Ambil Ia Seperti Ia Adakah

Walaupun faedah, ramai di antara kita tidak akan mempertimbangkan ampun pilihan. Itu, Witvliet berkata, adalah satu kesilapan besar: "Tergantung kepada kemarahan untuk bulan atau tahun bermakna membuat komitmen untuk kekal marah."

Ambil Catherine O'Brien. Selepas perceraian 1992 beliau, Pacifica, California, pengeluar video menghabiskan tahun membenci bekas suaminya. Dia marah tentang bagaimana perpecahan hancur masa depan beliau.

"Tiba-tiba, saya adalah seorang ibu tunggal dengan seorang anak perempuan 12-tahun. Ia adalah meletihkan dan tidak mengecewakan untuk mempunyai seseorang untuk berkongsi carpools, lawatan doktor dan kegembiraan mempunyai kanak-kanak, apabila saya fikir kita akan meningkatkan keluarga bersama-sama. "

Kemarahan mengambil tol. "Saya tegang dan tegang sepanjang masa, sentiasa mendapat selesema, dan sentiasa letih," kata O'Brien.

Yang lebih menyakitkan adalah bagaimana orang lain melihat dia. "Pada satu pihak, seseorang memperkenalkan saya kepada seorang wanita, berkata, 'Suaminya meninggalkan dia juga." Saya terkejut bahawa saya akan menjadi dikenalpasti sebagai yg disakitkan hati bekas isterinya. "

Kemudian dia mendengar satu audio Fred Luskin bercakap. "Ia adalah seperti mentol lampu berlaku: Saya sedar satu-satunya orang saya adalah mencederakan diri sendiri." Dia memberitahu bekas suaminya dia bergerak dan merasakan kelegaan yang mendalam. "Berat A telah diangkat dari bahu saya, dan saya mula berasa lebih sihat."

Luskin kata menyelesaikan kemarahan itu "menggantikan perasaan bermusuhan dengan orang yang positif yang membuat badan anda berasa tenang dan santai, yang meningkatkan kesihatan." Dalam satu kajian itu, 17 orang dewasa dari Ireland Utara yang kehilangan saudara kepada keganasan pengganas mendapat seminggu latihan ampun . Tekanan mental mereka jatuh oleh kira-kira 40 peratus, dan mereka menyaksikan penurunan 35 peratus dalam sakit kepala, sakit belakang dan insomnia.

O'Brien dan lain-lain mungkin Mogok di ampun kerana mereka salah faham apa itu, menjelaskan Luskin. "Ia sama sekali tidak bermakna kesalahan itu adalah baik-baik saja, atau yang anda harus membiarkan diri anda dilayan secara tidak adil."

Walaupun pengampunan tidak adalah jawapannya, anda boleh mencari kedamaian. Julie Catalano, 51, San Antonio, lakukan - walaupun apa yang dia memanggil "kekejaman yang tidak difahami" daripada doktor haiwan katanya membiarkan kucing 19 tahun beliau, Suki, mati. Beliau berkata, kucing itu lesu apabila dia meminta bantuan. Ujian menunjukkan anemia dan masalah buah pinggang. Daripada melakukan semua dia boleh untuk menyelamatkan Suki, Catalano mendakwa, doktor haiwan melakukan pembedahan yang tidak perlu gigi dan ubat-ubatan underprescribed. (Doktor haiwan menafikannya; siasatan negeri membersihkannya dari salah laku.)

"Saya membuat keputusan yang sedar untuk tidak memaafkan - dan berasa benar-benar tidak bersalah tentang hal itu," kata Catalano. Walau bagaimanapun, kemarahan beliau mempunyai sampingan yang membina: Ia membawa beliau untuk menemui kumpulan penyokong haiwan. "Lawan untuk melindungi haiwan kesayangan yang lain adalah apa yang memberi saya penyembuhan secara rohani."

New York City psychotherapist Jeanne selamat, pengarang Pengampun dan Tidak Pengampun, berkata walaupun perdamaian asas tidak adalah jawapan bagi sesetengah orang. Tetapi jika anda tidak merebus atau merancang membalas dendam, beliau berkata, anda telah menemui kedamaian. "Tidak ada satu saiz untuk semua penyelesaian kepada jenayah hati."

Walau bagaimanapun anda meredakan kemarahan anda, pengampunan boleh berkuasa. Dan sementara anda tidak boleh mengubah masa lalu, isu-isu yang dihadapi tidak dapat diselesaikan dan orang-orang di belakang mereka boleh membawa anda ke masa depan yang lebih bahagia sihat.


Senibina yang terbaik


best architecture, walt disney concert hall, frank gehry, philharmonic

Mengambil £ 22000000 keluli struktur, memecahkan ia ke 12,500 keping individu (lebih kurang 110 kaki panjang, yang sesetengahnya mempunyai berat £ 165,000) dan berkumpul di bawah Los Angeles matahari. 

Itulah yang menakjubkan Walt Disney Concert Hall arkitek Frank Gehry itu. 

Selepas penciptaan perak bersayap dibuka pada bulan Oktober 2003, rumah $ 274,000,000 daripada LA Philharmonic mendapat "A" untuk akustik. Gehry, yang dianggap sebagai dekan arkitek Amerika Syarikat, direka dewan dari luar, dengan menggunakan 30,000 lakaran komputer. 

Di tengah-tengah adalah auditorium 2,265 tempat duduk dengan siling belayar seperti. Kata Gehry, 

"Saya mahu mencipta rasa sebuah tongkang istiadat di mana orkestra dan penonton mengambil perjalanan melalui muzik." Kerjaya cemerlang Arkitek termasuk Muzium Guggenheim di Bilbao, Sepanyol.

The Elite Group Web Umum "Turn-Key" Program Pemasaran Internet Mereka Untuk Perniagaan Bersaiz Sederhana Di Amerika Syarikat


"Elite Web Group, florida, New Products & Services, Banking & Financial Services, Human Resource & Workforce Management, Internet Technology, Multimedia & Internet


Penyelidikan menunjukkan bahawa majoriti perniagaan di seluruh Amerika Syarikat pada 2-5000000 dolar antara jualan tidak memberi tumpuan kepada kuasa internet untuk mengembangkan perniagaan mereka. Mereka menyatakan kekurangan masa dan sumber manusia berbanding dengan kekurangan dana adalah penghalang utama. The Elite Group Web bertindak balas dengan penyelesaian turn-key


FORT LAUDERDALE, Florida, 13 Mei, 2013 / PRNewswire-AsiaNet / - The Elite Group Web, pemasaran internet pembekal penyelesaian perdana telah mengumumkan pengenalan pemasaran internet utama giliran mereka pakej khusus menjurus kepada perniagaan dalam tempoh 2 - jualan 5 juta dolar antara.

"Kami telah mengumpulkan dan diselaraskan pakej produk dan perkhidmatan pemasaran internet untuk pemilik perniagaan yang mengakui besar peluang yang berpotensi yang dikemukakan oleh Internet, tetapi yang tidak mempunyai masa dan pengetahuan untuk memulakan kempen mereka sendiri.

Kami bermula dengan menjalankan analisis kompetitif yang membentuk landskap dan mengenal pasti apa perniagaan yang perlu pangkat di enjin carian utama.

Kemudian EWG menyelaras aktiviti-aktiviti yang diperlukan untuk menukar pengunjung laman web mereka ke dalam menjana pendapatan pelanggan, "kata seorang eksekutif EWG kanan. Keseluruhan proses dibuat telus kepada pelanggan dan pemilik perniagaan adalah digalakkan untuk terus menjalankan perniagaan mereka manakala keseluruhan Internet program pemasaran mereka diuruskan sepenuhnya.
Keindahan Elite program Kumpulan Web adalah bahawa keputusan yang telah ditetapkan, ditakrifkan dengan baik, dan dijamin.

Sebagai contoh, jika 70% daripada yang dipersetujui kata kunci tidak kedudukan yang pertama dua muka surat Google dalam jumlah yang ditetapkan masa, EWG akan terus bekerja tanpa sebarang kos tambahan sehingga yang mereka lakukan. "Tiada syarikat lain dalam perniagaan pemasaran internet boleh membuat tuntutan bahawa" ia telah ditambah.

Web Elite Group pasukan pengurusan kanan terdiri daripada pemilik perniagaan dan bekas eksekutif dari beberapa bidang perniagaan. Mereka telah bekerjasama dengan "terbaik" sekumpulan profesional teknikal antarabangsa. Bersama-sama, mereka mengubah kehadiran online untuk pelanggan mereka dan menukar peluang kepada dolar dan sen.

Pelanggan berpotensi yang berminat dalam memperoleh Elite Web analisis kompetitif Kumpulan atau belajar mengenai penyelesaian turn-key mereka adalah digalakkan untuk sama ada memanggil eksekutif akaun EWG di 800-720-3548 atau dengan melawat laman web mereka di www.elitewebgroup.com.

E-mel kebolehhantaran Ninja Trick




Email deliverability is a lot like SEO. Actually measuring results it is even worse. Some people still believe stats like opens and clicks are an indicator… thats a shame.

In Email you are totally guessing unless you use something like our Spamguard system. We are the only company to quantify our email deliverability but its not like we are doing anything revolutionary. Any email platform could do it… but they know the results would not be pretty. Those guys believe its much better to leave you in the dark thinking your clicks and opens is what matters. Not actually getting into the inbox.

But I digress…

One thing everyone can agree on that has a major factor is getting someone to add your contact information to their address book.

Lemme explain quick what this is for those who don’t know. Everyone has a list of contacts or “address book” in your email program. Whenever you email someone they are automatically added to that address book. People who are in your address book will override any sort of spam filter and from our experience if you have someone added to your address book then you will receive 100% of their emails.

In the Mass Email Deployment Industry this has always been the holy grail. Spammers have been coming up with unique ways hack in or manipulate systems to get their spam domains and accounts added to users address books so they can drastically increase revenue.

But lets take this to a legit company. Like one of our clients. How do we get customers to add their email address without doing anything shady?

We simply get them to reply to an email. Thats it… And you want to get them to do it right away.  Because when I write all the email copy for you I start to build a relationship.  But when the copy gets more salesy and could trip spam filters that is when we are already added to the contact list and bypass those.

Here are 2 simple tricks you can do:


  1. Double Opt In – instead of making them click on a link just have them reply to the email.
  2. Offer a discount – After you welcome them to your list offer them a discount if they just reply to the email and keep the subject intact.


There are a lot of other ways but those are 2 ways everyone here should be able to implement right away 100% automated programatically. I am sure your email provider will be able to do this for you at no charge. If not maybe its time you get on board with a enterprise level platform that works intimately with your company and really helps you grow in more ways then just email marketing.

Isnin, 13 Mei 2013

Santai iskandarX - Cara Claim Blog Dan Install Toolbar Alexa


Assalammualaikum w.b.t, dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog Santai iskandarX, dan juga sahabat-sahabat is sekaliannya. Kali nie is akan tunjukkan tutorial untuk claim blog korang dalam Akaun Alexa yang dah diregisterkan itu.

Disamping tu juga, cadangan is pada korang apabila menggunakan Alexa untuk track dan rank kan site/blog korang, adalah penting serta perlu korang menggunakan browser Google Chrome. Kenapa Google Chrome? Kerana kita harus, install Alexa toolbar bagi membantu menaikkan ranking kita serta rekod backlink yang telah kita buat untuk site/blog kita.

Ok, Apa yang perlu korang selepas dah register akaun Alexa tu, korang pergi ke Alexa Toolbar, leh klik link nie Alexa Toolbar, atau shortcut terus untuk pengguna Google Chrome di sini.

Ikuti Tutorial Bergambar dibawah:


Alexa, Alexa Ranking, Claim, Toolbar



Ok jika korang sudah install maka button tu akan berwarna hijau, ini ss yang is ambik dari browser is sendiri Google Chrome. Untuk tutorial nie is remove dahulu extension Alexa nie untuk memudahkan is buat tutorial ini sebab Google Chrome tidak benarkan installation bertindan, kalau extension ada prob better remove then install yang fresh dari extention galery itu.  




Langkah pertaman, klik button yang berwarna biru itu, takper mengeluarkan peluh cuma korang ikut aja arahan seterusnya lepas klik button biru itu dan is jamin tiada kerosakkan yang akan berlaku apabila korang klik button itu.







Google Chrome akan alert korang, confirm ker nak masukkan Alexa Traffic Rank ke Google Chrome korang nie?  Kalau confirm maka korang klik pulak button Add dalam popup yang timbul itu.




Installation tak makan masa yang lama sebab toolbar Alexa nie ringan je tau. So dia akan popup pulak notis yang mengatakan korang dah pun selesai install Alexa Toolbar tersebut.


Dah install toolbar Alexa, icon Alexa akan muncul secomelnya di sebelah kanan browser Google Chrome korang tu. Untuk mengaktifkannya pula, klik icon yang ada disebelah kanan Google Chrome tu dan dia akan ke new tab dan akan muncul notis pemberitahu tentang kegunaan serta fungsi Alexa Traffic Rank ini, kalau dah puas baca dan yakin, klik confirm dan site/blog korang akan mula di rekod perjalanannya. Rujuk gambar yang is ss kan tu ok?


Ok, bila korang buat backlink untuk site/blog korang, pastikan korang klik hyperlink tersebut bila dah selesai buat tau? Kenapa? untuk memudahkan Alexa Traffic Rank tersebut yang korang install pada Google Chrome tu bekerja merekodkan segala backlink dan linkback korang. Makin banyak backlink dibuat dan diklik maka lagibanyak rekod yang dibuat dan site/blog korang akan mendapat angka giliran yang sewajarnya.

Ok tiba Tutorial untuk Claim site/blog korang, tapi tutorial nie is khaskan untuk pengguna platform blogger.com dahulu ok?

Ikuti tutorial bergambar dibawah.



Sila ke Alexa.com, klik Dashboard.


Scroll mouse korang kebawah dan klik button biru Add a site.


Di page yang korang di redirectkan itu, adalah page untuk keahlian percuma, dan lain lain mengikut bujet korang. Kalau bajet cekang sampai terkuyak poket korang leh beli keahlian yang berbayar dan amat bagus untuk promosikan blog korang, tapi bajet cekang tak cekang is sarankan pakai yang percuma pun dah ok sebab blogger2 yang power2 yang dah menempa nama kat luar sana pun sengkek gak kedikut pakai yang percuma gak.


Masukkan url blog korang ke dalam tempat kosong itu dan klik continue button.

Ada tiga method untuk verifykan blog korang ke Alexa, iaitu dibawah title blog korang, di meta html, dan keyword. is sarankan korang pakai meta verify sebab memang terbukti cara nie yang paling berkesan.

Copy code Alexa yang macam nie : <!-- sWmZyfXKkZ7WycXdxGAwOL9fS5I --> .






Seterusnya ke blogger dashboard, Template >>> Edit HTML >>> Klik ke HTML tu dan hit button keyboard korang CTR + F, dan cari <head>. Dah jumpa <head> pastekan code Alexa betul-betul dibawahnya, dan klik Save Template.



Kembali Ke Alexa tadi, Klik button Verify my ID.


Dah klik akan keluar notice Your site is successfully claimed dan blog korang sekarang dah berada dalam database Alexa. Klik Button continue.


Ok, disini korang perlu isi detail tentang maklumat blog korang dan juga maklumat diri korang bagi memudahkan promosi yang akan dijalankan oleh Alexa, dan juga bagi memudahkan Advertiser menghubungi korang direct bila blog korang dah hits ranking yang mengalihkan perhatian dorang kepada blog korang itu. Selalunya kalau Advertiser hubungi korang nie adalah disebabkan blog korang dah hits, Global Ranking ke tangga 1k.


  1. Masukkan Maklumat Blog.
  2. Pilih Nagara Mana korang Nak tengok persaingan, kalau is is pilih Malaysia.
  3. Masukkan butiran maklumat diri untuk memudahkan perhubungan.
  4. Sudah selesai masukkan kesemua butiran klik Save & Continue.



Apabila korang nampak paparan ini, makan tahniah selamat datang ke dunia Internet Marketing dan selamat datang ke dunia iskandarX. Selamat Maju jaya dan selamat mencuba, kalau ada apa-apa pertanyaan sila komen dibawah ok?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...